Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Bejaardenfitness

columnsDaar gaat 'ie. Ik laat zijn arm los. Een gure luchtstroom trekt aan zijn grijze haren. Hij schuifelt door de klapdeuren op weg naar de toiletten. Daarvoor duwde ik een vijftig centstuk door de gleuf zodat mijn 91-jarige vader kan voldoen aan zijn natuurlijke drang. 'Naar links pap! Naar de heren!' roep ik hem na. De geluiddichte kunstglazen klapdeuren sluiten hun kaken onverbiddelijk. Hij slaat rechtsaf richting dames.

Op het station in Amersfoort zoek ik vergeefs naar de gele vertrek- en aankomstborden. Maar waar ik ook kijk, ik zie ze nergens. Heeft mijn vader dan toch gelijk? Eindelijk vind ik, in een winderige hoek, een aankomst- en vertrektijdencomputer. Vlak voordat 'ie op zoek ging naar een toilet zei hij al dat de borden foetsie waren. Ik nog zeggen: 'Pap, ze zijn vast verplaatst, ik zoek ze zo wel effe als jij op de plee zit.' Maar vind maar eens een wc op een modern station. Trap op, trap af. Allemaal weggesaneerd of gecommercialiseerd. Zoals deze: alleen met gepast geld kun je erop.

Oké, bedankt OV-management, ik heb het signaal begrepen. Ik ga mijn vader herscheppen tot een topfitte bejaarde. Eerst wat vingeroefeningen. Om kaartautomaten en touchscreen computers te leren hanteren. Dan volgt een zwaarder onderdeel: 400 meter hordelopen. Mijn vader moet de klap- en draaideuren kunnen ontwijken en de trap als een tiener nemen. In het zwembad zal ik hem minutenlang onderdompelen. Plas leren inhouden. Harden tegen gure perrons. Korte sprintjes trekken om bejaardenrammers af te schudden, is cruciaal. En verspringen natuurlijk. Zijn gewrichten zullen in het begin wat opspelen. Maar na zeven boerensloten zal hij me dankbaar zijn. Want dan heeft hij kans ongeschonden over de kloof te raken tussen perron en treintreeplank.

Hartelijk dank dames en heren bedrijfskundigen van het OV-topmanagement. Aan uw impliciete oproep tot bejaardenfitness ga ik middels een straffe training gehoor geven.

Ik schrik van een gedempte kreet. Zie dat mijn vader bij het verlaten van het betaaltoilet klem zit tussen de klapdeuren. Ze hebben ‘m op een zeer gevoelige plek in de tang. 'Blijf lachen pap,' zeg ik. De training is begonnen.

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1979
(Gemiddelde waardering 4.6 met 11 waardering(-en)

Reacties   

wilhelmina .
+2 # RE: Bejaardenfitnes swilhelmina . 02-04-2012 11:19
Grappig.
Melden aan beheerder
George Knottnerus
0 # ThanksGeorge Knottnerus 23-06-2012 10:20
Dank je, Wilhelmina.
Melden aan beheerder
George Knottnerus
0 # LeukGeorge Knottnerus 19-03-2012 20:43
Leuk om te lezen. Dank je voor je reactie, Natasja.

Groet van George
Melden aan beheerder
Natasja  Bijl
+2 # Bejaardenfitnes sNatasja Bijl 18-03-2012 21:27
met veel humor en vaart geschreven, Ik zag dat gure station en alle ongemakken helemaal voor me!
Melden aan beheerder
George Knottnerus
0 # MerciGeorge Knottnerus 17-03-2012 09:28
Dank je wel, Jannie, voor je beeldende reactie.

Groet van George
Melden aan beheerder
Jannie  Harmsen
+2 # bejaardenfitnes sJannie Harmsen 15-03-2012 23:46
Erg leuk stukje George, ik zie het helemaal voor me:))

Hartelijke groet,
Jannie Harmsen.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten