• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Boterhambuiltje

Wie kent dat niet? Thuiskomen met een vers geplette drol onder je schoen. De doordringende geur tijdens het schoonborstelen van het ruwe leer. Het peuteren tussen de gleuven van de zool. Dan verwens je niet alleen alle honden, maar vooral hun bazen. Poepvelden zijn er toch niet voor niets!
Jaren dacht ik ook zo. Dat alleen al weerhield me naar het asiel te gaan. Tot ik tijdelijk een volgroeide pup in huis nam. Ik zou zorgen voor een nieuwe herplaatsing. Daarvoor had ik een advertentie in de supermarkt gehangen.
Na een paar weken kreeg ik buikpijn als ik me voorstelde dat iemand aan mijn voordeur stond en zou vragen: "Is hier een chocolakleurige Labrador af te halen?" Ik zou er een complete sollicitatie van maken.
De buikpijn werd erger. Ik bleek verliefd. Zelfs op zijn drollen. Hurkend op zijn achterpoten, de rug naar beneden gedrukt tot net niet aan de grond, de staart uitgestrekt boven het gras, keek hij me afwachtend aan terwijl hij drollen draaiden. ‘Goed zo!’

Maar niet altijd krijgt Bach - zo heb ik hem omgedoopt - een pluim. Zodra de nood er was ging hij zitten. Zelfs op stoepen en sportvelden.
Ik kocht een pak poop-scoops. Maar de kartonnen zó om de hoopjes leggen dat ik die in één keer kon omvatten viel niet mee. Zeker niet met een allemansvriend aan de lijn. En met drie hoopjes op een nat grasveld werd het helemaal een geklieder. In het holst van de nacht overkwam het me een keer dat ik poep aan mijn vingers kreeg. Al kon ik het afvegen aan een eikenblad: het rook lang na.

Nee, geef mij maar een boterhambuiltje. Daar steek ik mijn hand in en zodra ik de warmte voel draai ik het zakje om. Zelfs na drie keer rapen is er nog plaats voor een knoop.
Maar waar laat ik zo'n bungelend zakje? In mijn tas is niet hygiënisch. Houd ik het in mijn hand? Dat staat zo stom, alhoewel,,, de mensen lijken dan wel stukken aardiger. Vastbinden aan de hondenlijn blijkt ook geen succes.

Na een maand Bach weet ik de gemeentebakken dan ook feilloos te staan. Zijn we niet in de buurt van zo’n bak dan leg ik ons zakje zolang achter een boom of lantaarnpaal en bid ik dat die gesloten blijft tot ik er op de terugweg langskom.
Want niets lijkt me vreselijker dan dat een of andere hond - terwijl het dier alleen maar had willen ruiken- thuiskomt met hondenpoep aan de neus.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 2031
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 13 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…