• Columns

  Columns op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Appelscha vandaag

columnsMijn opzoekingen omtrent het verleden van Appelscha zijn gestrand in de mist. U kan *Appelscha 150.000 v. Chr.*, mijn tweeëntwintigste stukje van 19-12-2012 voor Schrijverspunt herlezen. Aan het einde beloofde ik verder te gaan met mijn onderzoekswerk. Dat lukte even en de Noormannen kwamen in beeld. Onder leiding van de eeuwige vrijgezel Ullr raakte een groep Vinkingen (M/V) eerst per boot, dan stappend, tot aan de rand van het gebied dat onderwerp is van mijn navorsingen.

Een bord met de duiding =VERBODEN TE ROKEN= deed de zowat twintigkoppige groep meteen andere wegen inslaan. Krachttermen gingen doorheen het luchtruim in de vorm van luidkeels gevloek. Het land bleef achter als een voorbij gelopen liefde.

Zelf stond ik een paar uren met de armen in de lucht. Niet simpel als je een zekere leeftijd bereikt hebt.

Opgeven staat niet in de Dikke ERWEE. Ik kwam uit bij de Romeinen. Niet de uwen, wel degelijk de mijnen, eigenlijk, dus. Het is 12 v.Chr. en in die dagen was er sprake van teisterende voorjaarsstormen. Ook toen reeds had dat te maken met de straalstroom. Niks nieuws onder de zon. Die zuiderlingen dachten snel even de lokale bevolking te kunnen onderwerpen. Dat viel aardig tegen.

Iemand van de groep liep tegen een boom waaraan de plaatselijke leider der Frisii eigenhandig een bord had aangebracht met de tekst =VERBODEN TE DRINKEN=. Nero Claudius Drusus (38 v.Chr.- 9 v. Chr.), ook bekend als Drusus de Oudere of Drusus Senior, nam het wijze besluit uit te wijken naar elders. Iets als een liefde, nou ja, van een paar dagen was wederom over.

Om kort te gaan en een eind verder in de tijd: vanwege allerlei toestanden raakten de Friezen omtrent het jaar 1101 aan hun Vrijheid. Wat meebracht dat van feodale instituties geen sprake kon zijn. Men werd niet bestuurd door graaf Patati of hertog Patata. Men bestuurde zichzelf.

Het enige voorbehoud dat gemaakt werd bij het binnenkomen in ondermeer Appelscha was een bord met de melding =SEKS VERBODEN=.

Na al de arbeid, gespreid over de vele voorbije maanden, kan ik mij thans enkel beperken tot het hedendaagse leven in en om Appelscha. Er is daar vandaag nog altijd niemand die rookt, geen mens die toegeeft aan het gebruik van alcohol, de gedachte aan lust, opwinding, genot, seksuele oriëntaties en belevingen zijn volstrekt nihil.

Leuk moet het in dat oord niet echt zijn.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1350
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Reinder Veelinx

Boeren

okt 28, 2019 Machteld Berkelmans

De grote verdwijntruc

dec 09, 2019 Evelien Deblock

Een 149 BJ2 tje

nov 17, 2019 Gerard Treffers

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…