Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Column
Inzendingen: 663
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Beeldenstorm
© Eelco Visser op .
Aantal hits: 433

De beeldenstorm die over de wereld woedt zal er de oorzaak van zijn dat gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden uit beeld verdwijnen. Zonder de woede van de actievoerders te bagatelliseren, maar hoevelen die nu de beelden van hun sokkel trekken en straatnamen bekladden zullen daadwerkelijk weet hebben van die geschiedenis? 

Veel zal veranderen als we herinneringen aan het kwalijke verleden van de mensheid uit het straatbeeld doen verdwijnen. Niet alleen de standbeelden zullen van de sokkels gerukt worden. Ook namen van scholen, straten en stegen zullen veranderen, omdat achteraf gebleken is dat de persoon achter de naam een NSB-er, kinderlokker, pedofiel, homohater, racist of iets soortgelijks bleek te zijn. En als we dan toch bezig zijn, laten we dan ook alvast maar alle naamgevers van stichtingen, verenigingen en instituten natrekken, want ook zij zullen niet allemaal met een zuiver geweten de laatste adem hebben uitgeblazen. 

Wie de geschiedenis niet kent kan het heden niet begrijpen. Daarom mijn oproep: Laat staan die standbeelden, behoud de namen van scholen, straten, stegen, instituten en wat dies meer zij. Plaats bij de standbeelden en onder de straatnamen die we nu verafschuwen een plaquette. Zet daarop zowel de verdiensten als de kwalijke daden van de persoon in kwestie. Zo voorkomen we dat gesprekken over genocide, de slavernij,  rassendiscriminatie, kolonialisme en andere kwesties die we zo verafschuwen, zullen verstommen. 

Zwijgen over het verleden, dat willen we toch juist voorkomen? 

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Beeldenstorm"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart