Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 665
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Ankervrouw
© Robert Beernink op .
Aantal hits: 610
Ik weet nog dat de ijzeren spriet met bovenaan een soort visskelet op ons dak werd geplant, tuidraad gespannen, kabels het huis binnengeleid en verbonden met een Loewe Opta televisietoestel. Dat was een gigantisch apparaat met achteruitstekend elektronenkanon en draaiknop aan de zijkant om de zenders te vinden, inclusief sneeuw en ruis tijdens het zoeken. Tiptoetsen en afstandbedieningen kwamen pas in zwang toen de keuze reuze werd. Ons bereikten drie signalen: twee vanaf Duitse zenders en een door de eigen vaderlandse lucht: Nederland Een. Nederland, bedoel ik. De toevoeging “Een” was pas nodig toen een jaar later de Nederlandse Televisie Stichting met een tweede kanaal kwam. Van meet af aan kwam Mies Bouwman mee naar binnen als, zonder het woord te kennen, virtuele extra huisgenoot. Ze nam ons aan de hand bij onze ontdekkingsreizen achter de horizon van de gezellige knusheid, via de revolutie van de jaren zestig, de reactionaire zeventiger en droevige tachtiger jaren. De enige die niet veranderde was Mies: de intellectuele vrouw met een duidelijke mening, die met haar innemende dictie iedereen in zijn of haar waarde liet. Mies werd de spiegel voor menig gewenst zelfbeeld. Ook als ze op latere leeftijd nog eens op de buis verscheen werd er geluisterd. Ze had altijd wat te zeggen! Tot 26 februari 2018. Matthijs van Nieuwkerk, die in haar schaduw mag staan, brengt in DWDD het bericht dat het land verder moet zonder de enig overgebleven Gewone Nederlander. Mies is overleden, op achtentachtigjarige leeftijd. Het laatste anker is los.

3 maart 2018 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Ankervrouw"

Geschreven door Robert Beernink . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart