Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

DANKBAAR ZIJN, KEN JE DAT NOG?

Publicatie: 24.06.2021 | Peter de Borst
Wie is er tegenwoordig nog dankbaar? Echt dankbaar?
‘’Ja ik ben wel tevreden” zeg je dan snel, maar dat is dus niet wat ik bedoel. Tevreden zijn is een iets te gemakkelijke betekenis voor het woord dankbaarheid. Tevreden zijn is een toestand dat je niet meer verlangd dan wat er is. Tevreden met hetgeen je heb, met je gezondheid, met je familie etc. Je hoeft niet meer, want je hebt genoeg.
Heel mooi als jij tevreden bent en daar ook genoegen mee neemt. Want dat is al een hele klus in onze samenleving. Vanuit overheden, vriendengroepen, sociale media en soms helaas ook op scholen wordt het er al jong ingestampt…je moet streven naar hogere cijfers, meer geld, mooier uiterlijk, duurdere auto’s en ga maar zo door. Tevreden zijn is bijna een teken van falen. Als je niet mee gaat in onze prestatiemaatschappij en drang naar meer, beter, mooier, groter dan ben je een loser, een minkukel, of welke negatieve term men dan ook naar je hoofd gooit. Je hoort er niet bij. Je valt af.
Maar dankbaar zijn gaat echt nog verder dan tevreden zijn. En staat daarmee ook nog meer op afstand van onze huidige maatschappij. Wie is er tegenwoordig nog echt dankbaar? En wie durft dat zelfs te uiten? En nee, niet goedkoop in woorden, maar oprecht in woord en daad. Dankbaar zijn in levenshouding. Dankbaar zijn als levenshouding.
Laten we eerst het woord eens splitsen; Dank en Baar
Wat betekend nu eigenlijk baar? Dan kun je dus best wel lang zoeken is me gebleken. Er zijn diverse betekenissen, die ook weer afhankelijk zijn van het voorgaande woord.
Maar bij mij bleef het woord ‘in staat tot’ naar boven komen.
Draagbaar…in staat tot te dragen
Weerbaar…in staat tot (af) te weren
Leefbaar…in staat tot leven
En dankbaar…in staat tot danken.
Dankbaar zijn is dus in staat zijn als persoon om te danken. Om iemand of iets erkentelijk te zijn voor iets wat je hebt, of hebt gekregen, of mag doen, of je bespaard is, etc.
Dankbaar zijn, ken je dat nog? Uit jij je weleens in dankbaarheid? Ben jij in staat om dank uit te spreken? Wanneer is de laatste keer geweest dat je oprecht dankbaar bent geweest? En dank hebt gezegd? En dan bedoel ik niet de vaak nietszeggende woorden dankje of dankjewel als iemand je bijv. een gebakje geeft op zijn verjaardag. Het zou natuurlijk wel kunnen, mits je het bedanken dan ook echt doorleefd meent en zo uitspreekt. Meestal is het een standaardwoordje en zogenaamde beleefdheidsnorm voor de meesten van ons toch als we eerlijk zijn, die we uitspreken zonder er bij stil te staan. Eigenlijk een nietszeggende opmerking dan of niet? Hoe heb je het liever? Een gemeend dankjewel of een nietszeggend beleefdheidsnorm?
Dankbaar zijn is voor mij eigenlijk een levenshouding. Als je stil staat bij hetgeen je hebt, krijgt, ontvangt, doet, etc. ontstaat er een bewustwording. Bewust worden van zaken. Bewust worden van jezelf, van je leven, van je toestand.
Ik had een zware burn-out nodig om dit te leren. Die liet me stilstaan en creëerde bewustwording bij mezelf, over mezelf en over de wereld om me heen. Over de gejaagde levensstijl zonder echt dankbaar stil te staan. Natuurlijk was ik dankbaar vond ikzelf, maar helaas……vaak nietszeggend als ik oprecht in mijn spiegel durfde te kijken. Echt dankbaar zijn zit voor mij juist in de kleine dingen des levens, in details, in het dagelijkse. Niet in hoogtepunten, niet in prestaties, niet in aantal likes of volgers op Instagram, niet in winst behalen op de beurs of in politieke verkiezingen. Niets van dat al. Juist puur in het simpele van mijn leven.
Daarom kan ik nu zelfs zeer bewust dankbaar zijn voor die zware heftige periode in mijn leven. En die dank spreek ik ook bewust uit. Naar mezelf en ook naar anderen, zoals nu in deze column. Want dankbaar zijn is dank uiten. Jouw dankbaar zijn naar buiten brengen als het ware
Nogmaals de vraag aan jou; wanneer ben jij echt oprecht voor het laatst dankbaar geweest? Voor wie? Voor wat? En heb je dat ook geuit?
Zeg je weleens tegen je partner dat je hem of haar graag ziet en dankbaar bent voor diens betekenis in jouw leven?
Zeg je weleens tegen je kinderen dat je hen liefhebt en dankbaar bent voor hun aanwezigheid in jouw leven. En ja, ook als ze misschien soms even lastig, druk of irritant zijn.
Zeg jij weleens dank tegen je leidinggevende of medewerker als hij of zij oprecht interesse heeft in jouw privé situatie. Spreek je dat weleens bewust uit?
Zeg jij weleens dank tegen de natuur voor de rust en stilte die het geeft, voor de kleur, geur en prachtige creaties die je mag ervaren van de flora en fauna.
Zeg je misschien tegen een Schepper of Almachtig Wezen dank voor jouw leven, voor de aarde, voor de schepping?
Er zijn meerdere onderzoeken die de kracht en gevolgen van dankbaar zijn als levenshouding beschrijven. Je krijgt als het ware een andere focus op je leven, op het leven. Een focus die letterlijk je leven mooier maakt.
Dankbaar zijn betekend niet dat alles perfect is of moet zijn in je leven. Nee, je kunt juist dankbaar zijn voor de imperfectie. Want waarom versmallen we alles naar nietszeggende perfectie? Bestaat perfectie eigenlijk wel? Dat is weer een onderwerp voor een andere keer zou ik zeggen.
Ik ben dankbaar dat ik deze column mocht schrijven. Dankbaar dat ik die via de radio en sociale media met jou mag delen. Dankbaar dat jij wilde luisteren, dank voor jouw tijd.
Dankbaar zijn, ik ken het weer, ken jij dat ook?
GaafWoord
 

HITS:

456

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.