Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Buurtstal

| Robert Beernink
Managen van de huishoudelijke afvalstromen lijkt nog het meest op boeren. Net als het vee op het platteland, belangrijke schakel in de circulaire maatschappij, zijn de afvalbakken in de stad inmiddels gechipt. De hoeveelheid aan het varken gevoerde aardappelschillen en gras dat de koe eindeloos mag herkauwen wordt net zo nauwgezet bijgehouden als ons consumptieafval. In het kader van ‘diftar’. Dat is geen enge dierenziekte maar een ambtenarenkwaal: aan de hand van het aantal aanbiedingen van de verschillende afvalstromen, wordt de rekening opgemaakt. Inmiddels staan drie tonnen in de schuur in de weg. Daarnaast zijn er nog die genante doorzichtige zakken voor plastic en verpakkingen. Die geven je wel erg bloot. Gisteren ontwaarde ik in zo’n zak hoe in een bepaald huishouden de groei van de kinderschaar wordt beperkt. Qua doel lovenswaardig, maar middel en methode hoef ik niet te weten. Momenteel betalen we uitsluitend voor de leging van de grijze restafvalton. Wat iedereen bij introductie daarvan verwachtte kwam uit: bermen en houtwallen, van oudsher exclusief het terrein voor afval van drugslabs, liggen nu vol met spullen vallend onder een niet-concurrerend tarief. In elke straat bestaan plekken waar de tonnen als een kudde voor transport bij elkaar worden gezet. Onlangs zag ik daar een los, ongetond kastje aangeboden worden. In plaats van dat ding even snel in de tonnenwagen te flikkeren, plakte de Milieudienst er een briefje op: ‘Maak van uw buurt geen vuilnisbelt. Uw buren.’ Het kastje stond er maar kort alleen. De boodschap was als complimenteuze aanmoediging begrepen.

2 juni 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 502

(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Reisgevoel

Geschreven door Lisette van Gurp. Geplaatst in Column.
Al langer bekruipt mij een onbehaaglijk gevoel. Steeds vaker liggen onze vakantiebestemmingen ver weg, alleen per vliegtuig te bereiken. Voor het werk van mijn Lief zijn ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!