Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Dagsluiting

Jaar in, jaar uit, weer, of geen weer, aan het eind de dag rond half vijf gaat de zoemer op het tuincomplex voor de dagsluiting. Ik kende de zoemer van de koffiepauze in de ochtend, maar dit was anders. Mijn nieuwsgierigheid won het een keer van het vele werk in de moestuin en ik wandelde naar voren toe op de kantine af.

Een select groepje zat er met een drankje. Oftewel de fles wijn stond op tafel, glazen erbij en de blikken bier ernaast. "Kom erbij, wil je wat drinken?" Dat aanbod sloeg ik niet af. Het spitten en het schoffelen hadden mij dorstig gemaakt. Zo werd ik onderdeel van een bijzonder clubje. Ik denk dat je het kunt vergelijken met een borrel na het werk, echter hier was de helft van de populatie gepensioneerd. Eentje bijna, ze had uitgerekend hoeveel maanden nog tot haar eerste pension binnen kwam en dan haar AOW. Ze was opgegroeid met oude etiquette en kon daar meesterlijk over vertellen. Dan de ander die nog werkzaam was, zijn pension al kon ruiken, maar nog vijfploegen diensten draaide, vertelde over de wondere wereld van de koppelingen, kleppen, schroeven en machines. En dan Wim. Mijn persoonlijke favoriet, kon uit het niets opeens zeggen; "hoor je dat? Een koolmeesje." Wim had zijn schaapjes al op het droge en vertrok zelfs in de wintermaanden naar Spanje. De tuin en ons achter latent in de winterkou. Wij gaan dan wel bij de houtkachel zitten.

Een vast onderdeel van de dagsluiting is het doornemen van de dag, is er nog wat gebeurd, wat hebben geoogst voor het eten en het uiten van wensen voor de volgende dag. "Morgen ga ik dat stukje omspitten. Ik ga denk ik peultjes zaaien. Is dat niet wat laat voor peultjes? Ach komen ze op dan komen ze en anders niet. Ik ga morgen mijn sla de grond in doen en dan de grond klaarmaken voor de winterprei. Is dat een Tjiftjaf?" Klokslag half zes is het klaar, dan gaan we huiswaarts met de oogst. Tevreden.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Niek van der Vlugt
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 529
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Dagsluiting"

Geschreven door Niek van der Vlugt . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Ook jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

Verloren generatie
| Asko De vries robles | Kort verhaal