Columns

Columns op Schrijverspunt
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Graag eerst even inloggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag.

Waardeer je een column? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Bekentenis

Ierland 1951. Op school zijn twee vakken belangrijk. Het woord van God en de oorspronkelijke taal van de Kelten. Beiden zijn heilig. De catechismus moet in het Gaelic worden geciteerd. Als je dit niet kunt, krijg je 10 slagen met een rietje op de toppen van je vingers. Op een dag wordt ons verteld dat we binnenkort voor het eerst moeten biechten. Een priester luistert naar de zonden die je hebt begaan en als je spijt betuigt krijg je kwijtschelding. Voor een achtjarige, die amper onderscheid kan maken tussen goed en kwaad, is het ritueel volkomen onbegrijpelijk. Maar er is geen keus. Biechten is verplicht. In de kerk staat de biechtstoel in een donker gedeelte, vlak naast een glazen vitrine waar het verbrande hoofd van een martelaar als relikwie wordt bewaard. De combinatie van kaarslicht, wierrook en het zwarte hoofd bezorgen mij kippenvel. Een van mijn klasgenootjes komt met een strak gezicht uit de biechtstoel. Nu ben ik aan de beurt! Met vochtige handen trek ik het gordijn achter me dicht. Stilte en duisternis doen hun werk. Spontaan begin ik te praten en vraag of ik mijn gebeden in het Nederlands mag doen. Dit omdat ik ze in het Gaelic nog niet goed beheers. Het blijft doodstil! Hieruit maak ik op dat de priester nu rechtstreeks in contact staat met God om te overleggen of er nog een plaatsje vrij is in de hel. Plotseling gaat er een luikje open en hoor ik een stem vragen of ik iets te biechten heb. Ik schrik me rot, verzin iets onnozels en verlaat na een snel gebedje als een speer de biechtstoel. Meer dan 50 jaar later sta ik weer in dezelfde kerk. Ik wil mijn dochters laten zien waar ik als kind een traumatische ervaring heb beleefd. Het hoofd van de martelaar en de biechtstoel zijn er nog steeds. Het ziet er allemaal minder eng uit dan vroeger en ik kan niet nalaten om even door een kiertje van het gordijn naar binnen te gluren. Heel even speel ik met de gedachte om ‘per ongeluk’ een brandende kaars in de biechtstoel te laten vallen. Maar een blik op het geblakerde hoofd van de martelaar doet me van gedachten veranderen.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 760
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster