Annemarie Steenbergen

Buiten beeld

© Annemarie Steenbergen op 06.09.2020.

Aan rekendocenten geen tekort. Hoewel de meeste leraren een ander vak doceren kunnen we ook de rest van het docentenkorps langzaamaan tot dat legioen rekenen. Het aantal keren dat het computerscherm namelijk gedeeld moet worden met de leerlingen is niet te tellen. En het aantal beelden lijkt zich ook te vermenigvuldigen. Reken maar uit. 

Was het eerst alleen nog maar het programma zelf waar je in zit met een man of 28 tegelijk, ik noem de naam van het programma niet want tja dat is reclame, zijn daar nu bij gekomen: de aanwezigheidsregistratie, de les in PowerPoint, de opdracht in Word, de elektronische leeromgeving, de email, het online materiaal wat bij het boek hoort, diverse quizprogramma’s om het op te leuken en zo kun je nog even doorgaan. De hele les bestaat uit twee handelingen: delen en delen stoppen. Ondertussen wordt er ook nog verwacht dat je je verhaal goed uit de doeken doet en de vragen van en aan de leerlingen in de gaten houdt.  Vele “gele handjes” die vragen maar zelf wel handen te kort hebben. Beeldmateriaal genoeg, maar beeld te weinig hebben. 

Deze formule van lesgeven wordt ook van hybride docenten verwacht: de les moet afwisselend zijn van werkvorm. Maar als je deze som hebt opgeteld blijft onderaan de streep de uitkomst nog steeds hetzelfde: leraren en leerlingen zitten nog steeds met z’n allen naar een scherm te kijken. Aan het einde van de online lesweek, die uit slechts 3 dagen bestaat want je mag nu eenmaal nog niet vaker dan twee dagen naar school, lig je uitgeteld met hoofdpijn op de bank en ga je met brandende ogen het weekend in en met één gedachte op je tranende netvlies: yes, maandag en dinsdag mag ik weer naar school! Wie had gedacht dat je ooit nog eens met een dergelijke wens het weekend in zou gaan?! 

En zeker, het online lesgeven heeft ook zo z’n voordelen: later opstaan, geen file, geen haast, tussendoor de was doen. Maar geldt dat ook voor de leerling? Ja, het later kunnen opstaan wel. Dat kunnen de meesten nog wel waarderen. Maar daar houden de gelijkenissen wel ongeveer mee op. Voor het merendeel is dit systeem op de lange duur niet goed. Op een leeftijd en in een fase waarin ze misschien wel de belangrijkste contacten leggen, vrienden voor het leven maken, sociaal en emotioneel vaardiger worden, gaat er kostbare tijd verloren. En met name de leerlingen voor wie dit alles al moeilijk was, is het nog moeilijker gemaakt om daar hulp bij te krijgen van school. Het gros van de leerlingen zie je namelijk letterlijk niet omdat er tijdens de online les om en nabij 9 leerlingen tegelijk in beeld kunnen. De enkeling die je wel hoort en ziet zijn de zelfverzekerde,  gemotiveerde leerlingen en degenen die lekker in hun vel (lees: thuissituatie) zitten. Die stellen vragen, die geven antwoord. 

Wat buiten beeld blijft zijn de jongeren, kinderen soms nog, die ultra-verlegen en onzeker zijn, die faalangst hebben, moeite hebben met communiceren om tal van redenen, of die hele andere dingen aan hun hoofd hebben. Een onveilige thuissituatie bijvoorbeeld in welke vorm dan ook. Of die paar die “gewoon” niet gemotiveerd zijn en wellicht de verkeerde studiekeuze gemaakt hebben. Daar kom je allemaal niet achter als  je ze niet in beeld hebt. 

Op school zie je die studenten wel. Het meisje dat stil is, uit het raam staart, de jongen die onderuit gezakt zit of juist stoer doet, opstandig is. De kracht van non-verbale communicatie, dat duidelijker spreekt dan woorden ooit spreken kunnen. Je neemt zulke jongelui even apart, je gaat een kopje koffie met ze drinken, even een ommetje lopen. Je laat ze uitrazen, uithuilen, hun hart luchten. Een zakdoekje voor het snotteren aanbieden. Dat kan nu allemaal niet en dat is zeer frustrerend.

Die frustratie is op zich nog tot daar aan toe. Net als de hoofdpijn en de brandende ogen. Dat gaat ook vanzelf weer over. Maar dat deze leerlingen die je juist in beeld moet zien te krijgen en niet in the picture krijgt, is een maatschappelijk probleem aan het worden. Het is zorgelijk dat er nu kostbare tijd verloren gaat van hun even zo kostbare jeugdjaren. Die rekening krijgen we hoe dan ook en in welke vorm dan ook later gepresenteerd.

Het online lesgeven blijft al met al dus vijven en zessen. Als je alle plussen en minnen tegen elkaar afzet levert het per saldo in ieder geval twee conclusies op. 
Op de eerste plaats dat docenten leraar geworden zijn omdat ze graag “live” met leerlingen omgaan: ze persoonlijk willen begeleiden, helpen, in discussie gaan over het vak. En ten tweede dat rekenen, maar ook de computervaardigheid, niet het ding is van de meeste docenten.

In beide gevallen, maar ook om de eerder genoemde redenen geldt, dat het voor iedereen
 beter is als het vaandel ‘de scholen zijn weer begonnen’ zo snel mogelijk weer, geldend voor elke dag, aan de gevel van de school prijkt. 

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
03-10-2023

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    08.09.20
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Mooi verwoord Annemarie. Inderdaad contact, relatie en verbinding dat is belangrijk in het onderwijs. Daarna pas kennisoverdracht. Je geeft zo een duidelijk doorkijkje van de enorm lastige situatie waarin studenten zich momenteel bevinden.
    Show more
    1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
    08.09.20
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Respect voor ieder die lesgeeft. Goed geschreven, Annemarie.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

  • Alle inzendingen in COLUMN

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!