Han Maas

Compressiekousen

© Han Maas op 22.10.2022.

Voetbalanalisten uitten zondag kritiek op enkele aanvoerders die geen band met een regenbooghartje omhadden; weer eens wat anders dan een clichéhartje maken met je handen. Niemand uitsluiten, behalve door een rode kaart als een gemene overtreding te gemeen is voor een vergevingsgezinde gele. De kritiek van de analisten werd door die aanvoerders beantwoord met: ‘Met alle respect, maar mijn geloof…’

Op mijn aanvoerdersband stond ‘Christelijke…’ Ik was pragmatisch christelijk: we waren ‘niets’, maar de school was dichtbij. De meesten waren wel overtuigd christen. We hadden een vader en een moeder, een enkeling had verzorgers of was het kind van ‘dat gescheiden vrouwtje’, maar daar merkte je niets van tijdens de wedstrijd. Of erna.

De gymonderwijzer vloekte nooit, totdat ik ‘met alle respect voor de tegenstander’ een penalty miste. De waarheid is dat het kwam doordat het elastiek van mijn voetbalkousen knelde.

Een vermoeide vrouw kwam deze week een vliegtuigtrap af, ze had er in enkele dagen veel vlieguren op zitten. Er werd gezegd dat Máxima niet te herkennen was toen ze vreemd genoeg wel werd herkend. Ze had geen make-up op en d’r haar zat niet zoals het doorgaans zit. Een bril op haar neus. ‘Het is tenslotte gewoon een vrouw,’ zei het volk. Laat ik dat nu juist altijd zeggen.

Ze droeg zelfs compressiekousen. Dat was ‘stoer’ lees ik. Want normaal gesproken doet ze die na een vlucht gelijk uit, onzichtbaar voor de camera. Onzichtbaar zijn hopelijk ook de naden in die kousen, niet hinderlijk aanwezig bij de tenen zoals bij confectiesokken, want daar kun je pijnlijk chagrijnig van worden. Daar hoef je geen koninklijke voeten voor te hebben, leert de ervaring.

En een koning is gewoon een man. Waarom men dan aan de kant van de weg met een vlaggetje gaat staan? Een man en een vrouw, een vader en een moeder die zich grote zorgen maken over de veiligheid van hun dochter, in een respectloos land dat ooit mooi was. Je zult er maar de koning en koningin van zijn. Het land dat tegen alle afspraken in een regeringsafvaardiging naar Qatar stuurt. De koning moet wellicht mee. Niet om een pilsje met het staatshoofd daar te drinken, maar om de gaslevering veilig te stellen. Gas dat ook de voetballers een warme douche moet geven in kleedkamers gebouwd door arbeiders uit diverse arme landen. Vaders en moeders maakten zich zorgen over hun veiligheid – dat hoeft nu niet meer.

Wie zich ook zorgen maakt nadat ze in de Jumbo uit haar compressiekousen was geschoten is zangeres Glennis Grace. Deze keer niet ‘onherkenbaar’ met een capuchon op, verscheen ze in vol ornaat bij Jinek aan tafel. Niet om zichzelf vrij te pleiten hoor, maar om… ja, waarom eigenlijk? – ze wordt gecanceld en mist haar werk (inkomsten). Weer anderen zoals dj Armin van Buuren hebben juist te veel werk. Coronatijd was een periode voor hem om na te denken. Na jaren vliegtuig in en uit te stappen waardoor hij zelfs geen tijd had om zijn compressiekousen uit te trekken, begonnen deze behoorlijk te knellen en te stinken aan zijn jetlegs. ‘Is dit nog wel leuk?’ vroeg hij zich af. Overwoog zelfs om te stoppen – nee, niet zijn kousen. Maar nu gaat het beter, hij mediteert zelfs. Dat je van trance in een trance kunt raken lijkt mij onwaarschijnlijk. Als je vijf minuten naar die takkenherrie luistert die ze muziek noemen, slaap je een hele week niet. Zeker als er genoeg pillen in je lijf zitten. Of hij nog in Qatar zal optreden? ‘Ik ben ook in Saudi-Arabië geweest. Het is mijn werk, anders kun je nergens meer optreden.’ Tja, geld knelt en stinkt niet.

Het leek me wel aardig als Jinek Thierry Baudet had uitgenodigd, om met hem en haar ex-vriendje Freek Vonk over reptielen te praten. Maar dat heeft toch geen zin omdat Baudet uit talkshows wegloopt: held op sokken. Zelf zorgt hij ervoor dat Kamerleden uit de Tweede Kamer weglopen. Diezelfde Kamerleden hebben hem nu rood gegeven.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
21-11-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  22.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Sterke column, Han. Meneer van Buuren toonde inderdaad opmerkelijk weinig ruggengraat, precies zoals verwacht.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!