Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Babyborrel

EEN BABYBORREL ORGANISEREN KAN ENKEL ALS JE EEN BABY OP DE WERELD ZET.

Ik geef toe dat het iets langer geduurd heeft dan we zelf verwacht hadden, maar nu Adam er eenmaal is kunnen we niet meer terug... We voelden ons dan ook min of meer verplicht om jullie, onze vrienden, familie, buren en toevallige passanten uit te nodigen om dit heugelijke nieuws te vieren. Nou, heugelijk nieuws, dat valt natuurlijk nog af te wachten, want de jeugd van tegenwoordig, daar stel ik me af en toe wel eens vragen bij.

Goed. Hier staan we dan in een klein, duf, ongezellig parochielokaal, maar geen nood het is al bijna zes uur en dan kunnen jullie terug naar huis ... En wij ook want denk maar niet dat we dit graag doen, zo'n babyborrel organiseren ... maar het hoort er nu blijkbaar eenmaal bij ... Niet dat we jullie niet willen betrekken bij ons geluk, maar we zijn ondertussen al zo erg gehecht aan ons nieuwe kleine gezinnetje dat we liever niet meer buiten komen. We beschermen het kleinste lid van ons gezin dan ook alsof het een diamant is die we nooit meer willen afgeven ... Of de prijs van de diamanten zou plots fors moeten stijgen natuurlijk.

Het moge duidelijk zijn dat wij momenteel nog gelukkig zijn en ik hoop dat ook nog te zijn nadat ik de rekening van dit feestje gekregen heb.

Vlak voor de geboorte hadden wij nochtans vele vragen die vooral uit onzekerheid voort kwamen. De hoofdvraag die ik mij bijvoorbeeld stelde was ... Kan zo'n baby na enkele weken zelf zijn luier vervangen? Dat antwoord weten we ondertussen al en ik kan jullie verzekeren, beste mensen, dat zo'n luier vervangen erg moeilijk is. Ten eerste schommelt een baby met zijn benen heen en weer, stinkt hij geweldig, plast hij in je gezicht en dan begint hij er nog mee te lachen ook... Maar ik hou vol en merk dat het mij steeds beter en beter lukt zonder ziedend te worden.

En stapje voor stapje zie je een baby groeien. Adam is nu drie maanden oud en hij begint al wat te brabbelen en geluiden uit te stoten al hebben we zijn geheimschrift voorlopig nog niet kunnen ontrafelen, maar we blijven obstinaat volharden en vermoedelijk zullen zijn lyrische woorden op een dag aan ons geopenbaard worden. Adam's woorden zal ik dan opschrijven en vervolgens als manuscript opsturen naar een uitgeverij. Succes verzekerd.

Adam is een erg groot kind, wordt mij meermaals per week toegefluisterd en ik kreeg al enkele telefoontjes van de voorzitter van de nationale basketbalfederatie, maar voorlopig houden we de boot af omdat we hopen dat hij zelf ooit zijn weg bewandelt. Wij als ouders kunnen hem hierbij enkel begeleiden, steunen en doelbewust in een bepaalde richting duwen die wij willen.

Voor de rest zijn de belangrijkste taken weggelegd voor zijn peter en zijn meter. Ja dat is dus ook blijkbaar weer zo'n gewoonte bij een geboorte. Eerlijk gezegd geef ik toe dat we alle mensen die we kenden op een briefje noteerden, deze briefjes vervolgens in een trommel staken en er dan twee willekeurige namen uittrokken...

Ik zou nu graag de peter en de meter naar voren roepen.

Jouw hoofdtaak, beste meter, is om op Adam te passen als wij hem even beu zijn. We zullen hem te pas en te onpas bij je dumpen en als het goed is mag je hem vanavond al meenemen zodat mijn vrouw en ik nog naar cafe Wir War kunnen gaan om iets te drinken.

Verder bestaat je taak erin Adam te verwennen als een echte meter. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan uitstapjes naar diverse dierentuinen, speelpleinen, musea, binnen- en buitenspeeltuinen en andere plaatsen waar ik liever nooit gezien wil worden.

De hoofdtaak van jou, peter, is om Adam te entertainen en een gezonde dosis humor bij te brengen. Isabelle en ik ondervonden al dat je erg zorgeloos, humoristisch, vol fantasie en frisse en creatieve ideeën door het leven stapt. Als figurant in diverse Vlaamse series en films, als vriend en tafelgenoot in restaurants, als hulp voor Isabelle bij het kiezen van Ikea spullen en als kok die op onze feestjes en barbecues steeds zijn culinaire kwaliteiten toont...

Beste genodigden, als jullie vandaag iets te kort zouden komen zoals drank, eten of aandacht, als u vragen heeft of een handtekening wenst, gelieve jullie dan tot deze twee mensen te richten en ons verder gerust te laten. Zo dan mogen jullie terug op jullie plaats gaan staan ... Nee blijf nog even staan want ik willen jullie ook nog even bedanken dat jullie de peter en de meter van onze Adam willen zijn. Schatteke, waar zijn de geschenkjes voor de peter en de meter...

Oei, ja die zijn we blijkbaar vergeten. Ja dat kan gebeuren, natuurlijk. We gaan gewoon verder...

Dan rest mij nog twee dingen te zeggen alvorens het feest aanvat. Ik wil iedereen bedanken voor zijn geschenken en financiële bijdrages. We kochten van jullie financiële bijdrage alvast, voor Adam uiteraard, een PlayStation 4. We wisten niet dat dit zo'n leuk speelgoed was.

Ook een leuk geschenk was de babyfoon, al werkt dat ding nog niet naar behoren omdat Adam in een geluidsdichte kamer ligt. Maar toch, nogmaals erg bedankt en laten we nu genieten van al het lekkers dat voorzien is.

Mark Doornaert
Vlaams auteur, columnist, dichter en vader van Adam.

P.S. Al heb ik die laatste woorden niet uitgesproken omdat de meerderheid in de zaal niet eens wist dat ik een Vlaamse auteur, columnist en dichter ben. Aan het vaderschap werd gelukkig niet getwijfeld.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1217
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster