Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

BROODJEAAPVERHAAL OF ECHT GEBEURD?

In de Amerikaanse sportgeschiedenis is er niemand zo beroemd als George Herman ‘Babe’ Ruth (1895-1948). Een baseballspeler van een niveau dat de wereld na hem nooit meer heeft gezien.
Zijn carrière begon bij de Boston Red Sox, waar hij aanvankelijk als pitcher actief was. Op 5 januari 1920 werd hij gecontracteerd door de New York Yankees. Hij ging er het voor die tijd enorme salaris van 20.000 dollar per jaar verdienen. Al snel kwam daar zijn enorme talent als slagman aan het licht.

Met zijn bijna onwerkelijke prestaties vestigde Ruth niet alleen records. Een daarvan uit 1936 – 3 homeruns in één wedstrijd van de World Series – heeft hij nog altijd op zijn naam. Er kwamen ook allerlei verhalen in omloop.
Verhalen die vaak als ‘broodje aap’ de geschiedenis ingingen. Maar soms ligt het anders. Zoals met het verhaal rond de ‘aangewezen’ homerun.

We gaan terug naar de World Series van 1932, tussen de New York Yankees en de Chicago Cubs.

De Yankees hebben de twee eerste wedstrijden gewonnen. Voor de derde wedstrijd verhuisde het hele circus naar Wrigley Field in Chicago. De wedstrijd ging gelijk op; het fanatieke publiek steunde de thuisploeg uit alle macht, alle spelers van de Yankees werden ieder moment genadeloos uitgefloten.

De wedstrijd is spannend. In de vijfde inning is de stand gelijk: 2-2. Bab Ruth komt aan slag, voor Chicago staat Charlie Root op de heuvel. De eerste bal: slag! De tweede bal komt: slag! Ruth gaat er eens goed voor staan en wijst heel even in de richting van het midveld.

De derde bal van pitcher Root verdwijnt met een machtige uithaal over het hek voor een homerun. Precies op de plek die hij even daarvoor had aangewezen. De legende van de ‘aangewezen’ homerun was geboren. Nu was het tijd om bewijzen te vinden.

Tegenstrijdige meningen
Na meer dan 80 jaar zo’n bijzondere gebeurtenis reconstrueren is niet eenvoudig. Het kostte Major League Baseball – de overkoepelende proforganisatie – aangevuld met historici en sportjournalisten heel wat tijd om het verhaal te bewijzen. Maar het is gelukt.

Dave Gordon, een sportjournalist van de Chicago Tribune, is lang geleden gehoord over dit onderwerp. Hij is ervan overtuigd dat het verhaal klopt. Pitcher Charlie Root – in de wedstrijd de directe tegenstander van Ruth - ontkent in alle toonaarden. In het CBS-programma ’60 minutes’ bevestigde oud-opperrechter John Stevens het verhaal van Gordon.
Hij was als kind met zijn vader bij de wedstrijd aanwezig geweest en heeft, volgens eigen zeggen, alles kunnen zien. Maar omdat ook Stevens niet meer in leven is, kunnen we ook hier niet veel mee.

Maar gelukkig is er dan nog altijd YouTube. Op dit videokanaal is beeldmateriaal van deze wedstrijd teruggevonden. In één van de fragmenten komt de aangewezen homerun uitvoerig ter discussie. Onderzoekers geven hun mening over de unieke gebeurtenis. En ook de grote meester zelf komt nog even aan het woord.

Conclusie: de ‘aangewezen’ homerun is geen broodje aap. Het is gewoon echt gebeurd.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 734
(Gemiddelde waardering 4 met 3 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten