• images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

COVID-19(84) / De vergane glorie van de handdruk

Publicatie op : 22-12-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

COVID-19(84) / De vergane glorie van de handdruk

243 Hits.
COVID-19(84) / De vergane glorie van de handdruk
 
Zowat het enige niet-vereenzamende aspect van het Coronavirus is dat wij dit kutjaar samen met z’n allen vanop afstand hebben moeten doorstaan. Zoals de grote Martin Luther King Jr. immers ooit zei: “We may have all come on different ships, but we're all in the same boat.” Het begrip 'Social distancing' maakt ondertussen al een jaar deel uit van ons dagelijkse vocabularium. Een jaar... Zo lang duurde het zelfs niet vooraleer een simpele handdruk ver weg leek in onze samenleving.
 
"Zowat het enige niet-vereenzamende aspect van het Coronavirus is
dat wij dit kutjaar samen met z’n allen vanop afstand
hebben moeten doorstaan."
 
Je herkent het gevoel ongetwijfeld wel. Je ligt tijdens de lockdown chill in je zetel gehypte series te bingewatchen tot jou plots een gevoel van awkwardness overvalt. Of... om het gewoon in het Nederlands te zeggen: je zit alleen in je kot naar een tv-reeks te kijken en je krijgt opeens een ongemakkelijk gevoel.
 
Ik ervaarde dit toevallig nog enkele weken geleden terwijl ik naar een van de meest geprezen series van het jaar keek. Wonderkind Beth Harmon sluit in The Queen’s Gambit ieder schaakspel af met een stevige handdruk. Het lijkt iets uit lang vervlogen tijden. Het 'oude normaal', zoals het vandaag al eens in de volksmond wordt genoemd.
 
We kunnen ons terecht afvragen wanneer dit onbehaaglijke gevoel eindelijk zal verdwijnen. Hierbij mogen we niet vergeten dat de mens een gewoontedier is. Het zal wellicht terug even wennen zijn om in de toekomst zonder ongemak iemand een hand te geven. In zekere zin zullen we onszelf terug een automatisme moeten aanleren.
 
"Wonderkind Beth Harmon sluit in The Queen’s Gambit ieder schaakspel af met een stevige handdruk.Het lijkt iets uit lang vervlogen tijden.Het 'oude normaal', zoals het vandaag al eens in de volksmond wordt genoemd."
 
Ik vraag mij soms af wat semiologen zoals Roland Barthes hierover zouden denken. Volgens de beeldtaal of semiotiek kun je 'iemand een hand geven' simpelweg omschrijven als een vorm van begroeting, afscheid of felicitatie... Maar het betekent zoveel meer. Een hand geven vormt een essentieel onderdeel van onze non-verbale communicatie. Het kan heel wat informatie over onze persoonlijkheid blootgeven. Iedereen weet wel dat een stevige handdruk bijvoorbeeld een dominante indruk kan geven, terwijl een slap handje eerder het tegendeel suggereert. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden.
 
Uiteraard zijn oogcontact en je lichaamshouding op z’n minst even belangrijke non-verbale communicatietools. Jammer genoeg kunnen schelen of mensen met een bochel hier minder op rekenen. En geloof het of niet, maar zelfs ik die met gebogen schouders loop omwille van mijn scoliose ben de dupe.
 
Het wegvallen van de handdruk is iets vreemds in ons dagelijkse leven. De aangekondigde Coronavaccins zijn misschien wel hoopgevend om ooit terug naar deze oude traditie te keren, maar het definitieve einde van de globale pandemie is nog lang niet in zicht. Doch, laten we vooral optimistisch blijven. Voorlopig hebben we nog steeds onze ellebogen achter de hand.
 
- Geoffrey Colson
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur: