• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bezoek in de tuin

Eerst lag het gras in de achtertuin er nog maagdelijk bij. Aan het einde van de lente verscheen het eerste litteken. Bij het openen van de gordijnen zag ik het meteen. Net naast de haag lag er een bruin hoopje omgewoelde aarde: meneer en mevrouw mol hadden zonder onze toestemming onze tuin als woonplaats uitgekozen. Ondertussen slaakte de buurman ongetwijfeld een zucht van verlossing: de woelende mormeltjes waren verjaagd. Hij had zijn groene vlakte met hand en tand verdedigd onder het motto: het doel heiligt de middelen. Dat had hij vroeger eens van een leraar gehoord, maar dat is een ander verhaal. Klemmen, dus. Tja, daar trapten meneer en mevrouw mol niet in. Ze verlegden hun grenzen naar de andere kant van de haag. Onze kant.

Eerst dacht ik dat het vanzelf zou overgaan. Een ondergrondse doortocht, zoiets. Er ligt aan de andere kant van onze tuin namelijk een mooi stukje braakland, waar het voor mollen heerlijk toeven moet zijn. Geen klemmen of spelende kinderen die aardbevingen veroorzaken. Maar dat beloofde land blijkt niet zo gemakkelijk te vinden als je onderaards leeft. Dus besloten meneer en mevrouw mol te blijven. Eigenlijk besloten ze dit niet echt, want een besluit neem je pas als je alle voor en tegens bewust hebt afgewogen. Neen, de voordelen van dat rustig lapje grond hadden ze niet gezien. Ze staarden zich blind op een stukje groen dat wij nu toevallig als ons bezit beschouwden. Dus gingen ze daar verder hun gangetje, en af en toe moesten ze even op adem komen en wat lucht happen. Zo verschenen er week na week meer hoopjes opgeworpen aarde in het gras.

Omdat ik vroeger les had gekregen van een andere leraar dan onze buurman, had ik ook een andere opvatting over doelen en middelen, dus ook over het omgaan met mollen. Ik zou de beestjes voorzichtig laten zien dat het hier toch niet zo ideaal was, zodat ze licht ontmoedigd verder gingen zoeken naar een betere woonplaats (in onze ogen nog steeds dat stukje braakland waar wij het huidige territoriumconflict niet verder op de spits konden drijven). Het werden stokken. In elke hoop plantte ik een bamboe stok, toch een lastig obstakel midden in je keurige onderaardse gang, maar je ging er tenminste niet van dood. Meneer en mevrouw mol waren met geen stokken weg te krijgen. Er kwamen gedurende het najaar zelfs nog kleine bergjes aarde bij. Ik dacht diep na en probeerde me nog nuttige uitspraken van leraren voor de geest te halen, voorlopig zonder succes... Ondertussen is het winter en gaat het graven onverstoord voort. Een winterslaap? Neen, daar hadden onze molletjes nog nooit van gehoord. En moest er nu nog sneeuw liggen, dan hadden we een mooi slalomparcours gehad in onze tuin. Voorlopig hebben we enkel kale stokjes in het gras. Nu lijken het nog jonge boompjes, maar binnenkort vallen ze door de mand als overal groene botten openbarsten. Ik wacht alvast vol spanning op weer een nieuwe lente!
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 892
(De gemiddelde waardering is 5 door 4 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

Euthanazeer

okt 17, 2019 Saskia van Haeren

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…