Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

213 Hits

Publicatie op:
COPD versus Covid 19
Zoals velen mensen met mij, heb ik me afgelopen dinsdag, na het oplopen van een goede verkoudheid, laten testen in de coronateststraat. Ik werk in een distributiecentrum en afstand houden is niet ten alle tijden mogelijk evenals dat apparatuur vaak door meerdere mensen bediend worden zonder tussenkomst van desinfecteerdoekjes of andere reinigingsmiddelen. Natuurlijk proberen we afstand te bewaren. Natuurlijk doen we ons best. Maar uiteindelijk moet het werk toch gedaan worden. Dus heb ik me zoals een goed burgermoeder betaamt me zo snel mogelijk laten testen in de teststraat zodra ik de eerste symptomen kreeg. Loopneus, niezen, hoesten, keelpijn, verhoging en hoofdpijn. Deze symptomen kreeg ik op zondag, de eerst mogelijke afspraak was op dinsdag dus heb ik me maandag netjes afgemeld bij mijn werkgever vanwege een coronatest.
Ik was dinsdagmiddag aan de beurt voor mijn test. Mijn telefoontje kreeg ik donderdag begin van de avond. Wat bleek. Ik was positief getest. Ik kon mijn verbazing niet verbergen maar toch. Positief is positief dus isolatie. Geen werk, geen vrienden, niet buiten komen, hooguit in tuin of op balkon. Geen contact met mensen. GGD contactonderzoek zou morgen starten of ik alvast een lijst wilde maken met mijn contacten vanaf afgelopen vrijdag.
Op vrijdag heb ik even alles laten bezinken en ben toen maar eens wat vrienden en kennissen gaan rond-appen (is dit Nederlands tegenwoordig?) Het verlossende telefoontje van de GGD die al mijn vragen zou kunnen beantwoorden kwam uiteindelijk rond 18 uur. Nadat ik alle vragen die gesteld werden netjes en eerlijk had beantwoord mocht ik zelf vragen stellen. Mijn vraag was simpel. Ik heb COPD, de klachten die ik nu heb, kunnen een half jaar aanblijven, wanneer kan ik uit mijn isolement. Het eerste antwoord was snel, het antwoord wat standaard gegeven werd. ‘Mevrouw, als u 24 uur zonder klachten bent, kunt u uw leventje weer gewoon oppakken.’ Ik herhaal de vraag. ‘Ik heb COPD, de klachten die ik nu heb, zijn ook de klachten die ik krijg gedurende deze periode in het jaar en kunnen wel een half jaar aan blijven houden. Wanneer ben ik niet meer besmettelijk?’ Nu werd mijn vraag wel gehoord. ‘Kunt u geen nieuwe test doen?’ ‘Dat is mijn vraag aan u?’ Vervolgens werd ik in de wacht gezet en werd er een gesprek gevoerd met een coördinator. Het antwoord was simpel maar wel erg bedroevend voor mij. De antistoffen in mijn lichaam zouden tot 8 weken na de eerste besmetting een positieve test opleveren. Het uiteindelijke advies naar mij was dan ook simpel maar voor mijn gevoel niet echt wetenschappelijk. ‘Als u het idee hebt dat de symptomen voortkomen uit de COPD en u geen verergering van de klachten heeft of u heeft een vermindering van de klachten zou u er vanuit kunnen gaan dat u niet meer besmettelijk bent. Misschien zou u moeten overwegen om een week langer thuis te blijven.’
Meer dan dit advies konden ze me niet geven. Hoe vriendelijk de mensen ook waren die ik aan de telefoon had, dus echt geen verwijt naar deze hardwerkende mensen, maar hoe kon ik gewoon gokken dat ik niet meer besmettelijk was. Het voelde alsof ik toestemming kreeg te spelen met andermans levens.
De gehele zaterdag heb ik mezelf afgevraagd wat ik moest doen. Ik kon er maar niet uitkomen. Het hele internet afgestruind naar antwoorden. Nergens kreeg ik een eenduidig antwoord.
Zondagmiddag was ik mezelf al aardig beu. Netflixen is leuk maar ook maar voor een bepaalde periode achter elkaar. Muziek kan ik de hele dag horen maar ik mis toch uiteindelijk het gevoel van vrijheid. Juist omdat er geen daadwerkelijke einddatum werd gegeven en ik mijn hoesten, niezen, de snotneus de hoofdpijn en zelfs de lichte verhoging herken als zijnde normale verschijnselen voor mij in deze tijd van het jaar voelde ik me een gevangene met levenslange isolatie. Ik wil geen mensen besmetten. Ook niet per ongeluk. Ik wil een oplossing. Ik wil geen 8 weken wachten in isolatie tot ik nogmaals een test kan doen omdat dan de antistoffen uit mijn lichaam zijn verdwenen. Ik wil mijn kinderen kunnen zien, ze kunnen knuffelen. Naar buiten kunnen. Werken. Sporten. Boodschappen doen.
Uiteindelijk heb ik nogmaals met de GGD gesproken. Wederom dezelfde vraag gesteld. De vrouw aan de lijn was erg behulpzaam en heeft echt haar best gedaan om me te helpen maar het uiteindelijke resultaat was hetzelfde. ‘Als u 100% zeker wilt weten dat u niet meer besmettelijk bent ondanks uw voortdurende klachten zult u toch echt uzelf opnieuw moeten laten testen als die 8 weken gepasseerd zijn.’ Ik heb gevraagd een proefpersoon te mogen zijn waarop ze de besmettelijkheid kunnen testen. Alles beter dan 8 weken lijdzaam afwachten.
Haar antwoord was hetzelfde als die van de huisarts die ik dezelfde vraag stelde. ‘Begin dan eerder weer met leven. Je kent en herkent je symptomen van de COPD toch?’ Klopt! De symptomen waarom ik me heb laten testen waren voor mij hetzelfde als mijn normale COPD klachten
Morgen moet ik mijn werkgever informeren. Dat hebben we zo afgesproken. Wat moet ik ze vertellen. Ik wil geen mensen besmetten. Dat is wat ik zeker weet. In ieder geval niet willens en wetens, dan had ik me net zo goed niet kunnen laten testen en alles op mijn COPD kunnen gooien. Lekker makkelijk. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die hiermee kampt. Mensen met chronische verkoudheden, astma, COPD, of andere luchtweginfecties. Waar beginnen de klachten mee en waar eindigen ze?
Ik wil werken. Ik wil mijn leven kunnen voortzetten. Ik wil mijn kinderen kunnen zien en in mijn armen kunnen nemen. Maar ik wil niet deze verantwoording krijgen. Van mijn werkgever mag ik na 14 dagen isolatie weer aan de gang.
Ik weet het verschil niet tussen Covid 19 en mijn COPD klachten. Ik ben geen arts, geen infectie-deskundige, geen expert. Maar de verantwoordelijkheid over mijn eventuele besmettelijkheid wordt wel bij mij, een leek, neergelegd. Moet ik nog 6 weken thuisblijven? In isolatie? Dan ben ik gegarandeerd mijn inkomen kwijt. En mijn ‘verstand’! En dan. Opnieuw testen. Bij een negatieve uitslag mag ik dan mijn leventje weer oppakken. Tot wanneer? Een volgende test bij een nieuwe COPD aanval? Wil ik me dan nog laten testen? Met het vooruitzicht van 8 weken isolement? Ik zou het moeten doen. Ik weet het. Zou ik het nogmaals kunnen opbrengen?
De keuze die ik moet maken voelt alsof ik moet kiezen tussen door rood rijden om een ongeval te voorkomen met alle gevolgen van dien of stoppen en zelf botsen.
 
 
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "COPD versus Covid 19"

© Ingrid Bruggink
25.10.20
Feedback:
Zeeeeer herkenbaar Ingrid! Dit is ook precies wat ik me afvraag met mn astma. Dit is echt niet te merken voor COPD patiënten. Loopneus? Heb ik altijd. Niezen, hoesten? Elke dag. Moeten wij dan maar chronisch in quarantaine? Echt niet te doen.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Bruggink 24.11.20
  Sorry, Ben een tijdje afwezig geweest. Maar ja. Ik weet dat ik niet de enige ben. Velen met mij. Gelukkig heeft mijn werkgever, die ik dit stuk ook heb opgestuurd, me na 16 dagen isolatie, gewoon weer aan het werk gezet. Met snotneus en al!
  Dank voor je commentaar. Blij dat mensen dit lezen zodat er begrip komt voor mensen met chronische longproblemen
24.10.20
Feedback:
Ik zie dit stukje nu pas Ingrid en ben verbaasd dat je nog helemaal geen reacties hebt gekregen. Hoe gaat het nu met je? Wat een afschuwelijk dilemma zeg, jammer dat er nog steeds zo weinig echte kennis over de besmettelijkheid van Corona is. Succes ermee!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Bruggink 24.11.20
  Hoi Janneke.
  Ik mocht gelukkig van mijn werkgeven gewoon na 16 dagen isolatie gewoon aan het werk. Het was hun bekend dat ik copd heb en ik heb dit stuk ook naar hun gestuurd. Ben zelf helaas te druk geweest met andere zaken zodat ik zelf ook nu pas weer op schrijverspunt zit maar : alles bij elkaar. Ik was positief getest op corona maar heb nooit echt klachten gehad. Helaas lijken de klachten van mensen met een chronische longaandoening en die van corona veel op elkaar dus ja, mensen hebben schrik van mij als ik hoest, nies of mijn neus snuit. Eerlijk gezegd, is dat hun probleem. Ik draag mijn mondkapje, maar als ik echt hoest, moet dat ding af, anders stik ik in datzelfde mondkapje :)
  Dank je voor je commentaar, ben er blij mee