Han Maas

Blote jongens in het park, blote billetjes in het gras

© Han Maas op 30.10.2022.

Ik heb nooit oortjes in als ik hardloop. Er ‘sprint’ altijd wel een lied in mijn hoofd, van de Eagles of de Stones. ‘She’s under my thumb’ bijvoorbeeld. Kan die tekst nog wel? Ja, hij kan, maar wordt die nog geaccepteerd? Vandaag is het een ander lied, en daar ben ik niet zo blij mee als ik met dit mooie najaarsweer in mijn korte broek een rondje park wil doen. Het lied spreekt te veel tot de verbeelding, ik ben nu eenmaal van een andere tak van sport. Paul de Leeuws Busje Komt Zo, komt niet meer. Te weinig kijkcijfers. Dus zingt hij, als getrouwde man met twee zoons, maar een lied: ‘Blote jongens in het park’

‘(…) Er zijn weer blote jongens in het park

Korte broeken en wat niet meer

Er zijn weer blote jongens in het park

Met een frisbee in de weer

Er zijn weer blote jongens in het park

Stoer en geil, kwijl zo blij (…)’

Wat nu als Youp van ’t Hek een soortgelijk liedje had geschreven, vraag ik me af. De cabaretier die Paul op zijn geslachtsdeeltje heeft getrapt door een grap te maken. En stel dat Youp een hardloper is, die door het Vondelpark rent – ja, het vergt wat fantasie – en als getrouwde man met twee kinderen, kwijlend naar meisjes loert: ‘Blote meisjes in het park’. Nou, dan kan Youp zijn aflopende carrière vandaag nog beëindigen. Ik denk niet dat hij ermee wegkomt als hij zegt dat het maar een grapje is, dat hij eigenlijk nog steeds Flappie in het park zoekt en bang is als een demente, kwijlende bejaarde te eindigen, zoals in veel conferences verteld, toen hij nog zonder woke-handrem erop kon spelen.

Als ongelukken veroorzakende, automatisch bestuurde Tesla’s, verschijnen de ernstigste bedreigingen op Twitter. Maar wat maakt het de Twitterterrorist uit, het kost hem/haar/die/hen, et cetera geen 44 miljard dollar, en je bent het lekker kwijt. Beter dan je hoofd met secondelijm aan je beeldscherm plakken en een blik tomatensoep erover flikkeren; want je houdt toch niet van viezigheid? Misschien moet Paul jongens non-binair vervangen door personen. Hoewel, dat prikkelt natuurlijk niet. Wie kijkt er nu naar naakte personen in het park? Daar is geen zak aan.

Ik ren verder en zie spelende kinderen en meisjes op hun fiets. Niet zomaar uit het niets, sprint een nieuw liedje in mijn hoofd, uit een oude tijd: ‘Meisjes van dertien’. Nee, niet ranzig, het is van een andere Paul, van Vliet:

‘(…) Meisjes van dertien, niet zo gelukkig

Meisjes van dertien, er net tussenin

Te groot voor de poppen, te groot voor de merels

Te klein voor de liefde, te klein voor de kerels (…)’

Terug naar Paul de Leeuw en het slot van zijn lied, dat de essentie van zijn tekst verried:

‘Als de regen dan weer nadert

En de winter en de herfst

Dan denk ik fijn, fijn, fijn, fijn

Truien aan en stamppot op

Want na regen komt voor dikke jongens in het park

Ook weer zonneschijn’

‘Truien aan en stamppot op’. Ik krijg er trek in: blote billetjes in het gras, ofwel stamppot van aardappelen, snijbonen en witte bonen.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
29-11-2024

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  31.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ligt het aan mij, dat ik het eigenlijk niet kan volgen? Ik begrijp dat je fantasie op de loop gaat met een nummer dat in je hoofd zit. Tot zover.
  Maar wat wil je eigenlijk zeggen?
  Waarschijnlijk is je column (hoewel ik nu ook niet zeker ben, of ik het een colum vind, maar dat kan een verschil van interpretatie zijn) gewoon niet voor mij geschreven.
  Show more
  0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 31.10.22
   Dank voor je reactie, Elsbeth. Paul de Leeuw zong dit liedje verleden week op tv. Seksisme? Als Youp van 't Hek een soortgelijk liedje zou zingen over meisjes - zie de tekst - dan is de wereld te klein. Dat wil ik dus zeggen.
   • Han Maas 31.10.22
    @ELF Dank voor je reacties en prettig kennisgemaakt te hebben, Elsbeth.
   • Elsbeth Boom 31.10.22
    @han maas ik begrijp m.
   • Han Maas 31.10.22
    @ELF Youp stopt er eerdaags mee. Hij vindt het genoeg geweest, zei hij afgelopen week op tv. En ook omdat hij niet meer alles kan zeggen wat hij wil. Daar hebben trouwens meerdere cabaretiers het over. De satire, helaas, staat onder druk.
   • Elsbeth Boom 31.10.22
    absoluut seksistisch. daar ga ik volledig in mee.
    waar ik, volgens mij, je schrijf-spoor kwijtraak, zijn de lange associatieve zinnen. zoals die over Youp van 't Hek. [...] 'nog zonder woke-handrem erop kon spelen' ... waarop?

  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

Voorwaarden COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!