Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 669

Bibliothèque

Sinds gisteren heb ik een echte Bouvrie in huis. Een Jan des Bouvrie! Een boekenkast.
Zelf noem ik het liever een “bibliothèque”, dat past beter bij een echte Bouvrie.
Dat kost dan meteen een paar honderd Euros meer, maar het is toch veel chiquer als je kunt zeggen dat je een bibliothèque van des Bouvrie hebt?

Een boekenkast van Jan, klinkt meteen zo gewoontjes. Dat haalt zo’n boekenkast zo omlaag.
Ik vind het eigenlijk een beetje jammer dat hij Jan heet. Als ik mijn bibliothèque aan mijn vrienden show heb ik het uitsluitend over “een des Bouvrie”.
Het is toch onbegrijpelijk dat des Bouvrie, Jan als voornaam heeft? Dat moet toch met terugwerkende kracht in Jean gewijzigd worden? Een bibliothèque van Jean des Bouvrie! Klinkt als een klok!
Dan mag dat best 2000 euro kosten. Vind ik niet erg.

Als ik naar mijn bibliothèque kijk moet ik toegeven dat er iets niet bevalt. Niet de bibliothèque zelf hoor. Nee, het is iets anders. Zoals hij nu staat, staat hij een beetje donker.
Een spotje zou wonderen doen. “Door een spot op de bibliothèque te richten kan een sfeervol accent toegevoegd worden”, zijn de woorden van Jean des Bouvrie zelf. Dat zou ik zelf toch niet kunnen verzinnen? Hier komt het creatieve intellect van des Bouvrie pas echt bovendrijven.

Daarom rijd ik naar Naarden. Samen met oude vriend van mij, de licht autistische Wiebe. Hij heeft de neiging te irriteren en te choqueren, maar oké, dat moet kunnen.
‘Waarom moeten we naar Naarden voor een lampie?,’ vraagt deze cultuurbarbaar.
Ik leg hem uit dat je een design van Jean des Bouvrie in Naarden koopt. Daar zetelt de designer himself namelijk.
‘Designer?,’ roept Wiebe. Die Boevier is toch een gewone meubelfratser?’
Ik kijk hem alleen maar aan. Zoals je een hond aankijkt die iets onreglementairs met betrekking tot zijn ontlasting heeft laten vallen op je vloerkleed.

Onderweg passeert mij een Porsche 911. Zeg maar het vleesgeworden resultaat van de geslaagde designer en Jean zelf zit achter het stuur. Dat hij zo’n bolide heeft is uitstekend, dat geeft vertrouwen. Toch vraag ik mij af wat hij hier doet.
‘Gek hè,’ zeg ik tegen Wiebe. ‘Zo’n Jean hoort toch in Zuid-Frankrijk te resideren? In Saint Tropez of zo?’
‘Resideren?,’ roept Wiebe geïrriteerd. ‘Praat nou eens normaal, man. En trouwens die Bouvier is hier om zaken te doen.’
‘Zaken?,’ vraag ik alsof het een vies woord betreft. 'In het woordenboek van een topdesigner als Jean, komt het woord zaken echt niet voor hoor.’
‘O nee?, wist je dat niet. Des Bouvier doet zaken met de Gamma. Die kast die jij gekocht hebt voor 2000 Euro kun je bij de Gamma voor 350 Euro kopen. Met de naam van Bouvier aan de zijkant geplakt. Dat dan weer wel.’

Ik geloof hem niet dus rijden wij naar de dichtstbijzijnde Gamma en lopen naar binnen.
En daar staat mijn bibliothèque. In een rij van nog 20 van die kasten. Er hangt een aanplakbiljet boven: “Nu een echte Bouvrie! Van 352, 95 voor NU 343,20 euro. Pak mee!! Op=Op!!”

‘Meteen maar een lampie halen hiero?,’ grijnst Wiebe. ‘Daar staat een 'mooiert' voor 6.50’
Mooiert! Ik ril.
Dan komt er een man naast ons staan. Op zijn rug prijkt de naam Gamma. Hij kijkt naar Wiebe en wijst naar de kast. ’Dat is een mooiert hè?’
Mooiert! Ik ga nog erger rillen…
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Ron van GELLEKOM
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 769
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Bibliothèque"

Geschreven door Ron van GELLEKOM . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
05.04.18
Feedback:
Vermakelijk verhaal. Kan het niet helpen, maar ik heb echt moeten lachen. Een echte "Bibliothèque' van "des Bouvrie" bij de Gamma. Ja, je leeft in Nederland "Massaland" . Die Wiebe had het met zijn simpele verstand bij het rechte eind. Simpel, maar gezond verstand... Hoewel, bijna 350 euro vind ik nog een heel bedrag. Veel plezier met je "boekenkast van Jan".
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.03.18
Feedback:
:lol:
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!