Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

De boer is stoer

De boer is stoer. Zo heb ik gemerkt. Onlangs heb ik een aantal dagen deel mogen uitmaken van het boerenleven. De melkveehouderij. Fantastisch. In mijn eigen provincie. Aan de overkant. Het boerenland. Met een heel eigen zienswijze. En een heel eigen dialect. Grappig. Het Westerkwartier. Mooi. Mooie omgeving. Stralend. Het Westerkwartier ademt. Het Westerkwartier ademt volledige rust uit. Rust bij de boer. Geheel onbekend ben ik niet met het boerenleven. Vaak. Heel vaak. Heel vaak waren we, en daarmee bedoel ik mijn zusje en ik, te vinden op de boerderij van mijn opa en oma. Ook in mijn eigen provincie. Groningen. Tussen Noordbroek en Siddeburen. Het Veen. Op het veen. In Siddebuursterveen. Daar heb ik een groot aantal voetstappen liggen. Als kind. Daar bewaar ik goede herinneringen aan. Voelde me daar goed. Voelde me daar altijd gelukkig. En gisteren was ik er weer. Op de boerderij. In het Westerkwartier. Heel even voelde ik me weer het achtjarig meisje dat ik ooit was. Compleet met doedommels (= Gronings voor 'lisdodde - rietplant met sigaarvormige bloei) en boterbloemen. Bloemen waarvan we meters ketting in elkaar konden rijgen. Geweldig. En over gisteren. Hooien. Op het veld. Het hooi was reeds tot pakken geperst. Als heuse legoblokjes lagen de pakken verspreid over het land. Die Christientje toch! Met vier stoere mannen, variërend in de leeftijd van 18 tot 56, op stap. In het hooi. Gezellig. Alle zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon. De zon. De zon scheen. Volop. Het was warm. Heel warm. Maar wel fijn. Een trekker. Een hooiwagen. Twee mannen op de wagen. En twee mannen in het veld. Om de pakken op de wagen te gooien. Vier hele stoere mannen. En ik voelde me een. Ik voelde me een met deze mannen. Gisteren. Weer een met het boerenleven. En Christientje? Christientje reed op de trekker. Tussen de pakjes. Een gevoel van ultieme vrijheid. Volmaakt geluk. Dat is beter geformuleerd. Net als vroeger. Het heden raakte het verleden. Het verleden raakte het heden. En juist dat raakte mij. Dat raakte mij diep. Heel diep. Genieten. Genieten met een hoofdletter 'G'. Liefde. Dat voel ik. Voor het boerenleven. En respect. Diep respect. Voor het zware boerenwerk. Ongekende aantrekkingskracht. Deze aantrekkingskracht is niet te overtreffen. Een kracht die welhaast wederzijds moet zijn. Welhaast. Dat moet haast wel. 'Christientje en het boerenleven'. De titel alleen al doet een goed boek vermoeden. En nu? Vrouw zoekt boer? Boer zoekt vrouw? Neen. Dat denk ik niet. Het komt zoals het komt. De boer. Moed. Moedig. Het maakt mij weemoedig. Vandaag. En dan? Dan word ik emotioneel. Dan moet ik even een traantje wegpinken. Zomaar. Omdat. Om dat wat geweest is ... 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 357
(Gemiddelde waardering 5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster