Hans Van Battel

Als je het niet uitgelegd krijgt

© Hans Van Battel op 15.01.2022.

 

“Als je het niet uitgelegd krijgt, schort er iets aan je gedachtengang”, kreeg ik overlaatst te horen nadat ik tijdens onze maandelijks ‘Filosofisch Café’ een vurig pleidooi had trachten te geven voor de intrinsieke waarde van het leven, als mens tussen mensen, als fier en ongedwongen wezen dat bezield met open blik de wereld inkijkt en doelgericht handelt.

Misschien dat zulks niet tot het filosofisch repertorium behoort.

“Ethica is gewoon terug te voeren tot ‘Wij-Zij’ mechanismen” – en – “Evolutief gezien valt dit terug te brengen tot spelregels binnen de groep” – en – “psychologisch te verklaren als…” etcetra etcetera etcetera. De ene na de andere biologische, psychologische, sociologische, evolutionaire, economische verklaring werd me de oren in gemangeld.
Merkwaardig dat dit soort discussies dan eindigen met zoiets als m’n nogal onnozel gestelde vraag: “Ja maar, als het leven te reduceren is tot wat chemie, wat is dan de ethica van een scheikundige reactie?”
Ik moet toegeven: ik ben er ingetuind. De taal die je hanteert voert je onvermijdelijk tot conclusies en vraagstellingen die alleen hanteerbaar zijn binnen dit taalgebruik, en die dus slechts binnen de scoop ervan vallen. (Ja beste wijsneuzen: Wittgenstein zit daar ook voor iets tussen).

Maar toch! Echt wel verhelderend al deze verklaringen! Ik lees daar ook graag over (zoals “Sapiens” van Harari). Soms zijn het ware blikopeners die je met heel andere ogen de wereld doen inkijken. Een wetenschappelijke en verantwoord filosofische insteek in de argumentatie is zonder meer verrijkend voor gans het discours.

Ik kreeg het dus niet uitgelegd…

Nu neig ik er nogal gemakkelijk toe om me poëtisch te gaan uitdrukken in datgene wat ik niet met rationele argumenten uit m’n hart gewrongen krijg. Maar lap! Dan krijg ik van m’n discutant te horen dat poëzie niet zijn ‘ding’ is, met een ietwat wantrouwige ondertoon die in totale onevenredigheid staat met het plotse respect wat me betoond wordt voor m’n ontboezemingen, die dus niet zijn ‘ding’ zijn. Alsof ik als dichter zit te wachten op respect.

Als poëzie niet kan ingezet worden om te vertellen over de rijkdom van het leven, wat rest ons dan nog?

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  19.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi stukje. Waar ik het niet helemaal eens ben met 'een fier wezen dat ongedwongen de wereld inkijkt met open ogen' (we zijn allemaal op onze eigen manier kortzichtig en bekrompen en zitten in het stramien van wat we geleerd hebben), vond ik het wel een mooi beeld. Laat de 'wetenschappers' maar kletsen. Soms moet je gewoon positief zijn over je eigen soort!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 19.01.22
   Bedankt voor je reactie Maaike!
   We zijn inderdaad ge(mis?)vormd door ons verleden, maar zoals je zelf ook aangeeft, als mens kunnen we dit overstijgen. "Soms moet je gewoon positief zijn over je eigen soort!"
  15.01.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik wil niet al te belerend zijn, maar zou het niet beter zijn al die gebieden uit mekaar te houden: wetenschap, ethica, esthetica (o.a. literatuur)...
  Een wetenschapsman kan een visionair dichter zijn, maar buiten zijn wetenschapsbedrijf (= ware uitspraken over de wereld). De wetenschap zal ons nooit kunnen wijsmaken wat in ons leven goed en slecht is. Leugens (poetae pseudontai = dichters liegen) en misdaden kunnen uitpuilen van de schoonheid. Kierkegaard gooide de systeemfilosoof Hegel overboord, want hij had maar zijn enig eigen leven en zijn tand schrijnde meer dan al het zeer van de wereld. Hij had natuurlijk gelijk, maar al die mensen voor naast en na hem hadden natuurlijk ook hun gelijk ...
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 19.01.22
   Een wetenschapper, een kunstenaar, een moralist... bestaat slechts onder het petje wat hij als mens opzet. Maar is niet iedereen altijd in min of meerdere mate een filosoof? Filosofische ideeën (pretenderen te) getuigen van datgene wat ons allen bindt doorheen alle menselijke activiteiten, en zijn ahw het sluitstuk ervan. Het is moeilijk om de juiste toon en grammatica te vinden die deze alles overstijgende ideeën kunnen uitdrukken ("Als je het niet uitgelegd krijgt..."), maar m.i. zeker de moeite waard.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 796
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Linda Van Mieghem: De dwaalwereld van Saralinde

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.