Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 657

Bijnadoodgegooid ervaring


Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat met de terugloop van het aantal aanhangers en volgelingen van de “fab four”, en dan bedoel ik niet de Beatles, maar de 4 grote traditionele religies, er een warboel ontstaat van spiritualiteit die de leemte opvult. Of misschien weer naar zijn oervorm terugkeert, dat kan natuurlijk ook.

Maar het is een feit dat er druk gespiritualiseert en getelepatheert wordt en dat is geen probleem, mits het eigen is en niet klakkeloos meegaan in de waanvoorstelling van de dag. Er zijn veel mensen die oprecht en bewust bezig zijn om iets van het bestaan en de zin of onzin ervan te begrijpen. Lovenswaardig en respect daarvoor. En als je niet zoals Plato als individu uit je schaduwenspelonk wordt getrokken, of als Neo op eigen kracht uit The Matrix weet te ontsnappen, dan zijn er gereedschappen die je kunnen helpen de muur te slechten. Of een Norman Greenbaum op te zetten. Was het absint of een zegeltje Lsd, paddo’s of ayahuasca? Da’s prima, als je het maar verantwoord doet. Enjoy responsibly.

Echter, de grote massa aanhangers en discipelen die ook de grote religies kenmerken, blijft vaak aan de oppervlakte dobberen en verbazen je elke keer weer met ervaringen die ze niet kunnen duiden, en vervolgens niet bij machte zijn, of de lust hebben om zich erin te verdiepen. Dan hoor je ‘ik reed op de A1, radio aan en dat ene nummer kwam voorbij en ik moest aan oma denken. Of opa, of ome Harry. Die reed ook altijd op de A1. Eng huh?’. Dat ome Harry ook de A10 regelmatig nam, de A32 en vaak bij Hoevelaken rechtsaf sloeg, wordt in de vermeende spirituele ervaring niet meegenomen. Zelfs toeval wordt uitgesloten, want toeval bestaat niet. Ook al had ome Harry een epileptische aandoening ( die overigens ook tot spirituele bijeffecten kan leiden, maar dat terzijde) en elk kwartaal een toeval; we blijven ontkennen.

Je wordt haast doodgegooid met spirituele ervaringen. Als je in de supermarkt een onbedwingbare lust tot chocolade hebt, is het niet zozeer een toeval of iets onverklaarbaars. Je bent waarschijnlijk het slachtoffer van de R.E.M. studies die door schap samenstellers zijn gebruikt in hun perceptie cases. Als je in de bioscoop in de pauze naar de popcorn loopt en beslist ook die Pepsi opeens erbij wilt hebben, kan het zijn dat in de film gemanipuleerd is. Een proef en studie met beeldjes in split seconds tussen de film gemonteerd van een koud, bruisend, parelend flesje cola bewezen dit. Zo kort vertoond dat het niet bewust waarneembaar is, maar onbewust wordt geregistreerd door je receptoren.

Heb je een deja vu ervaring? Ergens eerder geweest, maar geen vliegticket die dat staaft? Vind je dat raar? Verdiep je erin dan. Ben je er echt niet eerder geweest, niet eens een documentaire gezien? Foto’s, dromen, of heb je een geestvervoering? Zitten er in de genen elementen die we nog niet kennen, ervaringen in het voorgeslacht die ook, deels, meeverhuizen? Wellicht raadzaam om het zelf te ontdekken, die genen, en niet valse profeten en charlatans als Robbert van den Broeke met zijn “genverbrander” blind te volgen.

Dus als je iets onverklaarbaars meemaakt, ga dan op zoek naar een verklaring en blijf niet hangen in de vaststelling. De kans is groot dat als je mij belt en te horen krijgt dat ik net op het punt stond jou te bellen, je denkt dat het zo moest zijn. Of toeval, leiding, voorziening, invloed uit de twilight zone. Maar dit verschijnsel is al eens verklaart. Het heet…..
Telefonie.

©Cale Columns
Dit artikel delen?
Auteur: ©wybo kuizenga
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 570
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Bijnadoodgegooid ervaring"

Geschreven door wybo kuizenga . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!