Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Corona en Oekraïne

Twee jaar geleden stonden ze op de balkons te applaudisseren voor de zorgmedewerkers en de hulpverleners. Gaasje wijn erbij, je moet toch wat in moeilijke vrijheid beperkende tijden. Met de buren, die anders amper gedag werden gezegd, proosten op betere tijden. Algauw verstomde het verveelde applaus. Hulpverleners werden als zondebok met vuurwerk bekogeld. Lockdown in, lockdown uit, wel of geen coronapaspoort. Maar uiteindelijk kwam de bevrijding.

Rusland bezet Oekraïne. Mensen worden in koelen bloede vermoord. Giro 555 wordt geopend, BN’ers zetten zich hier graag personal branding ‘belangeloos’ voor in.

Zij die kunnen vluchten arriveren na ontberingen met de trein in Nederland. Zij die dat niet kunnen, omdat ze anders van kleur zijn of een andere nationaliteit of overtuiging hebben, moeten nog even wachten voordat ze mogen vertrekken uit Oekraïne om met open armen te worden ontvangen door Nederlanders die best een kamer vrij hebben – dat valt vaak toch tegen, mensen zijn nu eenmaal mensen, getraumatiseerd of gewoon niet zo aardig. Nadat de coronahond naar het asiel is gebracht, komt men tot inkeer en belandt de vluchteling in een opvangcentrum. En buiten dat, je moet het maar zien te bolwerken met die hoge gasprijs die we aan Poetin betalen.

In talkshows valt het woord corona nauwelijks nog. Herhaalde berichten en meningen van deskundigen over hoe nu verder met Rusland en de Oekraïne worden tot in den treure in de als vanouds met publiek gevulde studio’s besproken. Cijfers gaan niet meer over het aantal besmettingen, maar over de inflatie en de gestegen gasprijs, dankzij Poetin.

Toch gaan we afgelopen week weer even terug naar het jongste verleden. Tegen Pasen verlang je naar het openbreken van de betrokken hemel, vredige paaskuikens. Ik dacht dat Attje Kuiken dat met betrokkenheid bedoelde. Maar Attje wil kruisigen. Ze beschuldigt Hugo de Jonge van betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Hugo moet zich in de Kamer verantwoorden. Zijn verweer is bepaald geen improvisatie, eerder slecht gespinde tekst: ‘(…) Een zekere mate van betrokkenheid, maar niet bij de deal (…) Excuses voor de onvolledigheid.’

Groengefrustreerde machteloze Jesse timmert wat woorden in elkaar. De uit hun tweejarige winterslaap gekomen Kamerleden hebben het niet over de amateuristische inkopers van de overheid. Naast wat Sywert eraan heeft verdiend, deugen de mondkapjes niet. Wijs hem op zijn betrokkenheid, eis een creditnota ter compensatie van de gestegen gasprijs.

Hugo mag blijven, maar zit met het volgende probleem: nieuw te bouwen huizen zullen door verhoogde bouwmaterialenprijzen in prijs stijgen. Het worden zware toekomstige tijden: de sympathie voor de Oekraïners zal drastisch afnemen als het om toewijzen van sociale huurwoningen gaat. Het applaus verstomt samen met de gastvrijheid. Het klimaatprobleem zal tot ergernis van Rob Jetten niet worden opgelost. Maar dat is niet de reden dat huizen onder water komen te staan. Daar zorgt de snel stijgende hypotheekrente wel voor. Een klusje voor vriendinnetje Kaag, die in ieder geval nog het Boekenbal heeft meegemaakt, ook al was er geen tafel om op te dansen.

Rob Jetten kijkt naar ‘Heel Holland verzakt’, Caroline van der plas naar ‘Boer zoekt non-binaire partner’. De Meilandjes doen mee aan ‘Ik Vertrek’ en houden nu wel woord – laten we het positief houden. Angela de Jong houdt de kijkcijfers bij en Johan Derksen is vergeten dat hij vaak moet plassen. René van der Gijp lacht zich daar een bult om en Wilfred Genee kan nog steeds niet presenteren.

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
26.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je schildert goed de betrekkelijkheid der dingen en het drijven op de actualiteit daarvan. Ben benieuwd als je je tot één onderwerp zou beperken en dat uitdiepen. Dus niet met de mitrailleur van je ongenoegen een aantal items neermaaien maar als scherpschutter één vijand op de korrel nemen...
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 26.04.22
    Ik ga hier niet verder over uitweiden. Zie mijn reactie die ik zojuist op jouw recensie van 'Kaag en Coldeweijer' heb gegeven. Het is een kwestie van smaak. Collega Ewald Hagedorn geeft een 'perfect' en jij een 'matig'. Dat kan. Ik heb veel columns geschreven en soms zijn de onderwerpen geringer. Over het algemeen worden ze goed ontvangen, ook op andere sites.
    Dank voor je bijdrage.
09.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Inhoudelijk weer sterk, Han, zoals je meeste columns.
Twee puntjes:
Gaasje wijn - Glaasje wijn (typefoutje)
'vrijheid beperkende' wordt meestal als samenstelling geschreven: vrijheidsbeperkende
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 09.04.22
    Tjonge, uiteraard zoals je zegt. Bovendien moet het vrijheidsbeperkende maatregelen zijn. De zin moet anders, helaas kan ik het hier niet veranderen. Hartelijk dank in ieder geval.