Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Dagsluiting

| Niek van der Vlugt

Jaar in, jaar uit, weer, of geen weer, aan het eind de dag rond half vijf gaat de zoemer op het tuincomplex voor de dagsluiting. Ik kende de zoemer van de koffiepauze in de ochtend, maar dit was anders. Mijn nieuwsgierigheid won het een keer van het vele werk in de moestuin en ik wandelde naar voren toe op de kantine af.

Een select groepje zat er met een drankje. Oftewel de fles wijn stond op tafel, glazen erbij en de blikken bier ernaast. "Kom erbij, wil je wat drinken?" Dat aanbod sloeg ik niet af. Het spitten en het schoffelen hadden mij dorstig gemaakt. Zo werd ik onderdeel van een bijzonder clubje. Ik denk dat je het kunt vergelijken met een borrel na het werk, echter hier was de helft van de populatie gepensioneerd. Eentje bijna, ze had uitgerekend hoeveel maanden nog tot haar eerste pension binnen kwam en dan haar AOW. Ze was opgegroeid met oude etiquette en kon daar meesterlijk over vertellen. Dan de ander die nog werkzaam was, zijn pension al kon ruiken, maar nog vijfploegen diensten draaide, vertelde over de wondere wereld van de koppelingen, kleppen, schroeven en machines. En dan Wim. Mijn persoonlijke favoriet, kon uit het niets opeens zeggen; "hoor je dat? Een koolmeesje." Wim had zijn schaapjes al op het droge en vertrok zelfs in de wintermaanden naar Spanje. De tuin en ons achter latent in de winterkou. Wij gaan dan wel bij de houtkachel zitten.

Een vast onderdeel van de dagsluiting is het doornemen van de dag, is er nog wat gebeurd, wat hebben geoogst voor het eten en het uiten van wensen voor de volgende dag. "Morgen ga ik dat stukje omspitten. Ik ga denk ik peultjes zaaien. Is dat niet wat laat voor peultjes? Ach komen ze op dan komen ze en anders niet. Ik ga morgen mijn sla de grond in doen en dan de grond klaarmaken voor de winterprei. Is dat een Tjiftjaf?" Klokslag half zes is het klaar, dan gaan we huiswaarts met de oogst. Tevreden.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 431

3.675

(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Nietmachine

Geschreven door Lucien Dewez. Geplaatst in Kort verhaal.
Willem kijkt naar de nietmachine die voor hem op de glazen salontafel staat. Hij zit al een uur in stilte op de bank naar het object te staren tussen de slokken bier door. ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!