Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

375 Hits

Publicatie op:
BRIEF AAN HENNY HUISMAN

Beste meneer Huisman,

Een aantal weken geleden besloot U de vuile was buiten te hangen over Marco Borsato (53). U zei dat hij , Marco, de boeken in zou gaan als een ‘hartstikke goede zanger, maar wel een vreemdganger’.
Ook suggereerde u te weten met wie Borsato een scheve schaats gereden zou hebben: de 23-jarige Maan de Steenwinkel. En er zouden er nog meer zijn…

Bah, wat valt mij dat nou tegen, meneer Huisman. Dit te moeten horen van de man die ooit in den Here zei te zijn gegaan.
Niet één keer, maar verschillende keren. U zei aangeraakt te zijn door God.
U zat bij verschillende talkshows toen om te ‘getuigen’ van uw wedergeboorte in Gristus en te vertellen over uw EO-programma: ‘Henny op zoek naar God’.
Catharine Keijl zat daar ook, herinner ik mij. Zij mocht het jaar daarvoor hetzelfde programma maken en ze was jaloers op u omdat u wél in den Here verzeild was geraakt en Catherine niet.
Maar waarom gaan mijn haren overeind staan, meneer Huisman als u vertelt hoe gelukkig u was en dat bijna niet kon uitleggen?  Als voorbeeld gaf u een vergelijking met de ervaring van een roes van een cocaïnesnuiver. Weet u dat nog? Niet dat ik denk dat u ooit drugs heeft gebruikt hoor, begrijp mij goed. Natuurlijk heeft u dat nooit gedaan! Het zou nooit in mij opgekomen zijn, het is dat u het zelf zei..

Nu vind ik het prima hoor, wanneer iemand troost ervaart in een geloof. En ik wil best aannemen dat er mensen zijn die plotseling van cocaïne snuiver veranderen in de onbevlekte incarnatie van de Engel Michael. Zul je mij niet over horen.
Na uw NSB praktijken -woord dat tegenwoordig weer helemaal IN is- ten aanzien van Borsato, denk ik bij u overigens eerder aan een acute incarnatie van de Engel Lucifer en niet alleen vanwege de naam van de band waarin u vroeger drumde. Maar dat geheel terzijde.
Als complotdeskundige vraag ik mij af waarom iemand die toch al jaren in de Here zegt te zijn, zoiets verwerpelijk ongristelijk doet als Marco Borsato en mes in zijn rug steken.

Tot ik plotseling word getroffen door een straal van inzicht, rechtstreeks komende van het hiernamaals. Het is mij duidelijk.
U heeft geen tv programma op dit ogenblik en als camara-geile semi-gristen is dat hetzelfde als een dominee die zijn bijbel kwijt is. Dat is afzien zonder de voortdurende schijnwerpers van de media.
Dus toen was daar ineens Marco Borsato en zijn vreemdgaan. Als de rechtstreekse ingreep Gods voor u als afgegleden kijkcijferkanon. Als uit de lucht gegrepen. Zoals gezegd; door God gestuurd!
Henny op zoek naar God is nu Henny op zoek naar Mot. Of, beter gezegd; Henny op zoek naar drek.
Gratis reclame voor u, meneer Huisman. Over de rug van Marco, maar who cares?

Kortom, en overigens zonder enige rancune maar wel een beetje teleurstelling, meneer Huisman, wat mij betreft gaat u de boeken in als ooit een hartstikke goede gristen, maar wel een Judas..

Groetjes,

Painter


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "BRIEF AAN HENNY HUISMAN"

06.02.21
Feedback:
Ik kan je volgen in je kritiek, Paco, maar zoveel taalfouten in je stuk laten me niet over de drie sterren springen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig