Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Carmiggelt achterna

Ze klampt zich vast aan de tapkast als aan de laatste strohalm.

Ze is van kop tot teen gehuld in nepdieren: luipaardprint (sweater), tijgerbedrukking (legging) en krokodillenplastiek (laarsjes).

Bête chic, bête genre!

 

Haar huid is als schors rond veel jaarringen. Ook haar motoriek is houterig. Met stijve twijgjes van vingers ledigt ze een melkkuipje in haar koffie. Daar ontplooit zich een grote witte papaver.

‘Wauw! Moet je kijken! Ik ben een barista’, roept ze verrukt uit.

 

De cafébaas komt een onwillige blik in haar kopje werpen. Schrikt zich vervolgens een hoedje en duikt onder zijn toog. Om even later met een kartonnen doos terug boven te komen. Hij leest lang en fronsend. Waarna hij droog meedeelt: ‘Niks barista. De melkjes zijn vervallen.’

Om daarna te sussen: ‘Ik maak je een nieuwe koffie’.

De vrouw knikt dankbaar.

Maar als de cafébaas eraan toevoegt: ‘Op kosten van het huis natuurlijk’, bedenkt ze zich: ‘Geef maar een whisky, voor de schrik.’

 

Rechts van de tapkast hangt een flatscreen. Daarop zijn al een ganse tijd muziekclips aan het woelen. Maar nu komt een nieuwsbericht er als een spelbreker tussen.

Een lone wolf is een winkelstraat ingereden en heeft daar dood en vernieling gezaaid. Als een Boze Wolf heeft hij winkelende Roodkapjes neer gemaaid.

De ravage is enorm. Plastiekzakjes van winkelketens fladderen als doodskopvlinders tussen de met lakens afgedekte ex-shoppers.

Weer een man die in een weerwolf veranderde en de eigen roedel aanviel.

 

De cafébaas zapt de ellende weg en een gewelfde zangeres in de plaats.

Hij monstert zijn stilzwijgende klanten met hun eerste koffie of hun laatste pint. Vindt dat het zijn taak is enige animo in de barak te brengen, klapt in zijn handen en roept vrolijk uit: ‘Mensen, het wordt vandaag een prachtig mooie dag.’

Daar kijkt iedereen van op. Niemand zegt wat. Het klonk ook wat ongepast na het bericht over de gemolesteerde winkelstraat.

 

Een in maatpak verpakte vaste klant legt pasmunt naast zijn kopje, staat recht en zegt: ‘Ik ga maar eens naar mijn bank’.

Want daar werkt hij, in een bankinstelling met een roofdier in het logo.

De dierenvelvrouw komt nu ook van haar barkruk en zegt snijdend: ‘En ik ga ook naar mijn bank, de voedselbank.’

Ook de dramatiek van deze mededeling ontgaat de cafébaas volledig. Nog steeds van plan er de sfeer in te houden, werpt hij met het elan van een quizmaster een vraag in de groep: ‘Weet iemand wat een voedselbank en een spermabank met mekaar gemeen hebben?’

 

Weer blijft het stil. De cafébaas houdt er met een groot gevoel van timing de spanning in – of wat hij als spanning inschat - en schatert het vervolgens uit: ‘Ze geven je allebei iets waar je dikker van wordt’.

Niemand lacht.

 

Buiten wordt het lichter. De lucht ziet bleek violet. Het soort uitspansel waaruit purple rain te verwachten valt. Nergens een lone wolf te bespeuren, enkel pendelaars lopen als makke schapen het station in.

Het wordt ongetwijfeld een prachtig mooie dag!

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 298
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten