Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 591
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Bijnadoodgegooid ervaring

| wybo kuizenga

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat met de terugloop van het aantal aanhangers en volgelingen van de “fab four”, en dan bedoel ik niet de Beatles, maar de 4 grote traditionele religies, er een warboel ontstaat van spiritualiteit die de leemte opvult. Of misschien weer naar zijn oervorm terugkeert, dat kan natuurlijk ook.

Maar het is een feit dat er druk gespiritualiseert en getelepatheert wordt en dat is geen probleem, mits het eigen is en niet klakkeloos meegaan in de waanvoorstelling van de dag. Er zijn veel mensen die oprecht en bewust bezig zijn om iets van het bestaan en de zin of onzin ervan te begrijpen. Lovenswaardig en respect daarvoor. En als je niet zoals Plato als individu uit je schaduwenspelonk wordt getrokken, of als Neo op eigen kracht uit The Matrix weet te ontsnappen, dan zijn er gereedschappen die je kunnen helpen de muur te slechten. Of een Norman Greenbaum op te zetten. Was het absint of een zegeltje Lsd, paddo’s of ayahuasca? Da’s prima, als je het maar verantwoord doet. Enjoy responsibly.

Echter, de grote massa aanhangers en discipelen die ook de grote religies kenmerken, blijft vaak aan de oppervlakte dobberen en verbazen je elke keer weer met ervaringen die ze niet kunnen duiden, en vervolgens niet bij machte zijn, of de lust hebben om zich erin te verdiepen. Dan hoor je ‘ik reed op de A1, radio aan en dat ene nummer kwam voorbij en ik moest aan oma denken. Of opa, of ome Harry. Die reed ook altijd op de A1. Eng huh?’. Dat ome Harry ook de A10 regelmatig nam, de A32 en vaak bij Hoevelaken rechtsaf sloeg, wordt in de vermeende spirituele ervaring niet meegenomen. Zelfs toeval wordt uitgesloten, want toeval bestaat niet. Ook al had ome Harry een epileptische aandoening ( die overigens ook tot spirituele bijeffecten kan leiden, maar dat terzijde) en elk kwartaal een toeval; we blijven ontkennen.

Je wordt haast doodgegooid met spirituele ervaringen. Als je in de supermarkt een onbedwingbare lust tot chocolade hebt, is het niet zozeer een toeval of iets onverklaarbaars. Je bent waarschijnlijk het slachtoffer van de R.E.M. studies die door schap samenstellers zijn gebruikt in hun perceptie cases. Als je in de bioscoop in de pauze naar de popcorn loopt en beslist ook die Pepsi opeens erbij wilt hebben, kan het zijn dat in de film gemanipuleerd is. Een proef en studie met beeldjes in split seconds tussen de film gemonteerd van een koud, bruisend, parelend flesje cola bewezen dit. Zo kort vertoond dat het niet bewust waarneembaar is, maar onbewust wordt geregistreerd door je receptoren.

Heb je een deja vu ervaring? Ergens eerder geweest, maar geen vliegticket die dat staaft? Vind je dat raar? Verdiep je erin dan. Ben je er echt niet eerder geweest, niet eens een documentaire gezien? Foto’s, dromen, of heb je een geestvervoering? Zitten er in de genen elementen die we nog niet kennen, ervaringen in het voorgeslacht die ook, deels, meeverhuizen? Wellicht raadzaam om het zelf te ontdekken, die genen, en niet valse profeten en charlatans als Robbert van den Broeke met zijn “genverbrander” blind te volgen.

Dus als je iets onverklaarbaars meemaakt, ga dan op zoek naar een verklaring en blijf niet hangen in de vaststelling. De kans is groot dat als je mij belt en te horen krijgt dat ik net op het punt stond jou te bellen, je denkt dat het zo moest zijn. Of toeval, leiding, voorziening, invloed uit de twilight zone. Maar dit verschijnsel is al eens verklaart. Het heet…..
Telefonie.

©Cale Columns
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 465

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

#ErgerMeNiet

Geschreven door Robert Beernink. Geplaatst in Column.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzocht waar de inwoners van Nederland zich het meest aan ergeren. Het beantwoorden van oppervlakkige opinievragen was blijk...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!