Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Beslist te bewaren dingen

columnsOp een zondagmiddag vind ik haar in de logeerkamer, gebogen over de inhoud van een grote, plastic krat, haar laatste hoop. Ze houdt een rompertje omhoog. “Ben ik echt zo klein geweest?” vraagt ze. Ik knik en laat mijn hand tussen de baby- en peuterkleertjes verdwijnen. Ik stuit op een paar versleten knuffelbeesten en daarna op de hoes, waarin mijn trouwjurk is opgeborgen. “Daaronder ligt het, als ik me niet vergis,” zeg ik tegen haar. Ze tilt de kledinghoes op, maar eronder is slechts de plastic bodem van de opbergbox zichtbaar. 

Dochterlief heeft een gruwelijke hekel aan doorsnee kleding. Regelmatig zet ze de schaar in broeken en T-shirts om ze om te toveren in unieke kledingstukken. En in dat opzicht lijkt ze precies op het meisje dat ik was. Lang geleden troggelde ik mijn vader een witte overall af, omdat ik mogelijkheden zag. De pijpen sneuvelden, waarna ik – oh wonder – een prachtig jasje met extreem lange mouwen overhield. Ik maakte er een keurige zoom in en verfde het lila. Jarenlang droeg ik het naar school, de mouwen minstens vier keer omgeslagen. Nadat mijn vader overleden was, veranderden mijn kledingsmaak en -maat. Het jasje borg ik heel zorgvuldig op.

De opa die ze nooit heeft leren kennen, heeft een speciaal plekje in het hart van mijn dochter. Het lila jasje, waarover ik haar al vaak verteld heb, vormt een van de weinige tastbare herinneringen aan hem. Ze is er benieuwd naar en is daarom vastbesloten het te vinden. Elke kast heeft ze al nageplozen, elke doos binnenstebuiten gekeerd. En nu ze op de plastic bodem van haar laatste hoop is gestuit, is ze teleurgesteld. “Jij bergt altijd alles veel te goed op,” zegt ze en ik knik. Ze heeft absoluut gelijk; in opbergopzicht lijkt ze in de verste verte niet op mij.

In haar kamer is het een bende, maar ze kent er de weg op haar duimpje. Ze is nooit iets kwijt. Ik daarentegen, heb een hekel aan rommel en onoverzichtelijkheid en dat maakt dat ik soms doordraaf in mijn opbergwoede. Zeker waar het voor mij waardevolle zaken betreft. Die berg ik blijkbaar te zorgvuldig op, zodat ze onvindbaar worden. “Ooit,” beloof ik haar, “komt het heus weer tevoorschijn.” Stilletjes neem ik me voor om de zoektocht komend weekend voort te zetten. En om voortaan ‘Beslist Te Bewaren Dingen‘ iets minder goed te verstoppen.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1655
(De gemiddelde waardering is 5 door 4 stem(-men)

Reacties   

# RE: Beslist te bewaren dingenElma 14-07-2013 15:42
Mooi verhaal en herkenbaar :-)
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…