Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Darwin dwaalt verder.

Vervolg op Darwin omzeild.

Hoe het ook zei, door het gebruik van de superieure menselijke denkkracht, manipuleren wij mensen dus continu levensvoortgangen daar waar Darwin én de natuur het -zeer waarschijnlijk- anders bedoeld hadden. Ethiek hieromtrent blijft een dilemma.

Uit het brein van mensen zijn ook godsdiensten ontsproten die bijvoorbeeld monogamie hoog in hun vaandel hebben. Dit is per definitie een onnatuurlijke blokkade van genetische verspreiding. Mensen die niets hebben met deze stroming of zij die het stiekem toch niet zo nauw hiermee nemen zijn tegenwoordig zelfs in de mogelijkheid om van de techniek gebruik te maken om een partner te vinden. „Daten" via internet is een hype waarbij zelfs de politiek vragen en opmerkingen heeft geplaatst. Het internet maakt relaties mogelijk die tot voor kort niet tot stand waren gekomen, hoe natuurlijk is dat?

Ook worden er genetische matches wetenschappelijk berekend waarbij de uitslag het ideale koppel belooft, hoe natuurlijk is dat?

De natuurlijke kringloop die geldt in een bepaald gebied wordt ook ontwricht doordat we in de mogelijkheid zijn om „exoten” als huisdier of plant te houden. Als blijkt dat deze keuze toch niet past binnen onze verwachtingen, worden vissen, schildpadden, planten enz. uitgezet in een habitat die voor deze organismen geen (natuurlijke) vijanden kennen en daarom tot plaag kunnen worden.

Om hele vreemde redenen (potentie, basis voor sieraden, ontbossing voor aanplant „economische” gewassen enz.) worden specifieke populaties met uitsterven bedreigd, hoe natuurlijk is dat?

Zelfs hulpmiddelen die onze veiligheid verbeteren zijn van invloed op het natuurlijke evolutie-proces, zaken waar we niet bij stilstaan. Neem nu straatverlichting: planten worden hiermee veel langer „wakker” gehouden zodat deze zich anders zouden kunnen gaan ontwikkelen dan zonder lichtvervuiling.

Ik zou pleiten voor het volgende unieke experiment waarbij de uitslag helaas pas over vele jaren bekend zal zijn:

Kies ergens een onbewoond en onbegroeid eiland met een gunstig klimaat en ga dat „bevolken” met genetisch gemanipuleerde dieren die daar van hun pensioen mogen genieten (muizen, fruitvliegen, koeien, konijnen enz. enz.) uit heel veel verschillende laboratoria (zodat er kruisingen ontstaan tussen dieren met verschillende genetische aanpassingen). Plant tevens genetisch gemanipuleerde gewassen (idem uit diverse laboratoria) zoals tomaten, aardappels, soja, maïs, suikerbieten enz. enz. die als voedsel gaan dienen voor deze onnatuurlijke populatie.

Een hek hoeft er natuurlijk niet omheen, daarvoor zorgt een natuurlijke barrière, de zee.

Pas over vele decennia zou er een wetenschappelijk team hier de boel in kaart moeten gaan brengen met als doel te analyseren of de genetisch gemanipuleerde en gekruiste generaties zelf ook weer een evolutie doorgemaakt hebben, zodat Darwin toch zijn paradoxe gelijk zou krijgen.

Ik hoop dat Darwin gelijk heeft en de evolutie zo’n veerkracht kan laten zien dat zelfs de gevolgen van de meest enge scenario’s zoals hierboven beschreven op de pootjes terecht komen...
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 855
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster