Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Carnaval

Als iemand die geboren en getogen is in het zuiden van het land, ben ik opgegroeid met carnaval.  Een feest van joligheid, zuipen, losgaan, en lekker meelallen met Nederlandstalige liedjes.

Ik ben nooit echt een liefhebber geweest. Manlief wel. Bij de carnavalsvereniging waar wij in de beginjaren van ons huwelijk ieder jaar naartoe gingen had hij zelfs een eigen fanclub.
De enige outfit die hij wenste aan te trekken was een boerenkiel en om de look compleet te maken, liep hij op klompen. Carnaval vieren deed hij door urenlang in een soort van 1-mans polonaise, met de handen omhoog en luid meezingend met de carnavalskrakers door de zaal te sjokken. Dat oogste bewondering en niet alleen bij mij.
Zijn klompen gaven hem een typische loop, dat overgenomen werd door een aantal mede-feestvierders. Ieder jaar wachten ze hem op en sjokte ze in die typische klompenloop achter hem aan.

Alles veranderde toen wij naar het midden van het land verhuisden. Nu carnaval in onze omgeving niet meer alom vertegenwoordigd was via verklede mensen en versierde straten en café’s,  werd de beleving zelfs voor manlief anders. De belangstelling verdween en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar geen moeite mee had.

Nu zijn we weer terug in het zuiden. Dit keer in het Limburgse in plaats van het Brabantse land.  In dit gebied van kleine dorpjes en stadjes is carnaval een echt volksfeest en wordt en masse en zeer uitbundig gevierd.
Dat carnaval hier belangrijk is, werd ons duidelijk toen manlief werd gevraagd drummer te worden bij de plaatselijke joekskapel (dweilorkest), geleid door de buurman die van zijn schuur cq mancave een heuse bar heeft gemaakt. Een half jaar lang ging manlief iedere vrijdagavond daar trouw op repetitie, wat geheel volgens de carnavalregels vooral een training in het bierdrinken was.

Door zijn deelname aan de joekskapel, begon de viering van carnaval al in november vorig jaar, toen tijdens een feestelijke bijeenkomst de nieuwe prins Carnaval bekend werd gemaakt, die de dag daarop direct zitting nam om alle felicitaties van zijn dorpsgenoten in ontvangst te nemen.
Carnaval wordt hier zeer serieus genomen en is omgeven met tradities die voorheen totaal aan ons voorbij zijn gegaan. Zo werd een week voor de officiële datum er een heuse kerkdienst gehouden ten behoeve van de carnavalsviering. Het was direct ook het eerste formele optreden van manlief als drummer bij de joekskapel en er zouden nog vele volgen.
Carnaval begon op vrijdagavond met de bonte avond van de joekskapel (waar met gepaste trots niet een prins maar een prinses als ceremoniemeester werd voorgesteld) en werd op maandag afgesloten met de boerenbruiloft, een namaak-trouwerij inclusief scheiding op één en dezelfde dag.

Ik heb deze carnaval intens beleefd en ervan genoten zoals ik nog niet eerder heb gedaan. Toch was het niet het mooiste cadeautje om mee te maken. Het echte feestje was de halfvastenoptocht die door ons kleine dorp trok. De grote carnavalswagens van alle omringende dorpen en stadjes konden zich ervoor inschrijven, wat massaal werd gedaan. Maar liefst 72 wagens deden er dit jaar aan mee en zij stelden zich in een kilometerslange lint, net buiten het dorp, in onze straat op. Door al die vlak achter elkaar stilstaande wagens, wachtend op het vertreksein, werden we getrakteerd op een explosie van kleur, maar vooral van geluid. Uit iedere wagen schalde muziek. Het was een kakafonie van oorverdovend, onsamenhangend lawaai dat een grote lach op onze gezichten toverde.

Het is moeilijk je voor te stellen hoe het eruit ziet, 72 grote carnavalswagens opgesteld in een rij, als je het niet met eigen ogen hebt gezien. Al is het niet de gewoonte van deze rubriek om het verhaal kracht bij te zetten met een foto, doe ik dat nu wel. Gewoon om je een beeld te geven

optocht

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 300
(Gemiddelde waardering 5 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten