Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

BNNVARA - Racisme Kennistest

‘Een ras is een groep mensen die gekenmerkt wordt door dezelfde erfelijke lichaamseigenschappen. Erfelijk, want als je onder een tram komt en een been moet missen, behoor je niet opeens tot een ander ras,’ aldus mijn oud-leraar ‘van’ aardrijkskunde, die ik taalkundig beter oud-aardrijkskundeleraar kan noemen. Maar aardrijkskunde is verouderd. Althans volgens BNNVARA. 

Na de Spuiten en Slikken Sekstest volgt de Racisme Kennistest. De rode VARA-draad is niet óf je racistisch bent, maar in welke mate.

‘Een ras is een sociale categorie,’ is het antwoord op de vraag ‘wat is een ras?’ Dus als je dat eerdergenoemde been verliest, hoor je wel degelijk tot een ander ras: je raakt buiten je been ook je baan kwijt, krijgt moeilijkheden met de Belastingdienst over een toeslag of zo waardoor je in een andere sociale categorie valt – welk ras dat dan is?

Deelneemster (of deelnemer?) Sanne Wallis de Vries heeft moeite met het ‘N-woord’. Zoals mijn tante vroeger met het ‘K-woord’. Nu denk ik weer aan mijn oud-leraar ‘van’ Nederlands. Ik bedoel natuurlijk leraar Nederlands, niet te verwarren met Nederlandse leraar die Nederlands gaf, ook al was hij een Nederlander en blank. Hij zei dat je moet zeggen wat iets is of betekent, dat eufemisme niets anders is dan eromheen draaien.

Of Sanne dat woord nu nog zou gebruiken? Het was natuurlijk de context en ze schreef het voor een roast met Ali B – bij hem hoort dat N-woord niet, denk ik. Want is hij niet van een andere ‘sociale categorie’? Een roast is humor als je het leuk vindt je op denigrerende wijze te laten beledigen. Maar het ‘P-nicht-woord’ mag je niet gebruiken omdat ‘mag’ vertaald wordt als ‘kan’, want dan kan er niet zoveel meer. Je moet als cabaretier toch – je ziel verkopend – aan categoriserend-neutrale klantenbinding doen. Dus laat Sanne zich tegenwoordig veilig door haar puberende kinderen adviseren – ze zijn zo wijs tegenwoordig, zeg maarrr…

Rappers brullen voluit het N-woord, evenals het ‘B-woord’. Een bitch is tenslotte maar een bitch, van welke kleur dan ook. Van racisme is dus geen sprake. Gek, hierover wordt met geen woord gerapt of gerept.

‘Iemand van kleur’ is geen goed Nederlands. Een gekleurd iemand wel. En verschil van kleur ofwel kleurverschil is mooi. Ik houd ervan!

We hebben allemaal een naam. Waarom dan niet iemand kleurloos bij naam noemen? En dan bedoel ik niet ‘witte’. Vooral in de winter zie ik zo wit als een doek, alsof ik licht geef. Sommigen van het blanke ras zijn donkerder. Maar ik behoor er wel toe. Geen tram waaronder ik kom – van welke kleur dan ook – verandert daar iets aan. 

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
06.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Voelde me als de muis in het doolhof op zoek naar het kaasje... Blijkt dat het labyrint er vol van zit! Knap geschreven Han!
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
06.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Moet idd wel ff het koppie erbij houden, maar een mooi statement en goeie (slot)conclusie !
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
04.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Met plezier gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik heb weer genoten Han, al was het soms wel opletten.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig