Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Cultuurschok

| Vera Bijma

Geboren en getogen in een klein dorpje in Friesland (van het type één-keer-met-je-ogen-knipperen-en-je-bent-er-voorbij), verhuisde ik zo’n zeventien jaar geleden met mijn toenmalige vriend naar België. Ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten, want ik was er nog nooit geweest. Ja mensen, als je in een gehucht in Friesland opgroeit, zonder auto bovendien, kan het zomaar gebeuren dat je tot je bijna dertigste nog nooit in België bent geweest.  

Enfin, we betrokken een appartementje in Antwerpen-Linkeroever en ik kon niet wachten om de stad te gaan ontdekken. Ik als plattelandsmeisje in zo’n wereldstad, in het buitenland dan nog wel, kon het spannender?

Zo goed en zo kwaad als het ging, probeerde ik me mentaal voor te bereiden op de cultuurschok die vast en zeker ging komen, die eerste dag in Antwerpen. Het grote avontuur begon met het nemen van de metro. De métro! Dat was nog eens iets anders dan de fiets, de bus of de schaatsen. De eerste uitdaging: de metro in de goede richting nemen! En vervolgens goed opletten bij welke halte ik moest uitstappen. Maar eerst moest ik mijn metroticketje nog valideren in een apparaatje. Dat alleen al was volledig nieuw voor me. Ik stam namelijk nog uit het tijdperk dat je de buschauffeur je strippenkaart overhandigde die hem vervolgens op het juiste aantal strippen afstempelde. Toen dit allemaal gelukt was en ik bij mijn bestemming aankwam, liet ik me gewillig meevoeren door de mensenmassa de metrowagon uit. Als een echte wereldburger. Metrogangen door, trap op en toen was ik er bijna. Nog even en ik zou op de Meir staan, dé winkelstraat van Antwerpen.

Met ingehouden adem stapte ik het daglicht in. Opgetogen keek ik om me heen, klaar om me te laten overweldigen door een toevloed aan nieuwe, exotische indrukken. En weet je wat ik zag? Het Kruidvat, de C&A en H&M … Geschokt was ik, dat wel.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 341

2.55

(De gemiddelde waardering is 2.5 door 2 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: CultuurschokLieven Vandekerckhove 15-08-2019 17:33
Vera, heb je dan het Antwerps 'bolleke' niet aangetroffen? :)
# allerlaatste terugblikEdith E 31-07-2019 18:31
De allerlaatste terugblik. Laat ik maar even reageren, dan heb je tenminste niet voor niets geschreven.

Ja, overal waar je komt -of niet komt- hebben ze dezelfde winkels, dezelfde gewoonten, dragen ze dezelfde kleren etc.

HEMA zit straks zelfs in de VS en Canada, nu al in Azië en rest v Europa natuurlijk. Zeeman in Spanje etc. etc.

Moet wel iets rechtzetten. Je schrijft " Ja mensen, als je in een gehucht in Friesland opgroeit, zonder auto bovendien, kan het zomaar gebeuren dat je tot je bijna dertigste nog nooit in België bent geweest." Daarvoor hoef je werkelijk niet in een Fries gehucht zonder auto op te groeien.

Menigeen kent trouwens zijn eigen land en belangrijke mooie gebieden niet eens, maar wel Hongarije, Tenerife, Thailand en Afrika. Ik bedoel maar...
# Allerlaatste terugblikVera Bijma 05-08-2019 16:22
Wat lief dat je reageert, Edith. Bedankt.
Ik had je reactie trouwens bijna gemist. Is er ergens een knop ofzo waar je alle reacties op je schrijfsels kunt vinden? Want nu keek ik nog even weemoedig :-)naar mijn laatste terugblik en daardoor zag ik toevallig je reactie.

Wat dat Friese gehucht betreft: je hebt gelijk, meestal zoeken we het te ver en kennen we de prachtige plekken in onze eigen heimat niet eens.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Vakantie.

Geschreven door uncle Jean. Geplaatst in Kort verhaal.
Maak wereldreis door mijn eigen tuin.
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!