Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Center Parcs
© Cora Sanders op .
Aantal hits: 620

Een midweek ertussenuit in eigen land. Het is lang geleden dat we dat gedaan hebben. De keuze viel op een park in het noorden van het land van het merk Center Parcs. Volgens de omschrijving ‘een eldorado vol avontuur en watersport, met een Mediterraans tintje’.  Wie wil dat nu niet.

Ik moet eerlijk bekennen dat ‘Center Parcs’ mij ietwat negatief in de oren klinkt. Bij het horen van het woord doemen direct visioenen van oubolligheid en veel te kleine huisjes op. De enige aantrekkingskracht van het merk is de Aqua Mundo, het zwemparadijs dat in ieder park te vinden is. Als niet-parkgast ben je daar ook welkom, al moet je dan wel vooraf reserveren. Als begin-twintiger heb ik dat veelvuldig gedaan. De wildwaterbaan was mijn grote favoriet. Hoe sneller het water stroomde, hoe gelukkiger ik was. Een goede tweede was de superlange glijbaan, een donkere buis waar je liggend of zittend van af glijdt. Liggend had verreweg mijn voorkeur, want dan ging je harder.

Enfin, na al die jaren was ik weer terug. De aanblik van het park wierp me direct terug in de tijd. Het was mijn eerste bezoek aan dit specifieke park, maar het déjà-vu-gehalte was hoog. Blijkbaar zien alle parken van Center Parcs er hetzelfde uit: lange linten van tussen bomen verscholen, uit grijs steen opgetrokken aan elkaar geregen huisjes.
Uit voorzorg hadden we voor ons tweetjes een 4-persoonshuisje gereserveerd en zelfs dat was aan de kleine kant. Hier en daar was te zien dat er pogingen ondernomen waren het geheel te moderniseren, maar met wisselend resultaat. Dat gold niet voor de badkamer. Het was een explosie van modern gemak en design. Manlief en ik knikten goedkeurend naar elkaar. Ja, hier houden we het wel 5 dagen uit.

Pas op dag 3 gingen we voor de eerste keer naar de Aqua Mundu. Achteraf gezien bleek dat een geluk.
Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Was de wildwaterbaan nog steeds zo aantrekkelijk? Het antwoord ondervond ik al vlug en nogal pijnlijk.
Zittend mij door de stroming mee laten nemen lukte van geen kanten. Ondanks verwoede pogingen overeind te blijven duwde het water mij in een horizontale positie, wat in rit 2 leidde tot een frontale botsing met de harde, betonnen wand. Ik vloog er met gestrekt been in. Niet erg slim, maar dat krijg je als je letterlijk stijf staat (ligt) van de adrenaline.
Mijn enkel voelde pijnlijk aan. Blijven bewegen is het devies, dus dacht ik het wat rustiger aan te kunnen doen via een ritje in de reuzeglijbaan. Weer fout gedacht. Ik gleed zo snel door de buis dat ik bijna een loop maakte. Wanhopig zocht ik naar niet-bestaand houvast en met grote, verschrikte ogen daalde ik af. ‘Allemachtig’, bracht ik stamelend uit nadat ik uit de buis tevoorschijn was geschoten. De uitdrukking op mijn gezicht moet hilarisch zijn geweest, want omstanders schoten spontaan in de lach.
Manlief kwam vlak achter mij aan. Voordat hij met een plons in het water belandde, zag ik nog net zijn tot een grimas vertrokken gezicht. Toen pas drong het tot me door. Ik ben hier te oud voor geworden. De jeugdige onbevangenheid én soepelheid heb ik niet meer.
Spijtig? Nee, echt niet. In dit geval dwong een gekneusde enkel me tot rustig aandoen, maar met rustig aandoen kan ik al tijden perfect leven, vind ik zelfs heerlijk. Snelheid en adrenalinekicks boeien me kennelijk niet meer. Die fase heb ik gehad.
Manlief dacht er anders over. Hij liet zich niet klein krijgen en ging keer op keer in de wildwaterbaan en de glijbaan, terwijl ik heerlijk meedeinde op de golven van het golfslagbad en aan mijn jongere, 20-jarige zelf dacht. Die had dit passief deinen helemaal niets gevonden. Mijn huidige ik vind het prima zo.

Door al het geknots en gebots liep manlief ’s avonds behoorlijk stram. Dat nam hij op de koop toe, want zijn gezicht straalde een en al tevredenheid uit. Hij was er nog niet aan toe om toe te geven aan leeftijd. Zo had ik weer wat geleerd. Oud worden doen we ieder op ons eigen manier.
Waar een midweek Center Parcs al niet goed voor is :)

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Center Parcs"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart