1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  417 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 09-04-2021

Hits: 228

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Autopech

Aangepast: 09-04-2021
In de beginjaren van mijn tijd als autobezitter had ik nogal eens hulp nodig bij pech onderweg. Natuurlijk had dat alles te maken met het feit dat mijn auto’s niet meer waren dan ‘schroothopen’ waarbij het – achteraf gezien – eigenlijk een wonder was dat ik iedere keer toch weer op de plaats van bestemming aankwam. Vaak te laat, maar ik was er.
 
Mijn eerste auto was een Simca 1000; eigenlijk meer een koekblik dan een auto. Meteen maar lid geworden van de ANWB-wegenwacht. Mijn tweede karretje werd een Fiat Panda waarbij je door de kieren van de deuren naar buiten kon kijken. Maar goed: het reed… een tijdje. Het derde wagentje was een Honda Civic die al kort na de aankoop zó gammel bleek te zijn dat ik maar direct doorgereden ben naar de sloop.
 
Geleidelijk aan werden de auto’s iets groter en iets comfortabeler, maar technisch bleven het nog altijd rampenbakken. De Renault 6 bijvoorbeeld, die zó hard roestte dat ik – toen ik op een vroege ochtend wilde wegrijden – met de bestuurdersstoel door de draagbalken zakte. Of de keer dat ik met mijn Renault 4 keihard moest remmen voor een overstekende bejaarde. De motorkap vloog open en de accu viel met een klap vlak voor de oude dame op het zebrapad in stukken uiteen. Ongelogen waar! Ik ben met een Renault 16 op een voorganger geknald, omdat ik door de remmen trapte. En op de Autobahn bij het stervensdrukke München stopte de auto – OMG alweer een Renault – er gewoon mee. Motor helemaal in de prak gedraaid. Niets meer aan te doen. Weggesleept en linea recta met de trein naar huis.
 
Vervolgens heb ik jarenlang in Amerikanen gereden, maar ook deze slagschepen lieten me met regelmaat keihard in de steek. Bijvoorbeeld die keer op de A2, ter hoogte van Utrecht, toen de motor van de Chevrolet binnen twee tellen in lichterlaaie stond. Zonder een signaaltje vooraf. Woef! Gelukkig passeerde aan de andere kant van de snelweg het gele ANWB-wagentje en was een vriendelijke meneer van de wegenwacht binnen 15 minuten bij de onheilsplek. Brandje blussen, auto op een sleepwagen en gezellig babbelend met de chauffeur weer naar huis. Of de keer dat de steile berghellingen in Oostenrijk toch een beetje te veel van het goede bleken te zijn voor de oude Dodge waardoor ‘zachtjes in zijn achteruit naar beneden’ nog de enige optie was. Of de vakantie naar Portugal, toen de Buick écht elke dag met de motorkap open stond, omdat er iedere keer weer iets anders kapot was.
 
Maar gelukkig kwam er na al deze jaren van auto-ellende een flinke periode van pechloos rijden. De beurs was een stuk ruimer geworden en de kwaliteit van auto’s sterk verbeterd. En door de APK reed toch sowieso niemand meer in onbetrouwbare barrels?
 
Des te groter was dan ook de verbazing toen ik in 2016 voor de eerste keer met de vriend op vakantie ging en er ter hoogte van Bastogne een belangrijk lampje indringend begon te knipperen. Autopech? Hoe kan dat nou? Dat was vroeger maar nu toch niet meer? Maar nee hoor, net als toen, reed ook deze auto steeds langzamer om er uiteindelijk helemaal mee op te houden.
 
Nou is zo’n pechverhaal de ultieme relatietest kan ik je vertellen; zeker als je elkaar nog maar heel kort kent. Maar gelukkig hebben de vriend en ik de proeve glansrijk doorstaan. Want toen bleek dat in België de garages nét de deuren sloten voor een vakantieperiode van drie weken en wij – na een kort-door-de-bocht-analyse – samen tot de conclusie kwamen dat we ‘ook helemaal niet met een Renault op vakantie hadden moeten gaan (dat was toch vrágen om moeilijkheden)‘, besloten we voor twee dagen een hotelletje te nemen, ons ’s maandags door een sleepwagen naar huis te laten brengen om vervolgens nog diezelfde avond met een andere auto alsnog naar Luxemburg af te reizen. Is de beste vakantie ooit geworden.
 
Laatst stond ik met een kapotte band; gewoon op mijn eigen oprit. Ik kan heus wel een bandje verwisselen hoor, dus eigenlijk valt dit niet onder de noemer ‘autopech’. Maar ik kreeg met geen mogelijkheid die ellendige bouten los. Puur voor het gemak heb ik toen maar weer eens de ANWB wegenwacht gebeld. Kon ik hen meteen feliciteren met de 75ste verjaardag die ook zij dit jaar in alle stilte moeten vieren. En toen kwam er zo’n fijne man die mij allervriendelijkst en fantastisch heeft geholpen. Waarna ik hem getrakteerd heb op een lekkere kop koffie met een stevige appelpunt. En terwijl wij samen even van dit moment zaten te genieten, kreeg ik ook nog even wat adviezen voor preventief onderhoud hier en daar. “Om autopech te voorkomen”, zei de Wegenwachtman, “want stilstaan met je auto is echt niet meer van deze tijd. Dat deden we vroeger, maar nu niet meer.” En daar hád ik natuurlijk met heel wat smeuïge verhalen op kunnen reageren.
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

12.04.21
Feedback:
Vermakelijk stuk! Volgens mij heb je inmiddels aardig veel verstand van auto's ;) !
Show more
09.04.21
Feedback:
Met veel plezier gelezen (vandaar de sterren), maar m.i. toch niet echt een column.
Show more
 • sylvia schalken 09.04.21
  Dank voor je reactie. Het is mij eerlijk gezegd soms niet helemaal duidelijk wat nou waar thuishoort. Misschien was dit iets meer een kort verhaal.
09.04.21
Feedback:
Leuk verhaal, Sylvia.
Hopelijk heb je geen autopech meer...
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Persco
376
Lezen?
Column
Avondklok
347
Lezen?
Wen er maar aan!
331
Lezen?