Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

BEESTACHTIG GEDRAG

Publicatie: 13.06.2021 | Peter de Borst
 
De vernieuwde Wet Dieren maakt nogal wat los. Althans in politiek en medialand. En ook wel bij veel sociale media liefhebbers, want sommige reacties zijn weer eens niet mis. De bekende Partij voor de Dieren heeft deze wet gelanceerd en door de 2 kamers heen gekregen, waarbij de kern is dat elk dier meer mogelijkheden moet hebben om zich te gedragen zoals diens natuur dat ingeeft. Dus een koe moet kunnen vrijlopen en kunnen grazen, een kip moet kunnen scharrelen, een varken moet kunnen wroeten. Een eend moet kunnen zwemmen. Een konijn moet kunnen graven. Positieve uitleg vanuit welzijn dieren gezien.
 
De nieuwe politieke partij Boer Burger Beweging die sinds maart in de 2e Kamer zit steekt dit. En begrijpelijk gezien haar achterban, waaronder veel bedrijven in de dierenindustrie. Zij stuurt de discussie dat ook elk huisdier dan niet meer gehouden kan worden zoals nu door veel Nederlanders gebeurd. Dat dus elke diereneigenaar last gaat krijgen van deze wet. Met nadruk op last. Negatieve uitleg vanuit dierhouders gezien.
 
De een kijkt vanuit de emoties, gevoelens en belangen van de dieren. De ander vanuit de mens en de marketing, ofwel....hoe kan ik zo snel mogelijk, zo goedkoop mogelijk, zo makkelijk mogelijk, zoveel mogelijk geld verdienen.
De kern vd Wet is dat dieren niet meer aan het systeem worden aangepast, maar het systeem aan de dieren.

Tsja...nu ga ik jullie echt niet een partij aanraden of een andere partij ontraden. Die politieke keus is altijd gewoon aan jou. Maar na mijn jarenlange aanwezigheid in de politieke arena, ben ik wel ver klaar met alleen maar mooie woorden, framen van zaken en het puur dienen van de afgod Mammon, ofwel denken in geld, geld en nog eens geld. Als geld boven welzijn gaat, dan haak ik dus snel af.
 
Maar ik wil wel in de spiegel kijken wat deze vernieuwde wet, de discussie en de consequenties betekenen voor mezelf. Voor mijn levensstijl, voor mijn gedrag. Mijn menselijk gedrag.
 
De mens heeft ooit de positie van wereldveroveraar verkregen en houdt deze plek angstvallig vast. En trapt alles wat onder hem in de voedselketen zit hard verder naar beneden. De mens heerst. En dat zou helemaal niet verkeerd zijn, zou zelfs een mooie levenstaak kunnen wezen. Mits we als mens dat met verstand, met compassie en respect voor alle levensvormen, en zonder onze hebzucht o.a. uitgedrukt in geld denken, zouden doen. Dan zou die paradijselijke taak ons prima passen.
 
Want waarom hebben wij nu de neiging om te overheersen en anderen neer te duwen. Om dieren op te hokken, hun leefruimte af te pakken en te minimaliseren, hun leven te verengen tot levenslange gevangenisstraf en massaal levens op de meest verschrikkelijke wijze te beëindigen. En dat levenslang is vaak maar een fractie van de natuurlijk te behalen leeftijd.
 
Waarom toch allemaal? Waarom gedraagt de mens zich zo beestachtig?
Helaas heb ik daar geen antwoord op. Jij wel? Heeft het iets te maken met het feit dat wij als overheersende mens dan ons gedrag moeten aanpassen? En vinden we dat lastig? Willen we ons wel aanpassen aan anderen? Of eisen we meer en meer dat anderen, dus ook dieren, zich maar moeten aanpassen aan ons. Is de kern dat de mens zichzelf graag als heerser ziet? Als het dominantie typetje die zijn wereld naar zijn hand zet? Zitten wij graag op de spreekwoordelijke troon? Spelen wij het liefst voor God?
 
Ik kan alleen voor mezelf praten.
Op een of andere wijze krijg ik steeds meer moeite om mee te doen aan al dit negatieve gedrag. Mijn consumptiepatroon en bewustwording hierin is de afgelopen jaren al flink verandert en eerlijk gezegd zit ik op de wip om helemaal te kappen met die vleesconsumptie. Zeker met de doorgeslagen consumptiedrang, die via de supermarkten en de bekende kiloknallers, terug te voeren is naar de megastallen. Misselijkmakende beestachtige industrie, maar wel pure dagelijkse realiteit helaas. En ja, juist ook in ons kikkerlandje. Als we ergens groot in zijn......dan is het wel in beestachtig gedrag.
 
Ik omarm deze vernieuwde dierenwet, ook al heeft dat consequenties voor mijn persoonlijk gedrag. Al zoveel decennia 's moeten dieren zich aanpassen aan mij als mens met mijn vleselijke behoeften. Nu is het tijd dat ik mijn gedrag aanpas aan hun behoeften. Aan hun behoefte om gewoon te leven om precies te zijn. Dat moet toch kunnen? Een beetje meer liefde voor al die onschuldige dieren zou een prima verbetering zijn van vele levens. Levens van mens en dier.
 
Ik zie deze wet als een promotor en aanjager om mezelf en mijn gedrag eens goed te aanschouwen. Om mijn gedrag te bezien en te verbeteren. Misschien om wel meer mens te worden, mens zoals het ooit echt bedoeld is. Mens zonder beestachtig gedrag.
 
 

WAARDERING

HITS:

408

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
24.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Inhoud zet aan tot denken, dat is ook de bedoeling van een column. Goed gedaan.
Aan de andere kant struikel ik hier en daar wel over taalfoutjes en kromme zinnen. (bijv.: d waar het een t hoort te zijn; moet kunnen vrijlopen ipv moet vrij kunnen lopen en decennia's moet zijn decennia. Was je taal correct, dan zou ik je 4 sterren geven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
13.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
We zijn beesten en ja, we heersen. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut. Dat is je antwoord. Onschuldige dieren....ik kijk naar mijn konijnen en denk: nee, jullie zijn bijzonder schattig, maar zeer zeker niet onschuldig. En die muizen in mijn garage: schattig maar schuldig! Je stukje is goed geschreven, al ben ik wat genuanceerder over deze dierenwet.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.