Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

armoede..

| marloes blank
Wat is dat toch in Nederland, ben ik zo naïef dat ik geen idee had hoe ontevreden sommige mensen zijn? Of viel het me gewoon eerder niet op omdat ik net als het merendeel te druk was met mezelf. Armoede in ons land? Ach ik hoorde het wel, maar terrassen nog vol in de zomer, tijdens de feestdagen werden godsvermogen uitgegeven. Mensen gingen op vakantie. Iedereen heeft wel een mobiel en bijna elke inwoner een auto.

En toen kwam de inmense vluchtelingen stroom, de beelden op tv, in de krant en in de media.. ik vond het eigenlijk niet meer dan logisch dat we als land deze mensen zouden helpen, je zou toch zelf in die situatie zitten. Ook dan wil je hulp hebben. De IS.. nou ja heel eerlijk zag ik die gewoon niet zo snel in gammele bootjes zitten. Nee, die angst dat er ineens allemaal aanslagen zouden komen had ik niet echt. Hoe gevoelig ik ook ben, met dat soort dingen wel nuchter. Want waarom nu ineens wel, en eerder niet. Of wie zegt dat het misschien niet pas over een jaar gaat gebeuren. Dan leef je elke dag in angst zeg. Ga je straks nog dood aan een hartaanval.

Maar om terug te komen op de armoede in Nederland.. het maakte niet uit welk bericht ik zag langs komen op social media, overal las ik het zelfde.. eigen volk eerst! Oprotten met die vluchtelingen! Wij kunnen niks opvangen we hebben het al zo slecht. En onze ouderen dan, de Voedselbank de zwervers, kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Laten ze lekker daar blijven die gelukzoekers! Ze komen toch alleen maar voor een uitkering!! Ik wist niet wat ik las.. noemde ze die mensen in die overvolle bootjes die met gevaar voor hun leven de overtocht maakte gelukzoekers? Was Syrië zo arm dan? En hoe zat het eigenlijk met de armoede in Nederland was dat echt zo erg hier? Ik leefde ook van een uitkering met twee pubers en heel eerlijk kon ik best redelijk rondkomen en zelfs sparen. Dus nee, ik heb daar nooit zo over nagedacht.

Armoede in Nederland, tuurlijk is een ieder getroffen door de crisis, huizen prijzen daalden banen werden kwijtgeraakt en men kon niet meer zo riant leven als vroeger. Maar is dat armoede? De een noemt zichzelf namelijk al arm wanneer ze ipv 2 nog maar 1 keer op vakantie kunnen per jaar. Sommige mensen rijden met hun auto naar de Voedselbank, en weer een groep klaagt over de minima regeling van sommige gemeentes wie gratis tweedehands computers uitdelen, want ze willen nieuwe computers. Maar is dat armoede? Er leven in Nederland zo'n 2.3 miljoen mensen op de armoede grens. Deze grens is bepaald door het nibud. En gebaseerd op het bijstands niveau, wat dus genoeg zou moeten zijn om te kunnen eten en de rekeningen te betalen. Daarbij zijn er verschillende kwijtscheldingen van belastingen, kun je kiezen voor een collectieve zorgverzekering via de gemeente wat je dus een paar tientjes scheelt per maand. Er is bijzondere bijstand voor eventueel medicijnen of brillen e.d, zodat men kan besparen op deze kosten. Voor schoolgaande kinderen is er elk jaar een bedrag wat men uit kan geven aan school kosten. Voor het voortgezet onderwijs betekent dat ongeveer 400 euro per kind per jaar. Daar kan ook contributie van worden betaald voor eventuele sport clubjes. En dan zijn er ook nog fondsen in het leven geroepen voor kinderen die echt niks hebben.

Van die 2.3 miljoen mensen zitten zo'n 1.2 miljoen onder deze armoede grens. En daarvoor is de Voedselbank in het leven geroepen. Na onderzoek blijkt dat het overgrote deel niet langer dan een half jaar deze regeling nodig hebben. Degene die langdurig gebruik maken van de Voedselbank zijn over het algemeen mensen die of enorme schulden bezitten of met een verslaving kampen. Wanneer er schulden zijn kan men zich aanmelden voor schuld hulpverlening en na drie jaar word het resterende bedrag kwijt gescholden. Feit is wel dat men, tijdens dit traject geen nieuwe schulden mag maken en men 10 jaar na afronding geen beroep meer mogen doen op deze regeling. Maar is dat ook niet meer dan normaal. Wanneer je niet met geld om kan gaan, zou je hulp moeten vragen ipv verder gaan op dezelfde voet.

Van alle gepensioneerden in ons land leeft 3 % op deze armoede grens.. 97% dus niet. Dus uit onderzoek blijkt dan dat niemand honger hoeft te lijden of op straat hoeft te leven.. is het dan eerlijk om te zeggen, wij willen geen vluchtelingen want we zijn al zo arm.. is dat eerlijk tegenover mensen wiens huizen en gehele straten zijn plat gebombardeerd. Mensen die niet meer hebben dan de kleding die ze dragen.
Nederland.. het land wat 0.24% van de begroting uitgeeft aan het asielzoekers beleid. Ter vergelijking, 7% van de begroting gaat naar de oudere zorg..

Zijn we daadwerkelijk zo arm? Of zijn we gewoon een verwend ontevreden volkje geworden...
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1267

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

In je hoofd

Geschreven door Luc Verschuren. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Roken wordt vandaag de dag overal ontmoedigd. Het is ongezond, dat weet inmiddels iedereen. Het stinkt, is behoorlijk duur, het voegt totaal niets toe. Behalve latente g...
Meer lezen van marloes blank ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!