Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Cultuurschok

Geboren en getogen in een klein dorpje in Friesland (van het type één-keer-met-je-ogen-knipperen-en-je-bent-er-voorbij), verhuisde ik zo’n zeventien jaar geleden met mijn toenmalige vriend naar België. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, want ik was er nog nooit geweest. Ja mensen, als je in een gehucht in Friesland opgroeit, zonder auto bovendien, kan het zomaar gebeuren dat je tot je bijna dertigste nog nooit in België bent geweest.  

Enfin, we betrokken een appartementje in Antwerpen-Linkeroever en ik kon niet wachten om de stad te gaan ontdekken. Ik als plattelandsmeisje in zo’n wereldstad, in het buitenland dan nog wel, kon het spannender?

Zo goed en zo kwaad als het ging, probeerde ik me mentaal voor te bereiden op de cultuurschok die vast en zeker ging komen, die eerste dag in Antwerpen. Het grote avontuur begon met het nemen van de metro. De métro! Dat was nog eens iets anders dan de fiets, de bus of de schaatsen. De eerste uitdaging: de metro in de goede richting nemen! En vervolgens goed opletten bij welke halte ik moest uitstappen. Maar eerst moest ik mijn metroticketje nog valideren in een apparaatje. Dat alleen al was volledig nieuw voor me. Ik stam namelijk nog uit het tijdperk dat je de buschauffeur je strippenkaart overhandigde die hem vervolgens op het juiste aantal strippen afstempelde. Toen dit allemaal gelukt was en ik bij mijn bestemming aankwam, liet ik me gewillig meevoeren door de mensenmassa de metrowagon uit. Als een echte wereldburger. Metrogangen door, trap op en toen was ik er bijna. Nog even en ik zou op de Meir staan, dé winkelstraat van Antwerpen.

Met ingehouden adem stapte ik het daglicht in. Opgetogen keek ik om me heen, klaar om me te laten overweldigen door een toevloed aan nieuwe, exotische indrukken. En weet je wat ik zag? Het Kruidvat, de C&A en H&M … Geschokt was ik, dat wel.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 203
(Gemiddelde waardering 2.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster