Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Bejaarde op turquoise pumps

| Christien Romp

columnsIn om het even welke stad staan schoenenwinkels steevast op ons programma. Mijn dochter heeft haar liefde voor (bij voorkeur aparte) schoenen beslist niet van een vreemde. Tegen sluitingstijd lopen we nog even bij C&A naar binnen. En daar vind ik ze: de schoenen waar ik jaren naar op zoek ben geweest. Pumps van turquoise lakleer voor een bijna belachelijk klein prijsje. Totaal verguld met mijn aankoop loop ik even later de winkel uit. Buiten schuifelt een oude man voorbij. Zijn jas slobbert om hem heen en zijn broek heeft betere tijden gekend. Het glanzend gepoetste leer van zijn dure schoenen detoneert bij zijn verder nogal slordige voorkomen. Zijn schoenen mogen dan prachtig zijn, het lopen valt de man duidelijk zwaar. De aftandse paraplu die hij als wandelstok gebruikt, voorkomt niet dat hij zich voetje-voor-voetje voortbeweegt en net voordat we hem willen passeren, duikelt hij voorover, plat op zijn gezicht.

Ik laat mijn tassen abrupt op de grond vallen en kniel naast hem neer. ‘Zal ik u overeind helpen?’ vraag ik. ‘Dat lijkt me een uitstekend plan,’ mompelt hij tegen het plaveisel, terwijl hij probeert zijn bril weer op zijn neus te parkeren. Ik laat mijn ogen over zijn imposante lichaam gaan en leg mijn handen om de bovenkant van zijn linkerarm. Net als ik bedenk dat dit me in mijn eentje niet gaat lukken, meldt zich een dame bij zijn andere arm.

De man geeft niet mee, probeert houvast te vinden aan de benen van de dame ter rechterzijde. Zij kijkt me enigszins hulpeloos aan en dan verschijnt opeens een klein, pezig mannetje. Zwijgend slaat hij zijn armen van achteren om het middel van de man en voor ik er erg in heb, staat de laatste weer, ietwat wiebelig, overeind. De eigenlijke redder in nood loopt snel verder, alsof hij bang is voor een bedankje, waardoor de oude man niet eens in de gaten heeft dat hij zijn redding eigenlijk niet aan de andere vrouw en mij te danken heeft. Hij stamelt: ‘Mag ik u heel hartelijk bedanken, dames?’ Wij knikken en ik vraag of het wel gaat. ‘Ja hoor, kijk maar,’ zegt hij, terwijl hij enkele voorzichtige passen zet.

Mijn dochter geeft me mijn achteloos neergegooide tassen terug en zodra we onze weg vervolgen, werp ik een blik op mijn nieuwe schoenen in een ervan. Glanzend lakleer lacht me toe. Tot op hoge leeftijd zal ik ze zeer waarschijnlijk niet dragen. Ten eerste omdat je dat niet mag verwachten van schoenen van negentien euro. En ten tweede: een bejaarde met turquoise pumps? Maar afgezien daarvan bid ik dat ik nooit zo slecht ter been word als de oude man van zojuist. En mocht ik toch eens vallen, dan hoop ik dat ook ik op een reddende engel - of drie - mag rekenen.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1857

(De gemiddelde waardering is 5 door 3 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Rijk

Geschreven door Joke de Bruijn. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Verdorie, hoe moet ik deze maand weer uitkomen met mijn geld? Het lijkt een bodemloze put waarin mijn salaris wordt gestort. Ik kan alleen mezelf de schuld geven van teveel...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!