Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Armoedzaaier

Een kennis van mij is al heel zijn leven maatschappelijk werker en heeft zich de laatste jaren steeds meer gericht op de financiën van zijn cliënten. Hierdoor kwam hij meer en meer in aanraking met armoede. Omdat steeds meer cliënten in de problemen kwamen, werd bureau schuldhulpverlening in het leven geroepen. Hij maakte zich daar specialist in. Hij wist precies wat er moest gebeuren. Maar de laatste tijd trekt de Gemeente dit soort taken naar zich toe, omdat ze vinden dat zij meer kennis hierover hebben en zij toch moeten weten of de uitkering die zij betalen wel of niet terecht is.
Voor die kennis zat er niet veel anders op dan zijn pijlen op andere doelen te richten. Dus startte hij via zijn werk een cursus: grip op de knip. Hij werd zelfs voorzitter van werkgroep Splinter. Wat een Zeeuws Platform is voor bestrijding van Armoede en Sociale Uitsluiting. In die functie werd hij onlangs gevraagd om zijn verhaal te doen bij Omroep Zeeland omdat steeds meer mensen onder de armoedegrens terecht komen. Er wordt uitgegaan van 1 op de 10 huishoudens, maar volgens hem is dat zelfs 1 op de 5. Wanneer je een huis binnenkomt, vertelde hij, dan kun je de armoede zelfs ruiken. Dit alles is zeer schrijnend.
Maar wat ik nog veel schrijnender vindt is dat hij zelf vindt dat hij ook tot die doelgroep behoort. Op tv vertelde hij zonder blikken of blozen dat hij ooit ook in de armoede heeft geleefd. Dat hij voor zijn kinderen cadeaus en speelgoed kocht op de rommelmarkt en dat ze in kleding liepen die ze van anderen gekregen hadden. Dat wil dus zeggen dat hij moest rondkomen met zijn gezin van het minimumloon.
Ik was in die tijd kind aan huis bij hem, dus moet ik dat toch ook gemerkt hebben. Maar in al die tijd heb ik nooit gezien dat ze moesten overleven zoals hij het zelf beschrijft. Er was altijd een Belgisch biertje met een knabbeltje. Niet alleen ’s avonds laat, maar ook bij het eten. Ze hadden ook een schoonmaakster. Als je het echt niet zo breed hebt, kun je die dan wel betalen? Dan doe je dat toch zelf! Bijkomend feit is dat ze twee lonen kregen, uitbetaald op HBO-niveau.
Het zal wel te maken hebben met zijn kijk op het leven. Zoals hij vaak zegt: Het is nu eenmaal je lot. Wie zaait zal oogsten. Dus als je armoede zaait, zul je armoede oogsten. Wat een armoedzaaier is die kennis van mij. Ik heb echt met hem te doen. En als ik er de volgende keer nog eens binnenstap, zal ik proberen of ik zijn voorgewende armoede kan ruiken.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 729
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster