Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bezinning

Terugblikken. Niet altijd even leuk, wel altijd leerzaam. Kijken naar het verleden helpt om herhaling van fouten te voorkomen. Als je iets verkeerds hebt gedaan (wat alleen wil zeggen dat een daad een ongewenst resultaat heeft gehad, voor jou of voor een ander), kun je dat niet ongedaan maken. Wel kun je er spijt van hebben en oneindig lang over treuren, maar dat is niet erg constructief. Beter is het om de ervaring te gebruiken om ervan te leren, zodat je de volgende keer een andere beslissing neemt. Het leuke is dat het geen garantie geeft dat het nu wel de gewenste uitwerking oplevert. Deze vicieuze cirkel gaat eindeloos door en is het proces naar zelfkennis. Het is extreem nuttig om niet telkens in dezelfde valkuilen te trappen.

Je vraagt je vast af waar dit naartoe gaat. Het gaat over het nut van leren van het verleden.

Wanneer ik terugkijk op een gebeurtenis, weet ik het altijd beter. Herken je dat? Dat komt natuurlijk omdat we de consequenties kennen. Immers: als we alles van tevoren weten, is rijk worden geen kunst. Wat moet dat heerlijk zijn. Zowel het rijk worden als exact weten wat je nu moet doen om straks het gewenste resultaat te krijgen en nooit meer spijt te hebben van een beslissing. Maar helaas, dit soort vooruitziendheid valt niet binnen het arsenaal van menselijke mogelijkheden. Dus zit er niets anders op dan het verleden te gebruiken als leidraad voor de toekomst en te leren van onze fouten. Dit klinkt heel mooi, maar we weten allemaal dat de praktijk weerbarstig is.

Ik vermoed dat ieder van ons wel eens bang wordt als we het nieuws volgen. Er gebeurt zo enorm veel in de wereld en via allerhande media stroomt het onze huiskamers binnen. Omdat positieve berichten saai zijn en niet verkopen – we zijn kennelijk meer geïnteresseerd in seks, roddels en slecht nieuws - krijgen we een berg negativiteit over ons uitgestort. Je zou er pessimistisch van worden. Het is tijd om op de rem te trappen, want het zijn juist die sombere gevoelens en gedachten die ons angstgevoel groter maken dan nodig is. Een realiteitscheck is geboden.

Het is verkiezingstijd en dat betekent dat politici nu precies zeggen wat de kiezer horen wil. Met mooie en/of provocerende praatjes proberen ze niet alleen onze aandacht, maar ook die van de media te trekken. Alle publiciteit is welkom, positief of negatief. Maar als we naar de statistieken (lees: het verleden) kijken, hoe groot is de kans dat zij hun beloften waar gaan maken zodra zij de macht naar zich toegeschoven krijgen? Ik ben al jaren ervan overtuigd dat we op ideeën stemmen en niet op praktische uitvoering. Dat is met ons meerpartijenstelsel ook haast niet mogelijk. Er moeten altijd coalities gevormd worden, waardoor regeren moeilijker wordt. Daarbovenop is onze mening te manipuleren. Politici en media maken handig gebruik van het feit dat wij geneigd zijn om achter de massa aan te lopen. Er zullen vast een aantal lezers zijn die dit hartgrondig ontkennen, omdat ze zichzelf daarvoor te integer vinden. In dat geval vraag ik je om eerlijk te zijn. Waar is jouw mening op gebaseerd? Heb je die werkelijk van jezelf of wordt het gevormd door wat er gezegd wordt op sociale media, radio, krant, tv, zonder dat je de feiten checkt? Volg jij je eigen wil of volg je wat in de mode is ‘omdat je een modern mens wil zijn’? Laat je hypes standaard aan je voorbijgaan? Alleen jij weet het antwoord.

Propaganda is van alle tijden. Door de eeuwen heen hebben machtshebbers via het verspreiden van eenzijdige informatie de publieke opinie bespeeld. Nu is er een nieuwe trend. Informatie hoeft niet meer waar te zijn, om het als waarheid te verkopen. Alternatieve feiten. Met de verkiezingen in het zicht, heeft ieder van ons nu meer dan ooit de verantwoordelijkheid om de stem te baseren op hoe je werkelijk over dingen denkt. Dat kan door bewust en met verstand over onderwerpen na te denken, zodat onze toekomstige zelven niet terug hoeven te kijken op deze periode als het begin van iets waar we enorm spijt van hebben.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 879
(Gemiddelde waardering 5 met 7 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten