Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bloemetjes en bijtjes

‘Kijk eens hoe mooi de tulpen erbij staan!’ We staan op de oprit, met onze fiets aan de hand. Ik wijs. Dochter Suzanne kijkt verstrooid in de richting van het heuveltje in de zijtuin. Daar bloeien rode, gele en witte tulpen uitbundig in de frisse lentezon. Ze laat de aanblik even bezinken, haalt kort haar schouders op en zegt dan, zonder veel overtuiging: “Mooi”.

Meteen zie ik mezelf weer voor het achterraam staan, bij mijn ouders thuis. Ik ben ongeveer twintig, net zo oud als Suzanne nu is. Mijn vader staat naast me. Hij wist zijn bezwete voorhoofd af met zijn zakdoek. De hele ochtend heeft hij in de tuin gewerkt. ‘Wat vind je van de tuin?’, vraagt hij. Tuin? Ik kijk uit het raam en zie dat hij de achtertuin netjes heeft aangeharkt. Her en der bloeit er een plant. Blaadjes, bloemetjes, het boeit me niets. ‘Ja, mooi’, zeg ik obligaat. En vraag me  tegelijkertijd af hoe iemand zo gek kan zijn om daar uren op de kop in te gaan staan. Al dat gesnoei en gehark is zonde van de tijd. Hij kijkt me trots en tevreden aan en wil vast nog van alles vertellen over al die plantjes. Wegwezen!

Jaren later ontdek ik de lol van tuinieren in mijn eigen tuin. Zo gauw de lente begint begin ik met spitten, harken, snoeien en zaaien. Ik kijk de zaadjes de grond uit en geniet van uitbundig bloeiende viooltjes. Vier regentonnen vullen zich tot de rand toe met regenwater en ik loop van de vroege lente tot de late herfst met mijn gietertje mijn plantjes te bemoederen. Vaak denk ik, als ik me weer met volle overgave voorovergebogen in de tuin sta uit te sloven, terug aan dat moment dat mijn vader vroeg: ‘Wat vind je van mijn tuin?’ Inmiddels ben ik net zo’n grote tuinliefhebber als hij was. Valt de appel toch niet ver van de boom.

Terug in het heden. Dochter Rianne komt aanlopen en kijkt met ons mee naar de tulpen. ‘Mooi hè’, zeg ik. ‘Ja’, zegt ze, op een toon van ‘laat ik maar ja zeggen’. ‘Die tulpenbollen heeft jullie vader er ingezet. Hij is er erg trots op’. ‘Ik dacht dat hij vooral trots op óns was’, zegt Rianne. ‘Dat klopt’, zeg ik. ‘Maar jullie heeft hij óók gezaaid. In een ander tuintje’. Rianne weet dat grapje wel te waarderen. Suzanne sluit kort haar ogen, slaakt een zucht, springt op de fiets en rijdt er vandoor. ‘Ze ziet het op haar netvlies, mam’, zegt Rianne. We lachen kort en zetten de achtervolging in.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 454
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten