Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Brommen op vakantie

Publicatie: | E K

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Heb ik mijn Lief eindelijk zo ver dat we ons hele hebben en houwen naar een vakantiehuis hebben versleept, komt het onvermijdelijke moment dat hij dingen waarneemt die er thuis niet zijn. Nee, geen bovennatuurlijke zaken maar gewone (leef)geluiden waar je in een andere omgeving nu eenmaal even aan moet wennen. Zo hadden we vorig jaar - na veel smeekbedes van mijn kant - een prachtig vakantiehuis geboekt op een mooi park aan de kust. In de middag kwamen we aan en wat doet Lief voordat hij zijn eerste nacht ingaat? Juist, een grondige inspectie! Er wordt gekeken, gevoeld en geluisterd. Een lamp die een zoemend geluid geeft mag vooral ‘s nachts niet branden, het tikkende wekkertje van de oven gaat uit, bedden worden geïnspecteerd, piepende deuren gesmeerd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Lief dacht alles getackeld te hebben en zag uit naar de rust van de komende nacht. 

Helaas. Hij lag nog geen seconde in bed en riep de inmiddels voor mij bekende woorden: “Ssst, stil eens....”. Ik kon mijn zucht nog net onderdrukken. Of niet... Eerlijk gezegd weet ik het niet meer. De gevoelige oren van Lief hadden een geluid gedetecteerd als van een indringende brom. Onoverkoombaar voor hem, onhoorbaar voor mij. Althans, ik kon het geluid wel horen maar ik kon er letterlijk en figuurlijk niet van wakker liggen. Na een aantal serieuze pogingen om er achter te komen wat het geluid was, waar het vandaan kwam en het belangrijkste; hoe het zo snel mogelijk uitgeschakeld kon worden, kwam hij tot de pijnlijke conclusie dat deze strijd gestaakt moest worden. Deze avond had echter wel nog een hoogtepunt voor mij in petto - en een dieptepunt voor Lief - namelijk het bezoekje aan de berging, die alleen buitenom te bereiken was. Lief is in zijn onderbroek, door de regen naar dit hok gerend om te gluren of het geluid hier vandaan kwam. Tevergeefs. 

Er volgde een noodzakelijke wapenstilstand en een onrustige nacht. 

Bij het ochtendgloren is de strijd weer in alle hevigheid losgebarsten. Gedreven door de frustratie van de gebroken nacht is Lief met opgeheven hoofd en met frisse moed ten strijde getrokken tegen zijn vijand. Het moest en zou deze dag uitgeschakeld worden. Na veel denk- en speurwerk bleek de vijand zich in de badkamer op te houden. Het was namelijk de afzuiginstallatie die dáár rustig zoemde maar in de slaapkamer zorgt voor het storende, brommende geluid. De uitkomst bevestigde het sterke vermoeden van Lief maar nu was de grote vraag: hoe ging het uit? Er was nergens een aan- en uitknop. Het stond gewoon op standje ‘AAN’. Dat was inmiddels wel duidelijk. Dus we hebben - ja, ik word hier tegen wil en dank ook in betrokken- het hele huisje nóg een keer op z’n kop gezet. Uiteindelijk heeft Lief, in een berghok op zolder een schot gevonden die hij open heeft geschroefd. (Eh, ja, er gaat gereedschap mee op vakantie…) Nog even op handen en knieën door het nauwe gangetje kruipen en daar trof hij de inmiddels diep gehate ventilatiebox aan. Met een zeer groot genoegen en een brede grijns op zijn gezicht trok hij de stekker er uit. De brom was het zwijgen opgelegd. 

Welterusten.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
22.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk geschreven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verhaal! Het zou in mijn beleving iets korter en pittiger beschreven kunnen worden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.