Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 591
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Bankzaken

| Cora Sanders

Ken je het gevoel dat je van iets zo’n steek van verontwaardiging krijgt dat je binnenste in vuur en vlam komt te staan en de irritatie in enkele seconden zo hoog stijgt dat het lijkt alsof je hoofd uit elkaar spat? Het overkomt me niet vaak, maar als het mij gebeurd ben ik een paar dagen goed van slag. Normaal gesproken krijg ik het alleen als mij iets buitengewoons vervelends overkomt, maar een paar weken geleden was de aanleiding een item in het tv-programma Radar.

Een stel had een stuk grond gekocht en een aannemer ingehuurd voor het bouwen van een huis. De aannemer stuurde een factuur voor de eerste termijn, maar omdat het om een bedrag van 6 cijfers ging, nam het stel het zekere voor het onzekere en stuurde de factuur door naar hun bank. Als de bank de aannemer zou betalen, kon er niets verkeerd gaan, toch?! Jawel dus. Het ging fout, en hoe. Want wat bleek. De factuur werd onderschept door mensen die menen dat het geld van een ander net zo goed van hun kan zijn -  beter bekend als criminelen  - en zien facturen van aannemers als een buitenkansje. Zij maakten de factuur na en veranderden het banknummer, waarna de brief netjes bij het stel werd bezorgd. Die stuurde het vervolgens door naar de bank, die de factuur betaalde. Op het verkeerde banknummer weliswaar, maar betaald is betaald.
De bank mag dan naam-nummercontrole hebben ingevoerd voor hun klanten, intern doen ze daar (nog) niet aan, dus kwam de fout pas naar boven toen de aannemer het stel vroeg waar het geld bleef.
Ik stelde me iets te levendig voor wat er op zo’n moment door je heen moet gaan en raakte stante pede van slag. We hebben het niet over een paar honderd euro, maar over een bedrag van over de ton. Geen geldbedrag wat de meesten van ons zomaar even kunnen aftikken.

De echte schurken zijn natuurlijk diegenen die de factuur onderschept en aangepast hebben, maar in mijn ogen reageerde de bank even misdadig. Zij  namen de houding aan van ‘Jammer, maar helaas. Kan gebeuren.’

Het is wrang dat als het stel zelf de overboeking gedaan zou hebben, ze onmiddellijk de waarschuwing hadden gekregen dat de tenaamstelling niet juist is. Het interne systeem van de bank heeft zo’n controle niet en omdat die ook niet wettelijk verplicht is, vinden zij dat het dan ook hun probleem niet is. Je achter zo’n slap excuus van wettelijke regels te verschuilen is zo vreselijk laf. Het is gespeend van iedere vorm van medemenselijkheid en ik heb het sterke vermoeden dat ik daarom zoveel moeite had het los te laten. Natuurlijk is ook voor de bank een ton veel geld, maar ik ben zo naïef te denken dat zij het beter kunnen lijden om zo’n bedrag te verliezen dan die mensen, die op een afschuwelijke manier van hun droom beroofd zijn.
Zoveel onrechtvaardigheid went nooit. Bah, bah, bah en nog eens bah!

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 451

(De gemiddelde waardering is 5 door 4 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Halfbakken houvast

Geschreven door Marieke Vos. Geplaatst in Kort verhaal.
Hans werkt half. Zijn schoorsteen moet roken, maar wel middels minimale inspanning.Nadat hij zijn artistieke nichtje en haar werk de hemel in had geprezen, was zij als was ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!