Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Cultuurschok

Geboren en getogen in een klein dorpje in Friesland (van het type één-keer-met-je-ogen-knipperen-en-je-bent-er-voorbij), verhuisde ik zo’n zeventien jaar geleden met mijn toenmalige vriend naar België. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, want ik was er nog nooit geweest. Ja mensen, als je in een gehucht in Friesland opgroeit, zonder auto bovendien, kan het zomaar gebeuren dat je tot je bijna dertigste nog nooit in België bent geweest.  

Enfin, we betrokken een appartementje in Antwerpen-Linkeroever en ik kon niet wachten om de stad te gaan ontdekken. Ik als plattelandsmeisje in zo’n wereldstad, in het buitenland dan nog wel, kon het spannender?

Zo goed en zo kwaad als het ging, probeerde ik me mentaal voor te bereiden op de cultuurschok die vast en zeker ging komen, die eerste dag in Antwerpen. Het grote avontuur begon met het nemen van de metro. De métro! Dat was nog eens iets anders dan de fiets, de bus of de schaatsen. De eerste uitdaging: de metro in de goede richting nemen! En vervolgens goed opletten bij welke halte ik moest uitstappen. Maar eerst moest ik mijn metroticketje nog valideren in een apparaatje. Dat alleen al was volledig nieuw voor me. Ik stam namelijk nog uit het tijdperk dat je de buschauffeur je strippenkaart overhandigde die hem vervolgens op het juiste aantal strippen afstempelde. Toen dit allemaal gelukt was en ik bij mijn bestemming aankwam, liet ik me gewillig meevoeren door de mensenmassa de metrowagon uit. Als een echte wereldburger. Metrogangen door, trap op en toen was ik er bijna. Nog even en ik zou op de Meir staan, dé winkelstraat van Antwerpen.

Met ingehouden adem stapte ik het daglicht in. Opgetogen keek ik om me heen, klaar om me te laten overweldigen door een toevloed aan nieuwe, exotische indrukken. En weet je wat ik zag? Het Kruidvat, de C&A en H&M … Geschokt was ik, dat wel.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Vera Bijma
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 549
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Cultuurschok"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!