Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 683

Alles mag!

Er zijn zeer extreme mensen die vinden dat het culturele toeëigening is om als blanke over een zwarte te schrijven. Of als veilige Nederlander over een vluchteling. Die mensen worden ook boos als ik Yeke Yeke van Mori Kante draai op mijn straatfeestje (want: niet mijn cultuur). Diezelfde zijn ook ontevreden als ik alleen maar muziek van autochtone Nederlanders afspeel (want: niet inclusief). Met zulke mensen valt niet te praten. Af en toe kom je ze tegen op Twitter en dan blokkeren ze je. 

Als ik zou doen wat deze mensen zeggen, zou ik alleen maar verhalen kunnen schrijven over oriënteringslopen  en gedichten over door het ijs zakken. Maar niet over het gevoelsleven van een Eskimo, herstel: Inuït. Of over hoe het is om vanuit Eritrea in Nederland terecht te komen. Ik vind dat iedereen over alles zou moeten kunnen schrijven, zolang je niet oproept tot geweld natuurlijk.

Het spelen van een rol op een podium ligt nog gevoeliger. En niet alleen Zwarte Piet ligt onder vuur. Kan een man de rol van een vrouw spelen (en andersom)? Mag je in een theaterstuk Marco Polo spelen? Zou je ook de Chinese keizer kunnen spelen waar Marco Polo op bezoek gaat? En schmink je jezelf dan een beetje gelig? Als dat niet mag, waarom mag Don Quichotte dan misschien wel? Daar komt ook schmink bij kijken. Ooit speelde ik een Joodse (of Filistijnse?) herder in een kerstverhaal. Eigenlijk vind ik dat op een podium alles moet kunnen. Of beter: je zou niets van tevoren uit moeten sluiten. Als het maar een functie heeft.

Het hangt er vooral vanaf wat je op het podium of in een boek laat gebeuren. Andere culturen voor gek zetten is vooral leuk bij culturen met macht. Maar om nou nooit meer over een indiaan of een fakir te mogen schrijven gaat mij te ver. Als ik alleen maar mag schrijven over wat ik ben en wat ik ken... dan wordt het een beetje saai. Nee joh, ik wil het hebben over moordenaars, lekkere wijven en mysterieuze kerels op vliegende tapijten OMDAT ik dat allemaal niet ben.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edo Elzenga
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 236
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Alles mag!"

Geschreven door Edo Elzenga . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...