Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Corona: van mug tot olifant

16 maart 2020

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5056941/ggd-chef-al-6000-mensen-besmet-met-coronaviurs

RTL Nieuws geeft duidelijk de proporties aan van het corona-virus, het woord van de eeuw. Er zijn veel meer mensen besmet (geweest, en dan immuun) dan RIVM aangeeft, 6000 mensen komt overeen met 0,03% van de bevolking. De meeste mensen hebben slechts lichte griepverschijnselen die na een dag of twee verdwenen zijn en men dus immuun is geworden voor dit virus, en ook anderen niet kan besmetten. Die mensen worden niet meegeteld, want die zijn niet interessant voor het veroorzaken van de opgeblazen paniek. Alleen mensen die kampen met een zwakke gezondheid hebben er veel meer last van en onder die groep zijn dan ook de doden te betreuren. Niet verwonderlijk is het dat dit vaak ouderen zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zwakke gezondheid is geen probleem van een bepaalde groep in onze samenleving. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar zouden dezelfde mensen ook niet in de problemen komen als het om een gewoon griepvirus zou gaan, of zou de regering voor een dergelijke griepvirus ook dezelfde capriolen uithalen? Of komt het slechts omdat de regering wegens de vergaande bezuinigingen - vanwege een ander soort crisis, zo werd gezegd - onvoldoende capaciteit heeft behouden om de immer groeiende bevolking die service te verlenen die nodig is om zieke mensen beter te maken? Is onze samenleving daarmee niet enorm tekort gedaan? En waarom kwam daarin geen verbetering toen de crisis over was en er ruim voldoende geld bleek te zijn? Het gaat om geld dus.

Nu, net na de preek van Rutte, wordt ook weer duidelijk dat hij aangeeft waar de schoen wringt, maar een oplossing daarvoor geeft hij niet. Hij heeft vrede met de ontwikkelingen. Hét probleem ligt in de capaciteit, die hij in al die jaren van premierschap heeft afgebouwd en ook nu geeft hij niet als oplossing aan dat hij die capaciteit gaat verhogen. Nee, we gaan allemaal ziek worden, geen ontkomen aan, maar gelukkig verspreid, zo sprak hij eerder hoopvol dan in wetenschappelijke verwachting.

Hoewel het procentueel om zeer kleine aantallen gaat wordt de paniek aangewakkerd door berichten in sociale media, meestal door personen die er absoluut geen verstand van hebben wat er aan de hand is, net als ik (maar ik doe niet aan berichten op sociale media). De kranten doen er een kolenschop bovenop met als gevolg dat de hele samenleving wordt ontwricht, door niets anders dan angst. Wat een nieuws is hier gecreëerd! Ondertussen komen er meer en meer ongeregistreerde personen bij die zichzelf hebben genezen van dit virus, waarschijnlijk al, of anders binnenkort, meer dan er geïnfecteerde mensen zijn, maar wel onder het door de regering ingestelde anti-corona-regiem vallen en dus ernstig in hun vrijheid beperkt worden, net als de mensen die niet ziek zijn.

Waar is de tijd gebleven dat er rationele besluiten werden genomen die niet door domme onderbuikberichten op sociale media worden gedirigeerd, maar op basis van feiten en wetenschap? Er zijn geleerden genoeg die wél weten hoe het in elkaar zit, al is de eenduidigheid op de media heel ver te zoeken, en dat geeft toch ook te denken, of niet soms; is dit alles fake, fake, fake? De mensen die het echt weten worden niet in beeld gezien. De genomen besluiten zullen het coronavirus, hoe ook ontstaan (weer zo’n gerucht), niet weg krijgen, maar wel een enorme aanval op de economie en dús onze portemonnee veroorzaken. Er zal wel weer gauw pensioen ingeleverd moeten worden, want die geldberg, decennialang gespaard door hardwerkende mensen tijdens de wederopbouw, maakt elke regering begerig. Het was natuurlijk niet de bedoeling dat mensen na hun werkzaam bestaan als rijken  de rest van hun leven konden gaan slijten! Wat laten we ons toch gek maken! En dan nog wereldwijd. Een ongehoorde en zeer ongewenste situatie, al zal het milieu er van profiteren, net als dat uiteindelijk blijkt dat de regering opeens meer geld te besteden heeft, maar dat niet doet om dit soort problemen te voorkomen. Was het dan dáárom begonnen?

Wel wordt pijnlijk duidelijk, dat regeringen wereldwijd te veel hebben bezuinigd, zodat er geen enkele flexibiliteit meer is om dit soort situaties aan te kunnen. Ziekenhuizen zijn tegenwoordig zo ingericht dat iedereen die er werkt met kromme tenen keihard moet werken om de werkdruk aan te kunnen, terwijl de faciliteiten zijn gehalveerd en de kosten zijn vertienvoudigd. Die trend heeft niet alleen in de ziekenhuizen plaatsgevonden, maar overal in de maatschappij zie je de gevolgen. Het gevoel van veiligheid is weg omdat er vrijwel geen politieagent meer is die in het openbaar kan verschijnen en er alleen met grote teams wordt gewerkt bij criminele activiteiten die dan wel enige omvang moeten hebben, anders doen ze gewoonweg niets en laten ze de burger aan zijn lot over; een burger die zelf niets mag ondernemen, natuurlijk, om zichzelf bescherming te geven. Scholen, verzorgingshuizen, ga maar door, alles ligt bijna op z'n gat. Als er ook maar iets gebeurt kan men het niet meer aan. Iedereen op zijn tandvlees, het meest uit de werker getrokken, moderne slavernij, maar niemand heeft het in de gaten, want we leven “in het beste land ter wereld” zo smeert de regering dat in je haar en in je hoofd. Nee, de laatste decennia zijn desastreus voor de maatschappij geweest en we rollen van de ene crisis in de andere, maar wel crises die wel op dezelfde wijze zijn gecreëerd: ongeremde bezuinigingsidiotie ligt daaraan ten grondslag. Het gaat om geld!

Zal het ooit weer goed komen, als de wereld wordt beïnvloed door de vele mensen op Twitter, Feestboek, Instagram en dat soort berichtendiensten en wat men democratie noemt? Ik vrees dat het ergste nog moet komen en dat het corona-virusprobleem, nu corona-crisis genoemd, opgeblazen van een mug tot de proporties van een olifant door onderbuikgevoelens, slechts het begin is van een flinke terugval in civilisatie van de mensheid. Maar het gaat om geld!

Tot slot een woord van advies. Op internet gaat het verhaal rond dat het coronavirus niet tegen temperaturen van hoger dan 56 °C kan en dat het zich graag nestelt in de neusholtes, zie https://youtube.be/TfKmOeZbVV4 . Als je dus lucht inademt die een hogere temperatuur heeft zal het virus afsterven. Dat kan in een sauna, of met een haardroger op je gezicht (wel af en toe met de plantenspuit je snoet nat maken om verbranding te voorkomen), of natuurlijk met een ouderwets stoombad: kokend water in een pan en er boven hangen met een handdoek over je hoofd, vroeger met wat Purol erbij, lekker. Vijf minuten volhouden, na een uurtje nog eens en dan nog een keer en het virus moet weg zijn.
Doe er uw voordeel mee, want baat het niet, schaden doet het zeker niet!

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harmen Sneer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 382
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Corona: van mug tot olifant"

Geschreven door Harmen Sneer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!