• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Dagsluiting

Jaar in, jaar uit, weer, of geen weer, aan het eind de dag rond half vijf gaat de zoemer op het tuincomplex voor de dagsluiting. Ik kende de zoemer van de koffiepauze in de ochtend, maar dit was anders. Mijn nieuwsgierigheid won het een keer van het vele werk in de moestuin en ik wandelde naar voren toe op de kantine af.

Een select groepje zat er met een drankje. Oftewel de fles wijn stond op tafel, glazen erbij en de blikken bier ernaast. "Kom erbij, wil je wat drinken?" Dat aanbod sloeg ik niet af. Het spitten en het schoffelen hadden mij dorstig gemaakt. Zo werd ik onderdeel van een bijzonder clubje. Ik denk dat je het kunt vergelijken met een borrel na het werk, echter hier was de helft van de populatie gepensioneerd. Eentje bijna, ze had uitgerekend hoeveel maanden nog tot haar eerste pension binnen kwam en dan haar AOW. Ze was opgegroeid met oude etiquette en kon daar meesterlijk over vertellen. Dan de ander die nog werkzaam was, zijn pension al kon ruiken, maar nog vijfploegen diensten draaide, vertelde over de wondere wereld van de koppelingen, kleppen, schroeven en machines. En dan Wim. Mijn persoonlijke favoriet, kon uit het niets opeens zeggen; "hoor je dat? Een koolmeesje." Wim had zijn schaapjes al op het droge en vertrok zelfs in de wintermaanden naar Spanje. De tuin en ons achter latent in de winterkou. Wij gaan dan wel bij de houtkachel zitten.

Een vast onderdeel van de dagsluiting is het doornemen van de dag, is er nog wat gebeurd, wat hebben geoogst voor het eten en het uiten van wensen voor de volgende dag. "Morgen ga ik dat stukje omspitten. Ik ga denk ik peultjes zaaien. Is dat niet wat laat voor peultjes? Ach komen ze op dan komen ze en anders niet. Ik ga morgen mijn sla de grond in doen en dan de grond klaarmaken voor de winterprei. Is dat een Tjiftjaf?" Klokslag half zes is het klaar, dan gaan we huiswaarts met de oogst. Tevreden.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 381
(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

De grote verdwijntruc

dec 09, 2019 Evelien Deblock

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…