Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

137 Hits

Publicatie op:
Carglass irriteert

Aan Stichting Reclame Code

t.a.v. de weledele heer J.Q van der Hondtsvodt

Geachte heer,

Klagen is doorgaans niet mijn cup of tea. Sterker nog, ik verafschuw het ten zeerste. Dat gezegd hebbende dan toch bij wijze van uitzondering een klacht.
En wel deze: het betreft, ik krijg de naam nauwelijks uit mijn strot, het bedrijf Carglass, een autoruit reparatiebedrijf.

Elke film op tv wordt onderbroken door reclame. Dat is evident. Het is een zekerheidje.  Zonder goed geen kwaad en zonder kou geen warmte. Dus zonder reclame geen films op tv. Beetje kort door de bocht, maar u begrijpt waar ik heen wil.

Wat mij opvalt, is dat al jarenlang tijdens vrijwel elke reclameonderbreking het welbekende spotje van Carglass mij door de strot wordt geduwd. Tot kokhalzen aan toe, wat mij betreft.
En waaraan erger ik mij dan zo?  Netjes op een rijtje:

  • De monteurs zijn altijd mannen. Tenminste, ik zie nooit een vrouw in beeld. Waarom? Kunnen vrouwen geen ruiten repareren? Waarom voldoet Carglass niet aan het huidige nieuwe normaal, waarin vrouwen gelijk zijn aan mannen?  Wilt u daar eens induiken?
  • Waarom hullen die doorgaans dikbuikige monteurs van Carglass, zich altijd in  vaalrode, volstrekt niet meer van deze tijd zijnde polo’s? Met van die korte mouwen, ook in de winter. Mijn buurman Paco draagt ze wel eens. Van Zeeman, twee keer wassen en de rafels hangen erbij, maar dit terzijde.
  • Daarnaast dragen ze die polo’s ook nog IN de broek, meneer Van der Hondtsfodt. Ja, u leest het goed; IN de broek. En dan lijkt de broek in hun geval op een, door een bijziende handwerkjuf  tot broek omgetoverde, aardappelzak. God beware me! Het is toch evident dat dat niet meer kan? Dat is toch meer dan onethisch? Is dat om het er goedkoop uit te laten zien? Om het spotje voor een dumpprijs op tv te krijgen? Dan krijgt zelfs een, normaal gesproken zeer vredelievend mens als ik, de neiging om een hete strijkbout door de tv te smijten. Begrijpt u dat?

Nog een punt. De slagzin die ze in dat spotje kreunend ten gehore brengen. Geen mens die dat binnensmondse gewauwel verstaat. Alsof je luistert naar het gegorgel van een leeglopend bad. Of een singer-songwriter die zijn baard heeft ingeslikt.
Geloof mij meneer Van der Hondtsvodt, iedereen die ik hoor ergert zich eraan en niemand hoort wat ze nu precies zingen in dat spotje.

Wie heeft dat spotje bedacht? Het kan niet anders dan dat ze daar een volkomen beneveld en beschonken brein op hebben gezet. Of een comateuze halfprimaat. Mee eens? Wist u trouwens dat er op internet weddenschappen worden afgesloten over welke zin ze in dat spotje gebruiken?

Veelzeggend toch? Overigens heb ik pas recent de tekst vernomen die ze in dat spotje kreunen: “Carglass repareert, Carglass vervangt” Maar ik ben er niet zeker van. Totdat ik dat wist hoorde ik altijd: “Carglass irriteert, Carglass verkrampt.”
Dat dekt meer de lading als ik zo vrij mag zijn.

Samenvattend smeek ik u; DOE ER WAT AAN! Vaardig een levenslang verbod uit op het in het elkaar flansen van dergelijke irritante en onethische en vrouw-discriminerende rotzooi.

Dank bij voorbaat.

Groet,

Oom Jort

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Carglass irriteert"

12.05.21
Feedback:
O.M.G., wat ongelooflijk geestig weer. Alleen die naam al, van Hondtsfodt ! :)
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig