Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Beslist te bewaren dingen

columnsOp een zondagmiddag vind ik haar in de logeerkamer, gebogen over de inhoud van een grote, plastic krat, haar laatste hoop. Ze houdt een rompertje omhoog. “Ben ik echt zo klein geweest?” vraagt ze. Ik knik en laat mijn hand tussen de baby- en peuterkleertjes verdwijnen. Ik stuit op een paar versleten knuffelbeesten en daarna op de hoes, waarin mijn trouwjurk is opgeborgen. “Daaronder ligt het, als ik me niet vergis,” zeg ik tegen haar. Ze tilt de kledinghoes op, maar eronder is slechts de plastic bodem van de opbergbox zichtbaar. 

Dochterlief heeft een gruwelijke hekel aan doorsnee kleding. Regelmatig zet ze de schaar in broeken en T-shirts om ze om te toveren in unieke kledingstukken. En in dat opzicht lijkt ze precies op het meisje dat ik was. Lang geleden troggelde ik mijn vader een witte overall af, omdat ik mogelijkheden zag. De pijpen sneuvelden, waarna ik – oh wonder – een prachtig jasje met extreem lange mouwen overhield. Ik maakte er een keurige zoom in en verfde het lila. Jarenlang droeg ik het naar school, de mouwen minstens vier keer omgeslagen. Nadat mijn vader overleden was, veranderden mijn kledingsmaak en -maat. Het jasje borg ik heel zorgvuldig op.

De opa die ze nooit heeft leren kennen, heeft een speciaal plekje in het hart van mijn dochter. Het lila jasje, waarover ik haar al vaak verteld heb, vormt een van de weinige tastbare herinneringen aan hem. Ze is er benieuwd naar en is daarom vastbesloten het te vinden. Elke kast heeft ze al nageplozen, elke doos binnenstebuiten gekeerd. En nu ze op de plastic bodem van haar laatste hoop is gestuit, is ze teleurgesteld. “Jij bergt altijd alles veel te goed op,” zegt ze en ik knik. Ze heeft absoluut gelijk; in opbergopzicht lijkt ze in de verste verte niet op mij.

In haar kamer is het een bende, maar ze kent er de weg op haar duimpje. Ze is nooit iets kwijt. Ik daarentegen, heb een hekel aan rommel en onoverzichtelijkheid en dat maakt dat ik soms doordraaf in mijn opbergwoede. Zeker waar het voor mij waardevolle zaken betreft. Die berg ik blijkbaar te zorgvuldig op, zodat ze onvindbaar worden. “Ooit,” beloof ik haar, “komt het heus weer tevoorschijn.” Stilletjes neem ik me voor om de zoektocht komend weekend voort te zetten. En om voortaan ‘Beslist Te Bewaren Dingen‘ iets minder goed te verstoppen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1553
(Gemiddelde waardering 5 met 4 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten