Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 665
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
BN’ers pikken het niet langer meer.
© Rainier Knieper op .
Aantal hits: 906

De grens is bereikt, het is vijf voor twaalf, het water staat ons tot de lippen, de emmer zit vol en aan alles komt een eind zijn de meest gehoorde begrippen in de, min of meer, spontane actie van een groeiende groep van BN’ers. De meest opvallende actie van dit gezelschap is de oprichting van een belangenvereniging voor BN’ers; de BNB (Bekende Nederlanders Beweging).

De BN’ers pikken het niet langer meer is de eerste concrete uiting van dit gezelschap. En ze gaan er hard in. Binnen korte tijd op alle sociale media te vinden en dus binnenkort, met enige vertraging, ook bij de volgende pers. Voor ons voldoende reden om eens nader te onderzoeken wat de BN’ers niet meer pikken en wat anderen hiervan gaan merken. Om die reden hebben we contact opgenomen met Paul Teeuwen en Linda Hoestval de woordvoerders van BNB. Ter voorbereiding op de telefonische afspraak ontvingen we een foto en uitvoerige CV van beide woordvoerders. De CV maakte ons duidelijk dat beiden nog ervaring in actievoeren ontberen, maar daartegenover beiden wel, op de middelbare school, een figurantenrol hebben vervuld als actievoerders in een documentaire.

“Met Paul Teeuwen, dank voor je telefoontje. Je staat op de speaker en Linda luistert mee”, aan de lijn Paul Teeuwen.

“Hallo. BN’ers pikken het niet langer meer geven jullie aan. Wat pikken jullie niet langer meer en wat gaan we er van merken?"

“Nou dat media ongeremd gebruik maken van ons BN’ers". Wederom een reactie van Paul Teeuwen.

Dat riep direct bij mij de volgende vraag op “Ons? Jullie zijn ook BN’er? Als ik eerlijk ben heb ik nog nooit eerder van jullie gehoord”.

“Oh is dat zo?”, de reactie van blijkbaar Linda, tenminste ik hoorde een vrouwenstem.

“Ja, dat kan nog wel kloppen, maar we verwachten met deze actie zoveel media aandacht te krijgen dat we echte BN’ers gaan worden".  Paul vult aan.

Vervolgens doen de beide woordvoerders een poging om uit te leggen dat het in deze tijd niet meer te doen is om BN’er te zijn. De druk van de media op BN’ers is zo groot om deel te nemen aan spelletjes, kwisjes, wedstrijdjes, reünies, praatprogramma’s etc. dat de meeste BN’ers niet meer toekomen aan hun eigenlijke werk. Zo zijn er onder de BN’ers zangers die nooit meer een lied componeren of publiekelijk voordragen maar fulltime bezig zijn met de publieke verplichtingen van het BN’er zijn. TV-recensenten die zelf zoveel op TV verschijnen dat ze niet meer zonder ook over zichzelf iets te zeggen een recensie kunnen schrijven, TV-persoonlijkheden die afscheid hebben genomen om bv te pensioneren maar daar niet aan toe komen omdat ze wekelijks en soms zelfs dagelijks op moeten draven in programma’s. Het lijkt allemaal leuk, maar het neigt naar slavenwerk.

“Jullie zitten dus te vaak in TV programma’s?” Ik probeerde het wat samen te vatten.

“Nee, niet te vaak maar met te weinigen! Het is gewoon niet meer te doen, we gaan er aan kapot aan al die aandacht. Daarom moeten er meer BN’ers bijkomen.”

“Nog meer?” Ik wist niet anders te reageren.

“Absoluut. We pikken het niet langer en eisen dat op korte termijn er minimaal 250 BN’ers extra bijkomen”.

“En anders?” bij eisen horen ook consequenties.

“Dan doen we het niet meer en dan zal heel Nederland merken wat daar de betekenis van is”.

Ook nu kon ik maar een vraag bedenken. “En dat is?”

Het werd stil aan de andere kant.

“Ja?. Wat merkt heel Nederland daar dan van?” Het leek me goed om nog even door te drukken voor een duidelijk antwoord.

“Dat wij bekende Nederlanders niet meer te zien zijn in allerlei praatprogramma’s, kwisjes, spelletjes, wedstrijdjes, edutainments, onderzoekjes, reunies, etc., etc. Geen gevatte antwoorden meer, geen ouwe jongens krentenbroodsfeer meer, geen gepaste emoties, geen subtiele kritiek op andere BN’ers. De mening van BN’ers zal niet meer over elk onderwerp te horen zijn. Dat zal dan verdwijnen. Alleen nog maar gewone Nederlanders en echte deskundigen. Nederland zal schrikken!”

“Ok bedankt, het is me duidelijk. Daag”.

Ik hoorde Paul nog net zeggen “je noemt onze namen toch wel duidelijk in het stuk?’ voordat ik het telefoongesprek beëindigde.

Het was duidelijk wat de BNB wilde en de consequenties als niet aan de oproep van extra BN’ers werd voldaan.

Ik denk dat Nederland dat risico maar moet nemen.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "BN’ers pikken het niet langer meer."

Geschreven door Rainier Knieper . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart