Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

179 Hits

Publicatie op:
Dag oranje

Gisteren na het Journaal moest ik even denken aan oranje. Nee niet het oranje van de sporters, maar het oranje van de bank. De bank die opnieuw negatief in de belangstelling staat. De bank waar discutabele transacties nog steeds niet tot het verleden behoren. De bank waar witwassen dagelijks werk is. De bank met de slogan: ‘Do your thing.’ Ja, ja (met de aantekening dat de woorden ja, ja, geen onderdeel van de slogan zijn). Die bank dus.

Per ongeluk ben ik in een grijs verleden bij deze bank terechtgekomen. Dat dit per ongeluk is gegaan stemt mij nu zeer gerust. Je zult maar bij je volle verstand voor de ING gekozen hebben. Schaamte. Voor mij en velen met mij ging de overstap automatisch, zoals nu ook bijna al mijn betalingen automatisch gaan. Mijn rekening liep voordien bij de Postgiro. U weet wel die van de slogan: ‘Giroblauw past bij jou.’ Daar geloofde ik in, want de kleur blauw staat voor vertrouwen en stabiliteit. De Postgiro deed zover ik weet niet aan witwassen. Of was ik te naïef? Voor de eerlijke burger was witwassen voorbehouden aan Witte Reus. Die van de slogan: ‘Wast een berg, kost een beetje.’ 

De hele nacht heb ik liggen woelen, nadenkend over de vraag: zal ik het doen of zal ik het laten? Ik ben eruit. Vandaag geldt voor mij de slogan: ‘ING, weg ermee.’ Ik ga mijn witte footies wassen, haal mijn weinige centjes van de bank en zwaai tot slot nog naar oranje. Het geld gaat in de footies. Ik leg mijn oor erop en zal weer rustig slapen. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Dag oranje"

22.09.20
Feedback:
De bank die ook nog steeds investeert in oorlogstuig en bedrijven die wapens leveren aan landen waar mensenrechten worden geschonden. Gênant te vertellen dat ook ik nog altijd bij deze bank ben. Goed stukje, Eelco.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Eelco 22.09.20
    Dank voor de positieve reactie Ewald. Ook jij kunt gerust bij die bank vertrekken. Zij hebben geld genoeg.