Han Maas

Corpsballenboot

© Han Maas op 30.07.2022.

Vroeger – of mag je dat niet meer zeggen? – was ze overal tegen, maar nu is ze overal voor zolang het niet tegen is. Warrig? Ja, dat is het zeker. Op welke woorden ik nu moet letten… tjonge, daar moet ik zó op letten. Opletten dus.

Ik loop met een vriendin door de Kalverstraat en zeg: ‘Wat lijkt het wel, alle kleuren van de regenboog!’

‘Wat is er mis met de kleuren van de regenboog?’ vraagt ze. Ze staat stil, doet haar handen in haar zij en kijkt me venijnig aan. Even ben ik bang dat ik een regenboogoog krijg.

‘Wat is er mis met de community?’ vervolgt ze.

‘Community? Ik had het over de kleding van die vrouw die ons passeerde.’

‘Welke vrouw?’

‘Ja, nu is ze al gepasseerd.’

‘Hoe weet je dat het een vrouw was?’

‘Dat zie ik toch?’

‘Door welke ogen? Die van jou of van de passerende persoon?’

‘Veel toeristen hè?’ – ik verander gauw van onderwerp. Drie rolkoffers hebben mijn enkels al belaagd.

‘Ja, gezellig. En de komende dagen worden het alleen nog maar meer.’

‘Ja, het is mooi weer.’

‘Ik bedoel Gay Pride! De hele community komt. Ga jij er ook heen?’

Ik pak mijn goudschaaltje en leg er een woord op: ‘Nee.’

‘Waarom niet?’

‘Ik heb er niets mee, dat extravagante’ – goed geformuleerd, al zeg ik het zelf.

‘Nou ja! Eindelijk mogen we coronavrij weer lekker feesten met z’n allen en dan ga jij niet? Is meneer daar weer te hetero voor?’

‘Uh… neem me niet kwalijk hoor. Kan ik ook niets aan doen. En corona is niet weg hè? En…’

‘Wat?’

‘Apenpokken. Mannen die seks hebben met mannen verspreiden het.’

‘Pardon! Personen die onveilig met elkaar vrijen, bedoel je.’

‘Ja, mannen.’

‘Man! Denk toch eens wat meer non-binair!’

We lopen de Kalverstraat uit. Het onderwerp boeren mijd ik maar, als de pest of de apenpokken. Ik besluit om van mijn recht om geen gebruik te maken van mijn recht op vrijheid van meningsuiting gebruik te maken. Dat betekent niet dat mijn gedachten uitgeschakeld zijn.

Maarten van Rossem noemt Caroline van der Plas een gek, zoals die eens in de zoveel jaar verschijnt in de politiek. Ja, en dan heb je ook nog iemand die al jaren voor joker bij De Slimste Mens als zogenaamd jurylid en stoorzender compleet voor gek staat. Nou ja, zit, als een zoutzak, die het werkelijk nergens mee eens is.

Over binaire zakken gesproken. De walgelijke uitspraak van die corpsballen – mannen, nou ja, blagen – dat vrouwen hoeren zijn, sperma-emmers. Stel je eens voor dat zo’n corpsbal medicijnen studeert en – als hij zich niet in een coma zuipt – als gynaecoloog een vrouw behandelt, met welke gedachte doet hij dat dan, hóé behandelt hij haar? Wat moet die vrouw wel niet denken? Die gaat naar zijn vrouwelijke collega, als je tenminste tegen die tijd nog ‘mag’ denken in termen van man en vrouw en onderscheid daartussen – emmers sperma is trouwens zwaar overdreven, een buisje lijkt me meer dan genoeg.

Zijn ze ‘pride’ op hun uitspraak? Zet ze dan op de corpsballenboot in leren strings zonder bretels. Langs de kant gerespecteerde, hardwerkende boerenvrouwen die emmers vol mestoverschot over deze drekqueens kieperen; moeten ze roeien voor hun leven door de Amsterdamse grachten, weer eens wat anders dan bekakt op de Bosbaan.

‘Wil je nog even over de wallen lopen?’ vraagt de vriendin.

‘Nee, dank je wel.’

‘Ja, al die toeristen.’

‘Nee, je breekt je nek over de studenten.’

  

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-08-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  05.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuke column over hoe moeilijk het tegenwoordig is om een fatsoenlijke discussie te voeren zonder dat er over elk woord gevallen wordt.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  05.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Hard gelachen. Vooral over het mestoverschot over die corpsballen heen, die visualisatie was erg humoristisch!
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!