Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Als de zomer sterft

Ik dacht ineens aan dit lied van Dana Winner, en het is een gedachtegang die zich, halverwege augustus, jaarlijks herhaald. Een moment van met heimwee terugzien naar wat was: de zonnige dagen en vrolijke gezichten maar ook vooruitblikkend op wat komen zal: de sombere regendagen en gure windvlagen.
Het is een tweestrijd, ook in mijn hart. Enerzijds wil ik de warmte vasthouden, het buitenleven zo lang mogelijk laten duren, stilletjes hopend op een gemoedelijke, mooie nazomer. Maar toch zie ik ook verlangend uit naar een knusse tv-avond bij kaarslicht, een dekentje dat mijn voeten verwarmd en waarop de katten zich, al spinnend, kunnen nestelen.
Met de jaren waardeer ik de seizoenen meer en meer, ze weerspiegelen als het ware het echte leven. Van pril geluk tot volop genieten, van evalueren en waarderen wat is tot rustig bezinnen en nieuwe doelen stellen.
Toch verloopt de overgang niet altijd naar wens; met het vallen van het blad komen ook deprimerende gedachten naar boven. Niet altijd, maar soms, op zo’n dag dat alles tegenzit en niets wilt vlotten zoals ik heb voorzien. En dan mis ik de zon en vraag ik me verdomd af wanneer ik weer naar buiten kan! Maar na iedere donkere nacht komt een nieuwe, hoopvolle dag!
Eenmaal halverwege oktober zijn er vele momenten om naar uit te zien. Al heb ik het niet zo voor het griezelige van Halloween, toch wordt er een sfeer gecreëerd waardoor mensen samenkomen. Ik hoop alvast dat ik mijn nu buiten groeiende pompoen straks kan binnenhalen om te versieren.
November heeft dan weer dat tikkeltje meer, ons weekendje weg in deze maand verricht altijd wonderen, en het helpt de uitgebluste batterijen op te laden.
En dan nadert alweer Kerst, voor mij nog steeds het feest van het jaar. Het vraagt wat planning en creativiteit om de sfeervolle kerstverlichting op te hangen maar wat geniet ik van de gezelligheid die de vele fonkelende lichtjes me op die lange, koude, donkere dagen schenken.
Ik blik ver vooruit, ik weet het, maar het kan geen kwaad om af en toe eens stil te staan, te zien vanwaar je komt om daarna een beeld te vormen waar je naartoe wilt, wetende dat je al vele hindernissen hebt overwonnen maar dat er uiteraard nieuwe uitdagingen zullen volgen. Anticiperen of inschatten wat gaat komen, misschien zorgt het er wel voor dat ik beter ben voorbereid. Of misschien is het gewoon een illusie. De toekomst zal het uitwijzen!

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 306
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.