Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Darwin dwaalt verder.

Vervolg op Darwin omzeild.

Hoe het ook zei, door het gebruik van de superieure menselijke denkkracht, manipuleren wij mensen dus continu levensvoortgangen daar waar Darwin én de natuur het -zeer waarschijnlijk- anders bedoeld hadden. Ethiek hieromtrent blijft een dilemma.

Uit het brein van mensen zijn ook godsdiensten ontsproten die bijvoorbeeld monogamie hoog in hun vaandel hebben. Dit is per definitie een onnatuurlijke blokkade van genetische verspreiding. Mensen die niets hebben met deze stroming of zij die het stiekem toch niet zo nauw hiermee nemen zijn tegenwoordig zelfs in de mogelijkheid om van de techniek gebruik te maken om een partner te vinden. „Daten" via internet is een hype waarbij zelfs de politiek vragen en opmerkingen heeft geplaatst. Het internet maakt relaties mogelijk die tot voor kort niet tot stand waren gekomen, hoe natuurlijk is dat?

Ook worden er genetische matches wetenschappelijk berekend waarbij de uitslag het ideale koppel belooft, hoe natuurlijk is dat?

De natuurlijke kringloop die geldt in een bepaald gebied wordt ook ontwricht doordat we in de mogelijkheid zijn om „exoten” als huisdier of plant te houden. Als blijkt dat deze keuze toch niet past binnen onze verwachtingen, worden vissen, schildpadden, planten enz. uitgezet in een habitat die voor deze organismen geen (natuurlijke) vijanden kennen en daarom tot plaag kunnen worden.

Om hele vreemde redenen (potentie, basis voor sieraden, ontbossing voor aanplant „economische” gewassen enz.) worden specifieke populaties met uitsterven bedreigd, hoe natuurlijk is dat?

Zelfs hulpmiddelen die onze veiligheid verbeteren zijn van invloed op het natuurlijke evolutie-proces, zaken waar we niet bij stilstaan. Neem nu straatverlichting: planten worden hiermee veel langer „wakker” gehouden zodat deze zich anders zouden kunnen gaan ontwikkelen dan zonder lichtvervuiling.

Ik zou pleiten voor het volgende unieke experiment waarbij de uitslag helaas pas over vele jaren bekend zal zijn:

Kies ergens een onbewoond en onbegroeid eiland met een gunstig klimaat en ga dat „bevolken” met genetisch gemanipuleerde dieren die daar van hun pensioen mogen genieten (muizen, fruitvliegen, koeien, konijnen enz. enz.) uit heel veel verschillende laboratoria (zodat er kruisingen ontstaan tussen dieren met verschillende genetische aanpassingen). Plant tevens genetisch gemanipuleerde gewassen (idem uit diverse laboratoria) zoals tomaten, aardappels, soja, maïs, suikerbieten enz. enz. die als voedsel gaan dienen voor deze onnatuurlijke populatie.

Een hek hoeft er natuurlijk niet omheen, daarvoor zorgt een natuurlijke barrière, de zee.

Pas over vele decennia zou er een wetenschappelijk team hier de boel in kaart moeten gaan brengen met als doel te analyseren of de genetisch gemanipuleerde en gekruiste generaties zelf ook weer een evolutie doorgemaakt hebben, zodat Darwin toch zijn paradoxe gelijk zou krijgen.

Ik hoop dat Darwin gelijk heeft en de evolutie zo’n veerkracht kan laten zien dat zelfs de gevolgen van de meest enge scenario’s zoals hierboven beschreven op de pootjes terecht komen...
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 782
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.