A Waegeman

De boer op

© A Waegeman op 22.06.2022.

Ik hoor nog het verhaal van mijn vader toen we naar de citadel van Dinant gingen. "Ik blijf wel hier in het vakantiehuis" , zei hij. Een simulatie van oorlogsgeweld had hij liever niet.
De gangen waren breed en lang, met op de achtergrond het geluid van bombardementen. Ik kon wel begrijpen waarom vader niet was mee gekomen. Ook al was het best indrukwekkend en levensecht, of was het eerder "doodsecht"?  Zijn verhalen van oorlog in zijn kindertijd waren vrij beperkt. Hij was maar zes jaar. Maar de avond toen ze met hun boerengezin pap zaten te eten aan tafel, had hij meermaals verteld. De bom viel in het Broek, een grote krater werd geslagen.
En gelijktijdig vielen de scherven van de kapotte ruit, recht in zijn pap. Als kind van zes jaar moet dat ongetwijfeld een trauma zijn geweest. Maar de ruit werd gerepareerd en de koe werd gemolken, en er werd weer pap gegeten. Mijn grootmoeder, de moeder van mijn moeder, vertelde soms ook oorlogsverhalen. Ook zij waren boeren. Zij maakte grote kaasbollen. Die verstopte ze in de houten holle zitbank in de keuken.  De bollen werden naast elkaar en op elkaar gestapeld, en de houten zit plank werd weer vastgenageld tot de kaas gerijpt was. En als den Duits langskwam om zich wat eten van de boerderij toe te eigenen, zaten ze met hun kont op de kaasbollen, maar wisten ze het niet. Telkens opnieuw proestte mit Kalken het uit als ze dat verhaal met fonkelende ogen vertelde.  Gelukkig waren ze boeren tijdens de oorlog en konden ze zelf in hun noden voorzien. Dat zei ze dikwijls. Er was melk, vlees, kaas, groenten. Alles wat een mens nodig had om te overleven was er. Maar de mensen in de stad wisten wat honger lijden was. Het deed mij stilstaan bij het aanschouwen van al dat boerenprotest. Wat als de boeren geen boeren meer mogen zijn? Boeren zijn broodnodig. Ze zijn de basis van de welvaart die we nu kennen. Zonder boeren geen Hof van Cleve, daar mogen we als luxepaardjes toch wel eens aan denken. "Ze" zijn gek aan het worden, denk ik soms, en dan bedoel ik niet de boeren, want die verdienen onze steun.
 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  23.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Waarom is het voor zovelen toch zo moeilijk te bevatten? Nederland is qua voedselexport (vlees- en landbouwproducten) het 2e land ter wereld (na de Verenigde Staten), terwijl we qua oppervlakte het 142e land zijn.
  Al twintig jaar is bekend - en onweerlegbaar aangetoond - dat dit uiteindelijk een vernietigende uitwerking heeft op natuur en milieu. Politici die boeren niettemin de hand boven het hoofd blijven houden, zijn ronduit misdadig bezig.

  mee gekomen - meegekomen
  en als den Duits langskwam - ??? dit is gaan Nederlands
  honger lijden - hongerlijden
  zit plank - zitplank
  brood nodig - broodnodig

  In uw antwoord aan Els beroept u zich op uw Vlaams-zijn. Ook in het Vlaams-Nederlands zijn taalfouten gewoon taalfouten.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  23.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik weet niet of de boeren wel of niet onze steun verdienen, maar ik vond de column niet makkelijk leesbaar. Goed om ook nog eens de tekst taalkundig na te kijken (brood nodig, zit plank, etc.)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 258
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Lusanne Hogeweg: Van voldoen naar voldoening

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.