Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

273 Hits

Publicatie op:
De bondscoach van Oranje

Humphrey Mijnals, de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die in het Nederlands Elftal heeft gespeeld, heeft nooit kunnen bevroeden dat er een commissie naar hem genoemd zou worden voor bestrijding van racisme en discriminatie in het voetbal. Deze commissie gaat de KNVB en de Rijksoverheid met raad en daad bijstaan. Een mooi initiatief: het moet afgelopen zijn met die verschrikkelijke racistische uitingen in het stadion, met name op de tribunes.

Maar gelijk is er stront aan de kunstleren knikker als er een nieuwe bondscoach moet komen. Ruud Gullit duidt bij Jinek (witter dan wit) nogal omslachtig dat de nieuwe bondscoach van kleur had moeten zijn. Zijn doelpunten waren directer. Waarom eigenlijk geen topvrouw van kleur, Ruud? Dat zijn zelden witte mannen.

Frank Rijkaard had er geen trek in en Henk ten Cate was ook afgehaakt. Wat is dan het probleem? Mede-commissielid Marjan Olfers (witter dan wit) – hoogleraar Sport en Recht, mislukt bij Ajax, is net zo onduidelijk als Famke Louise een paar dagen later. Over een ander onderwerp weliswaar, maar onduidelijk is onduidelijk.

Misschien zat Marjan al met haar gedachten bij de verkiezing van Topvrouw van het jaar, later deze week. Gewonnen door een vrouw (het zal niet): Mariëlle Bartholomeus, medisch directeur – niet zo heel erg wit, maar toch blank. De prijs uitgereikt door oud-minister Jet Bussemaker (witter dan wit). ‘Ze zet mensen in hun kracht,’ zegt Jet. Wat dat betekent? Brengt ze soms eigenhandig mensen naar het toilet? Ze wordt een jaar lang op ieder willekeurig NS-station aangesproken met ‘Beste reizende Topvrouw.’

Frank de Boer wordt de nieuwe bondscoach. Een eenvoudige boeren… uit Grootebroek. In zijn jeugd speelde hij bij De Zouaven – beschermers van de Paus en de Kerkelijke Staat. Of die naam nu nog kan…?

Het verschil tussen het spelen tegen deze club en Elinkwijk uit Utrecht was de speelstijl. Te technisch om uit te leggen. Frank heeft ook zijn eigen speelstijl. Wijsheid komt achteraf: wint of verliest Oranje dankzij of ondanks de coach? Successen behaald in het verleden geven geen garantie; dat weet Ruud Gullit als geen ander.

De vraag is niet voor welke kleur coach je kiest, maar voor welk type. De theoretische zoals Louis van Gaal, of de pragmatische zoals bijvoorbeeld Willem van Hanegem. Die niet met een laptop over het veld loopt om ‘de looplijnen’ in kaart te brengen: ‘Flauwekul.’ Die niets opschrijft in de dug-out: ‘Anders kan ik de wedstrijd niet zien.’ Die tactiek reduceert tot toeval:

‘Geweldig, Willem. Hoe deed je dat, die bal op links, was dat jullie tactiek?’

‘Nee, ik loopt daar toevallig.’

‘Je was er wel op tijd.’

‘Ze zeggen dat ik traag ben.’

In de tussentijd zal Frank de Boer zich afvragen waaraan hij begonnen is. Dat hij met zijn handen in zijn geïmplanteerde haar zit, is tot daaraantoe. Dat heeft Ruud ook. Maar aan roetvegen begint hij echt niet.

Zijn eerste wapenfeit zal een andere kleur shirt zijn. Misschien wel zwart. Maar Oranje kan echt niet meer. Oké, de Oranjes hobbelen niet meer in die gouden tropische koets, maar het blijft toch een witte sprookjesgemeenschap. Het is niet te verwachten dat Amalia met een gekleurd iemand thuiskomt. Een Surinamer is uitgesloten, een (Noord-)Afrikaan eveneens. Hooguit iemand uit Argentinië. En die zijn toch ook behoorlijk wit. Een vrouw zal het zeker niet worden. Wij sparen alvast voor haar uitzet.

Zoals honderdduizenden ‘bondscoaches’ heb ik mijn kleur-neutrale keuze wel gemaakt. En verder:

‘Kein geloel, fussball spielen.’ (Ernst Happel)

  


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De bondscoach van Oranje"

03.10.20
Feedback:
Uitstekende column Han!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig