Han Maas

Boeren, burgers en buitenlui

© Han Maas op 09.07.2022.

Een politieagent schiet op een trekker. Zelfs een grote band kan de politie niet raken, de kogel komt terecht in het frame en mist op een haar na de 16-jarige bestuurder – 16 jaar? Weet zijn moeder dat hij aan het demonstreren is? De agent meent zijn collega’s te moeten beschermen, bang dat de jongen op hen in zou rijden. De jongen zegt dat hij juist naar huis wilde rijden: ‘Guus kom naar huus’ of zoiets.

Hier heeft Nederland een mening over, dat wil zeggen de asociale media. Tjongejonge! Pro-boer, contra-boer, ‘loop naar je moer’ et cetera. Het zijn de meningen van de burgers (die van boeren en buitenlui zie ik amper). Wat een taalgebruik: dt-fouten, hoofdletters ontbreken om maar helemaal niet te spreken van verbindingsstreepjes, terwijl we tijdens de coronatijd toch zoveel behoefte aan verbinding hadden, totdat die gedachte werd ontbonden, want anders kun je hulpverleners natuurlijk niet met stenen of vuurwerk bekogelen. Sommigen beweren dat de boeren het stikstofprobleem niet veroorzaken, anderen zeggen dat de lucht sowieso voor een groot deel uit stikstof bestaat – stikstof is stikstof, nietwaar? Weer andere burgers menen dat Nederland te vol is en geven de buitenlui de schuld.  

De agent is inmiddels ondergedoken. Ik vermoed bij Johan Remkes, de reddende formatiefee – wie zegt dat een fee geen man kan zijn? Hij gaat met de boeren praten; zal daar wel een goede fee voor krijgen. Maar dat is gek, daar hebben we toch een goedbetaalde minister voor? Het kan natuurlijk zijn dat zij – ja, het is een vrouw – tijdens het zomerreces op vakantie gaat. Ik raad haar aan met trillende kinderen aan te schuiven in de rij op Schiphol. Kamperen bij de boer lijkt mij geen goed idee.  

En wat doet de taalpolitie intussen? Die grijpt niet in terwijl ze toch machtige wapens heeft: gesproken én geschreven woorden. Maar die gebruikt ze liever inclusief, genderneutraal, non-binair en vooral op de ‘persoon’ gericht. Merkwaardig dat je dan niets hoort over de benaming van een steeds groter wordende groep: bejaarden. ‘Personen van jaren’ lijkt mij eigentijdser. En die personen, al dan niet met geverfd haar, weten nog wat muziek maken is, ondanks denigrerende opmerkingen dat ze als bejaarden ermee moeten stoppen. Mick Jagger vraagt in gebrekkig Nederlands, maar Twitterproof, of er ook boeren in de zaal zijn, want een gewelddadige situatie zoals jaren geleden in Scheveningen herinnert hij zich nog prima. Ook is hij in hetzelfde gebrekkige Nederlands dankbaar dat zijn publiek niet naar Frans Bauer is gegaan, dit naar aanleiding van de opmerking van een ‘fan’ toen de Stones hun eerdere concert door corona van Mick Jagger moesten afgelasten. Wat sympathiek van Frans Bauer dat hij toch even laat weten trots en zelfs sprakeloos te zijn dat Mick zijn naam heeft genoemd. De waardering gaat hier de grap voorbij. Zo zie je maar weer: zelfs een Duitse boer kan aardig zijn.

De cabaretier van jaren Freek de Jonge zei laatst dat hij sommige dingen uit zijn oude shows door veranderde opvattingen nu niet meer zou zeggen. Vreemd dat hij dan (aandacht?) een grap twittert over een terminale patiënt in een ziekenhuisbed, die door een begeleider naar het Stones-concert wordt gebracht: ‘Voor de Stones komt hij zijn bed niet uit.’ Gaat de grap hier de humor voorbij?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed en puntig geschreven Han!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  09.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Weer met veel plezier gelezen Han.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 531
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Epski: Way too many freaks

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.