Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 591
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Beloonboontje

| Niek van der Vlugt
In het voorjaar zag ik in de spiegel dat  mijn winterkilo’s niet spontaan verdwenen waren. Ik hing mijn zomerkleding vooraan in de kast als motivatie en ik begon met meer te bewegen. In mei ging mij dat goed af, lekker wandelen met mijn paard of hond. Spitten in de tuin en andere tuinklusjes zorgde voor net een paar kilo’s minder. Oef, gelukkig, mijn knoopjes van mijn favoriete zomerbroeken konden dicht en ik kon nog ademen of bukken.

Maar toen kwam de hete zomer, weken, zo niet maanden ging mijn stadsboerderij op tropentempo. Mijn hond en paard waren niet meer vooruit te branden. Dat deed de zon al de hele dag dus het enige wat ik nog kon doen was de tuinslang pakken en mijn paard douchen. Onze hond zetten we ter afkoeling in het zwembadje.De cavia’s heb ik zelfs in een zwembadje gezet. In een heel klein laagje water. In de tuin groeide alles wel, maar langzaam. Het was te warm. In de kas soms boven de 50 graden. Voor Hollandse groentes geldt namelijk boven de 35 graden stoppen ze met groeien, onder de 7 graden trouwens ook.

Ons ritme werd langzamer en mijn conditie werd wat minder. Mijn teckel leek aan het eind van de zomer meer op een bockworst. Zijn ritme bestond uit eten, hangen, slapen en hoogstens mee naar het park. Oké, dit kon zo niet langer, geen snoepjes meer en halvering van ons diner. Sperziebonen, die vullen de maag en helpen bij het afvallen. En dan niet uit blik want daar zit zout bij, maar verse. Het beloonboontje werd geboren. Had onze teckel netjes gewandeld of goed geluisterd dan kreeg hij een vers gekookt beloonboontje. Hij bleef er vrolijk en enthousiast onder. Toen de temperaturen weer daalde, zijn we samen gaan fietsen en zaten we beide weer snel op ons streefgewicht.

Zo lang er nog geen nachtvorst is kan ik boontjes blijven kweken en oogsten. Het enige nadeel is nu dat als mijn teckel mee gaat naar de tuin, dan zijn de laag hangende bonen niet meer veilig. Die worden door hem geoogst. Dat ziet er uit als koekhappen op de kinderfeestjes van vroeger. Dus als hij al hupsend zijn beloonboon te pakken heeft, gaat hij fijn met zijn buit ergens liggen. Heerlijk om te zien.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 448

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

De slechte minnaar

Geschreven door Sabrina Goedhart. Geplaatst in Blog.
‘Je voelt de bui al hangen, denk ik.’ Zijn bruine ogen die altijd zo ondeugend twinkelde, waren dof en zwaar geworden. De bui was al heel lang aan het hangen. Marcus wist n...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!